Klasszikus

Ingyenkoncertek a Spinoza-házban

2004.01.03. 00:00
Ajánlom
A 2004-es év első felének minden szerdáján 13 órakor ingyenes, félórás koncerttel vár mindenkit a Spinoza-ház. A január 7-én induló sorozatban először Fellegi Balázs lép fel, aki a Die schöne Magelone-t adja elő Hegedűs-Gönczy Katalin zongorakíséretével.

Rá egy hétre németalföldi barokk és reneszánsz zenét szólaltat meg a Sebastian blockflöte quartett, január 21-én Gershwin dalokat és spirituálékat énekel Maria Teresa Uribe, az utolsó januári villámkoncerten Bach: D-moll hegedű szólószonátája csendül fel Foskolos Péter előadásában. A továbbiakban fellép még a holland zongorista Rodolphe Serné, a szlovák gitárművésznő, Mirjam Brüllova, valamint Dinyés Dániel, Dinyés Soma, Berán Gábor, Zsoldos Bálint, énekelni fog Herczenik Anna és Kolonits Klára is. A komponisták hosszú sorában szerepel a többi között Bach, Handel, Mozart, Sztravinszkij, Debussy, Gershwin, a magyarok közül Bartók Béla és Kurtág György, valamint Frid Géza magyar származású zongorista és zeneszerző, aki több, mint 60 évet játszott és alkotott Hollandiában. Művei Magyarországon ismeretlenek, ám születésének századik évfordulójára két Frid Géza koncertet is beszerkesztettek a Spinoza-ház szerdai koncertsorozatába.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.