Klasszikus

Ismerd meg... Érdemes!

2003.09.08. 00:00
Ajánlom
Közérthető, érdekes, korszerű – divatos jelzők, de ezúttal megérdemeltek is. A Hungaroton új Ismerd meg című multimédiás sorozatának első kötete Beethoven legismertebb zenekari műveibe enged betekintést.

Az Egmont nyitány, az V., VII., VIII., és IX. szimfónia, valamint a c-moll zongoraverseny és a hegedűverseny egy-egy tétele olyan legendás magyar művészek előadásában szólal meg, mint Fischer Annie, Kovács Dénes, Andor Éva, Szirmay Márta, Korondi György, Sólyom-Nagy Sándor, vagy Forrai Miklós. A Budapesti Kórust és a Magyar Állami Hangversenyzenekart Ferencsik János, a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarát Heribert Esser vezényli.

Ez azonban csupán a CD egyik oldala. A kiadvány akkor kel igazán életre, ha a számítógépre telepítve CD-ROM-ként használjuk. A felsorolt zenei részletek így nem csak meghallgathatóak, hanem - ahogyan a sorozat címe ígéri - mélyebben meg is ismerhetőek. A tételek szerkesztési elve például nagyon plasztikusan kirajzolódik. Ha rákattintunk teszem azt a D-dúr hegedűverseny írásos ismertetőjében a sárga színnel kiemelt „főtéma” szóra, máris felcsendül a jól ismert dallam. Ez azt hiszem minden magyarázatnál többet ér! Ha pedig esetleg a fortissimo vagy a hangversenymester szó pontos jelentésére, vagy a brácsa felépítésére vagyunk kíváncsiak, a vajszínnel kiemelt szavakra klikkelve egy kis ablakban azonnal megjelenik az ismertető szöveg. A szerző életével és munkásságával, valamint a kiadványon szereplő művekkel kapcsolatosan felmerülő zenei szakkifejezések, előadók jegyzékét a több mint száz szócikkből álló szótár menüpont tartalmazza. Minden kifejezéshez rövid, lényegre törő magyarázat tartozik. Hogy jól megértettük, megjegyeztük-e mindazt, amiről a zenetörténeti és zeneelméleti ismertetők írnak, könnyen leellenőrizhetjük CD-n található kvízjáték segítségével.

A Lukin László szerkesztésében megjelent lemez menüpontjaira hasznosan klikkelhetnek elsősorban a zeneiskolások, zenei tagozatos általános iskolások, de korosztálytól függetlenül mindenki, aki úgy érzi, szeretne a gyönyörű zeneművek mélyére hatolni, felépítésüket, keletkezésük körülményeit is megismerni, s ezáltal még közelebb jutni hozzájuk. Vannak, akik szerint a zenei élmény spontaneitását nem szabad elvenni száraz tényekkel. Mások viszont jobban élvezik azt, amit értenek is. Számukra tesz ez a kiadvány hangversenykalauz szerepében is jó szolgálatot. A koncerttermi elhangzást persze nem pótolja, de előtte vagy utána elolvasva, részleteiben meghallgatva a tételeket az esti előadás is nagyobb élménnyé válhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.