Klasszikus

Isaac Stern

2005.07.18. 00:00
Ajánlom
A XX. század egyik legjelentősebb hegedűművésze 1920. július 21-én született az ukrajnai Kremenetzben. Tíz hónapos volt, amikor családja San Franciscóba költözött. Első zeneóráit édesanyjától kapta, majd nyolc éves korától a San Francico-i Konzervatóriumban Nahum Blindertől tanult hegedülni. Tizenhat évesen, 1936. február 18-án debütált: a Pierre Monteux vezette San Francisco-i Szimfonikusokkal Saint-Saëns 3. hegedűversenyét játszotta. New Yorkban 1937-ben mutatkozott be a Városházán adott koncertjével; a Carnegie Hallban 1943-ban lépett fel először.

Több mint hatvan évig tartó pályafutása során a világ legjelentősebb koncerttermeiben játszott. Legtöbbször a Carnegie Hallban lépett fel, amelynek mintegy harmincöt éven át elnöke is volt. (Amikor 1960-ban le akarták bontani az épületet, Sternnek központi szerepe volt a Carnegi Hall megmentésében; az épület fő koncertterme ma az ő nevét viseli.) Játékát több mint száz felvétel őrzi: hatvanhárom komponista több mint kétszáz művét rögzítette. A klasszikus hegedűverseny-repertoár (Brahms, Bach, Beethoven, Mendelssohn) mellett kortárs szerzők műveit (Bartók, Bernstein, Dutilleux, Hindemith, Peter Maxwell Davies, Penderecki, Rochberg) is játszotta, köztük számos kompozíció bemutatója is az ő nevéhez fűződik. Kamarazenészként is jelentős volt: olyan művészekkel játszott együtt, mint Emanuel Ax, Jaime Laredo és Yo-Yo Ma. Velük rögzítette Beethoven, Brahms, Fauré, Mozart, Schumann és Dvořák zongoranégyeseit. Több film is készült róla (A Journey to Jerusalem, 1968; From Mao to Mozart: Isaac Stern in China – Oscar-díj, 1981). A Hegedűs a háztetőn (1971) című filmben Stern hegedűjátéka hallható.

Számos művészeti és kulturális alapítvány, intézmény létrehozója, illetve tagja volt (National Endowment for the Arts, American-Israel Cultural Foundation, Jerusalem Music Centre, stb.). Számos kitüntetésben és díjban részesült (Albert Schweitzer Music Award, Kennedy Center Honors Award, American Symphony Orchestra League, Grammy Lifetime Achievement Award, Israel's Wolf Prize, National Music Council's American Eagle Award, stb.). Szívesen támogatta és tanította az ifjú tehetségeket; ő fedezte fel többek között Yo-Yo Ma-t, Itzhak Perlmant és Pinchas Zukermant is. 2001. szeptember 23-án hunyt el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szabó Balázs a Zeneakadémia orgonájáról: Roncsból remekművet

Az október talán legjelentősebb eseménye a Zeneakadémián a száztizenegy éves orgona újjászületése. Szabó Balázs, a rekonstrukció megálmodója és szakértője a projekt nehézségei és sikerei mellett az orgonisták „éjszakai életéről” is fellebbentette a fátylat.
Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!