Klasszikus

Ismeretlen Holst-művek kerültek elő

2017.07.18. 15:51
Ajánlom
Érdemes takarítani, főleg ha 1906 óta eltűntként regisztrált zeneművek kerülnek elő a művelet közben. Új-zélandi zenekar fogja bemutatni A bolygók-szvit komponistájának opuszait.

Az új-zélandi Bay of Plenty Symphonia kottatárából, egy szokásos évi takarítás és leltározás közben kerültek elő az angol komponista, Gustav Holst művei, akit jobbára csak A bolygók című szvitjéről ismerünk. Justus Rozemond zeneigazgató számolt be a történtekről: "A könyvtárosunk, Gloria Pheasant és én évekkel ezelőtt a kottatárat takarítottuk. Rengeteg fénymásolt kottát kiselejteztünk már, amikor megtaláltuk ezeket a kéziratokat.

Gustav Holst legismertebb portréja

Gustav Holst legismertebb portréja (Fotó/Forrás: Herbert Lambert)

Nem igazán hittük el, hogy eredeti Holst-kéziratok vannak nálunk, de annyira azért bíztunk a dologban, hogy nem dobtuk el őket."

Megállapították, hogy kézírás valóban a zeneszerzőtől származik, ezt később szakértők is megerősítették. A két mű címe Somerseti népdalok (Folk Songs from Somerset) és Két dal szöveg nélkül (Two Songs Without Words). Valószínűleg az angol fuvolajátékos, Stanley Farnsworth révén kerültek a kották Új-Zélandra. A Somerseti népdalok 10 dalt tartalmaz, melyeket Cecil Sharp gyűjtött. 1906-ban Holst vezényelte a mű premierjét, egy évvel később pedig három dallamot fel is használt a Somerseti rapszódia című opuszában. Valószínűleg ez az előadás volt az egyetlen, de a Bay of Plenty Symphonia tenni fog érte, hogy ez ne így legyen.

(via slippedisc)

Hallgassa meg a Somerset Rhapsody című művet!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.