Klasszikus

Isaac Stern

2005.07.18. 00:00
Ajánlom
A XX. század egyik legjelentősebb hegedűművésze 1920. július 21-én született az ukrajnai Kremenetzben. Tíz hónapos volt, amikor családja San Franciscóba költözött. Első zeneóráit édesanyjától kapta, majd nyolc éves korától a San Francico-i Konzervatóriumban Nahum Blindertől tanult hegedülni. Tizenhat évesen, 1936. február 18-án debütált: a Pierre Monteux vezette San Francisco-i Szimfonikusokkal Saint-Saëns 3. hegedűversenyét játszotta. New Yorkban 1937-ben mutatkozott be a Városházán adott koncertjével; a Carnegie Hallban 1943-ban lépett fel először.

Több mint hatvan évig tartó pályafutása során a világ legjelentősebb koncerttermeiben játszott. Legtöbbször a Carnegie Hallban lépett fel, amelynek mintegy harmincöt éven át elnöke is volt. (Amikor 1960-ban le akarták bontani az épületet, Sternnek központi szerepe volt a Carnegi Hall megmentésében; az épület fő koncertterme ma az ő nevét viseli.) Játékát több mint száz felvétel őrzi: hatvanhárom komponista több mint kétszáz művét rögzítette. A klasszikus hegedűverseny-repertoár (Brahms, Bach, Beethoven, Mendelssohn) mellett kortárs szerzők műveit (Bartók, Bernstein, Dutilleux, Hindemith, Peter Maxwell Davies, Penderecki, Rochberg) is játszotta, köztük számos kompozíció bemutatója is az ő nevéhez fűződik. Kamarazenészként is jelentős volt: olyan művészekkel játszott együtt, mint Emanuel Ax, Jaime Laredo és Yo-Yo Ma. Velük rögzítette Beethoven, Brahms, Fauré, Mozart, Schumann és Dvořák zongoranégyeseit. Több film is készült róla (A Journey to Jerusalem, 1968; From Mao to Mozart: Isaac Stern in China – Oscar-díj, 1981). A Hegedűs a háztetőn (1971) című filmben Stern hegedűjátéka hallható.

Számos művészeti és kulturális alapítvány, intézmény létrehozója, illetve tagja volt (National Endowment for the Arts, American-Israel Cultural Foundation, Jerusalem Music Centre, stb.). Számos kitüntetésben és díjban részesült (Albert Schweitzer Music Award, Kennedy Center Honors Award, American Symphony Orchestra League, Grammy Lifetime Achievement Award, Israel's Wolf Prize, National Music Council's American Eagle Award, stb.). Szívesen támogatta és tanította az ifjú tehetségeket; ő fedezte fel többek között Yo-Yo Ma-t, Itzhak Perlmant és Pinchas Zukermant is. 2001. szeptember 23-án hunyt el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.