Klasszikus

Injekcióra vagy infúzióra szorul a hazai jazz?

2003.06.14. 00:00
Ajánlom
A közönség, a Magyar Jazzszövetség és a kulturális kormányzat egyaránt kiáll amellett, hogy a hazai jazzélet nagyobb teret kapjon. Az összefogásra azért is szükség van, mert a műfaj korábban pezsgő vitalitása a múlté, bár akadnak kísérletek a felélesztésére.

A magyar jazz vérkeringésének élénkítésére elkél a segítség, hisz lassan nagyobb művészet az összes jegyet eladni a jól-rosszul beharangozott koncertekre, mint a trombitát fújni. A szórakozóhelyeken fellépő zenészek szereplései sem pótolják a hajdani legendás klubokban, értő közönség előtt előadott, de lényegesen szerényebben fizetett fellépéseket. A muzsikusok többsége egyebek között ezért is jár rendszeresen külföldre.

A világszínvonalú magyar jazz és közönsége is rászorul tehát a felülről jövő segítségre. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy egyik fesztivál sem nyereséges. Közülük hármat, a székesfehérvárit, a debrecenit és a boglárit, támogat - részben - az NKÖM egyenként 2 millió forinttal. Az Alba Regia Jazzfesztivál 14 millió forintos teljes költségvetésének ez csak a hetedrésze, de még a reklámköltségnek is csak a kétharmada. Az 1967-ben indult fesztivált 1972-ig évente meg tudták rendezni, majd 1989-ig két-három évente. Tavaly hároméves szünet után indult újra, a város jelentékeny támogatásával. Az idén hiába érkeztek olyan neves muzsikusok, mint Jane Monheit és Arthur Blythe, se pénteken, se szombaton nem volt telt ház. A főszervező Kolozsváry Kende szerint az eseményt újra be kell vezetni a köztudatba. Stabilabb eseménysor kötődik Debrecenhez, mert bár időről időre itt is veszélybe került a rendezvény, azért idén is nagynevű fellépőket várnak szeptember 25-28. között. Az esemény elsőszámú gazdája, Túri Gábor alpolgármester azt szeretné, ha a hírös városé lenne a legnagyobb magyarországi jazzfesztivál. Ennek érdekében a közgyűlés 14 millió forintot biztosít a lebonyolításra, de a szponzori pénzekkel együtt 20 millió is lehet a teljes költségvetés. A legfurcsább helyzetbe a balatonboglári fesztivál került, mert mint Szalai Tünde, a helyi művelődési ház igazgatója elmondta, idén - amikor már negyedszer állhatnak ki a közönség elé - a város annak ellenére nem járul hozzá a rendezéshez, hogy a minisztérium érdemesnek tartotta a rendezvényt a támogatásra.

A kulturális tárca tehát ebben az évben összesen hatmillió forintot szán a műfaj megsegítésére. Az igény ennél jóval nagyobb, mert - mint Schneider Márta, művészeti és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár megállapította -, a Magyar Jazzszövetség vezetői, élükön Horváth Kornél elnökkel - több programra kiterjedően - 200 millió forintos igényt nyújtottak be. A minisztérium nem zárkózott el a már tavaly év végén megkezdődött tárgyalásoktól, de egyelőre ekkora nagyságrendű támogatásra nincsen mód. A helyettes államtitkár tisztában van azzal, hogy szükség van az események állami finanszírozására, a klubok fejlesztésére, a műfaj marketingjének valamint a zenészeinek támogatására. Az államtitkár szerint megoldást jelenthet, ha az együttesnek sikerülne egy önkormányzattal közszolgálati szerződést kötnie, és így a neves szimfonikus zenekarokhoz hasonlóan biztonságosan működhetne.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.