Klasszikus

Intendáns kerestetik

2009.05.05. 00:00
Ajánlom
A Salzburgi Ünnepi Játékokat 2011-ig vezető Jürgen Flimm helyére még mindig keresik a megfelelő utódot.

Salzburg (fotó: Salzburger Festspiele Pressebüro)

Mintegy húsz osztrák és külföldi jelentkező nyújtotta be pályázatát Flimm 2011 őszétől megüresedő pozíciójára (aki a berlini Staatsoper igazgatói szélébe ül át), de az április végi határidőig a bizottság nem tudott döntést hozni. A kuratórium időt kér, hogy mindegyik jelölttel elbeszélgessen a tervekről. Optimális esetben május közepén meglesz az utód, de legkésőbb az idei Ünnepi Hetek kezdetére ígérik a döntést.

Salzburgban idén július 25. és augusztus 30. között tart a fesztivál. A brémai Deutsche Kammerphilharmonie műsorában Beethoven-művek szerepelnek (Paavo Järvi vezényel), hangversenyt adnak a Bécsi Filharmonikusok, az Emerson String Quartet, a Concertgebouw Zenekar, a Berlini Filharmonikusok, valamint a Londoni Szimfonikus Zenekar. Az operaprogramban szerepel a Cosí fan tutte (Fischer Ádám vezényletével), Rossini Moïse et Pharaon című műve Jürgen Flimm rendezésében, Riccardo Muti dirigálásával, a Figaro házassága, Haydn Armidája, illetve a Fidelio (vezényel: Daniel Barenboim). Händel áriái és zenekari darabjai szerepelnek Rolando Villazón és a Gabrieli Players közös koncertjének műsorán.

A dóm előtti téren hagyományosan előadják az Akárkit, lesz Bakkhánsnők Jörg Gosch rendezésében, a Budapesten is járt Hermanis-előadás, A csend hangjai, a Young Directors Project keretében pedig a Bodó Viktor rendezte Alice is bemutatásra kerül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.