Klasszikus

Ismerd meg... Érdemes!

2003.09.08. 00:00
Ajánlom
Közérthető, érdekes, korszerű – divatos jelzők, de ezúttal megérdemeltek is. A Hungaroton új Ismerd meg című multimédiás sorozatának első kötete Beethoven legismertebb zenekari műveibe enged betekintést.

Az Egmont nyitány, az V., VII., VIII., és IX. szimfónia, valamint a c-moll zongoraverseny és a hegedűverseny egy-egy tétele olyan legendás magyar művészek előadásában szólal meg, mint Fischer Annie, Kovács Dénes, Andor Éva, Szirmay Márta, Korondi György, Sólyom-Nagy Sándor, vagy Forrai Miklós. A Budapesti Kórust és a Magyar Állami Hangversenyzenekart Ferencsik János, a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarát Heribert Esser vezényli.

Ez azonban csupán a CD egyik oldala. A kiadvány akkor kel igazán életre, ha a számítógépre telepítve CD-ROM-ként használjuk. A felsorolt zenei részletek így nem csak meghallgathatóak, hanem - ahogyan a sorozat címe ígéri - mélyebben meg is ismerhetőek. A tételek szerkesztési elve például nagyon plasztikusan kirajzolódik. Ha rákattintunk teszem azt a D-dúr hegedűverseny írásos ismertetőjében a sárga színnel kiemelt „főtéma” szóra, máris felcsendül a jól ismert dallam. Ez azt hiszem minden magyarázatnál többet ér! Ha pedig esetleg a fortissimo vagy a hangversenymester szó pontos jelentésére, vagy a brácsa felépítésére vagyunk kíváncsiak, a vajszínnel kiemelt szavakra klikkelve egy kis ablakban azonnal megjelenik az ismertető szöveg. A szerző életével és munkásságával, valamint a kiadványon szereplő művekkel kapcsolatosan felmerülő zenei szakkifejezések, előadók jegyzékét a több mint száz szócikkből álló szótár menüpont tartalmazza. Minden kifejezéshez rövid, lényegre törő magyarázat tartozik. Hogy jól megértettük, megjegyeztük-e mindazt, amiről a zenetörténeti és zeneelméleti ismertetők írnak, könnyen leellenőrizhetjük CD-n található kvízjáték segítségével.

A Lukin László szerkesztésében megjelent lemez menüpontjaira hasznosan klikkelhetnek elsősorban a zeneiskolások, zenei tagozatos általános iskolások, de korosztálytól függetlenül mindenki, aki úgy érzi, szeretne a gyönyörű zeneművek mélyére hatolni, felépítésüket, keletkezésük körülményeit is megismerni, s ezáltal még közelebb jutni hozzájuk. Vannak, akik szerint a zenei élmény spontaneitását nem szabad elvenni száraz tényekkel. Mások viszont jobban élvezik azt, amit értenek is. Számukra tesz ez a kiadvány hangversenykalauz szerepében is jó szolgálatot. A koncerttermi elhangzást persze nem pótolja, de előtte vagy utána elolvasva, részleteiben meghallgatva a tételeket az esti előadás is nagyobb élménnyé válhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.