Klasszikus

Invitation to the Seraglio

2004.09.20. 00:00
Ajánlom
Jaj, teljesen elérzékenyültem, hogy meghívott ma estére vacsorázni az Ön kis szerájába, kedves uram! És külön figyelmességként értékelem, hogy valami török nemzeti ételt ígért nekem. Valóban Ön fogja elkészíteni, úgy, ahogy otthon tanulta? Nahát! Ez aztán totál izgi!

Hm, szép ez a zene. Mit tett be a vagyont érő CD-lejátszó komplexumába? Valami elveszett Csajkovszkij balettet? Igen, igen, ez meglepően hasonlít a Diótörő egy bizonyos részletére! Kitaláltam? Nem? Na jó, akkor mégis inkább Johann Strauss lesz! Mondjuk a Zöld Delice keringő. Ó, mily szép!

Az se? Hát akkor? Ja, Ida, más néven Saide, Ömer pasa feleségének darabja? A nők is foglalkoztak zeneszerzéssel? Ja, hát más dolguk se volt. Gondolhattam volna, hogy valami kuriózummal bűvöl el, aranyos kis bejem! Jó, jó, ezt csak úgy mondtam, tudom, hogy elmúltak már a szeldzsuki idők, csak jól esik ízlelgetni ezeket az egzotikus szavakat.

Ez viszont Donizetti! Na, törölje szépen le ezt az elnéző mosolyt az arcáról, most nem tud becsapni: fél szemmel láttam a CD-borítót! Másik?! Milyen másik? Donizetti pasa…? Aha, biztos! Ne nevettessen! Nem Gaetano, hanem Giuseppe, a bátyja. Az 1800-as évek Konstantinápolyának zeneszerzője és katonai reformere II. Mahmud szultán udvarában. Mondhatom, szép kis életpálya! Tisztára, mint a Spagetti és opera, Ízek és dallamok óriásplakát a két ínyenc kopasszal.

Persze, tudom, már mondta. Ma este nem olaszos, hanem törökös ételek kerülnek az asztalra. Szép Öntől, hogy el akar bűvölni a padlizsánsalátával, füstölthúslevessel, börekkel, tengeri pérhával (Úristen, ezek vajon ehetőek??) meg a tökkel töltött fánkkal. De nem lenne gyorsabb leugrani a sarki gyrososhoz?

Most meg mi baja? Ne vágjon már ilyen fejet! Ok, ok, tudom, hogy a törökök döner kebabnak nevezik ezt az ételt, de azért nem kell rögtön a CD leghamisabb számára ugrani büntetésből. Vagy nem az a baj? És miért hangosítja ennyire fel? Ki írta? Henry William Goodban? Azért a Rossini-darabban, az Abdülmecid szultánnak írt 1852-es Marcia militareban is közelítik az elsőhegedűk a nehezen hallgathatóság határát.

Na, ez már törökösebben hangzik a bőszekund lépésekkel! Callisto Guatelli: Osmaniye Marsh. Mondjuk a szerző neve már kevésbé. Ő követte Donizetti pasát, aki a másik volt, a zeneigazgatói székben? Hogy mik vannak! Ez aztán az igazi uniós gondolat: olaszokat a török zenei élet élére! Nem gondolja? Miért nem válaszol? Ennyire lefoglalja a főzőcske kint a konyhában? Én mondtam, hogy menjünk inkább étterembe! Mindegy, lényeg, hogy nekem beugrott: Bartók is kapott valami hasonló felkérést. Egy jó félévszázaddal később és nem is ugyanott? Nem mindegy? De mondja csak, mit keres a szerzők között Napóleon? Ja, ez nem is az a Napóleon, hanem a zongoraművész Eugen d’Albert apja?

Na, kimegyek már, megnézem, hol tart az a vacsora. Mutassa csak a lemezt, amit hallgattunk! Micsoda??! Hogy ez a Török Udvari Zene Londoni Akadémiája? Csak a karmester, Emre Aracı meg az a fals elsőhegedűs, Cihat Aşkın a török? Nahát! És akkor honnan tudjam, hogy maga az? Hogy egy szóval se mondta? Mi? És hogy jobban szereti a csendesebb nőket? Tessék??!

(The London Academy of Ottoman Court Music: Invitation to the Seraglio – Indulók, alkalmi darabok, táncok a XIX. századi Törökországból; km.: Cihat Aşkın (hegedű); vez.: Emre Aracı)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.