Klasszikus

Ismeretlen ismerős

2007.11.19. 00:00
Ajánlom
György Ádám, aki Ismeretlen zongoristaként kezdte, mára már cseppet sem ismeretlen a közönség számára. Novemberben ismét a Zeneakadémián játszik, ahol nemcsak a Carnegie Hall-ban nemrég tartott hangversenyének műsorát hallhajuk, hanem improvizációkat is.

György Ádám művészi tevékenysége is érdekesen kezdődött: Ádám kisgyermek korában mindent fejjel lefelé rajzolt. Szülei annyira aggódtak emiatt, hogy orvoshoz vitték, aki azonban nem talált semmi rendellenességet a szervezetében. Édesapja azonban nem akarta elfogadni fia eme furcsaságát, ezért többször leült vele szemben, és arra kérte, rajzoljon neki valamit. Ádám továbbra is fejjel lefelé rajzolt. Ekkor már azt hitte, hogy a gyermek valóban gyógyíthatatlan, elkeseredése azonban nem hagyta nyugodni. Egy alkalommal nem Ádámmal szemben ült le, hanem mellé. Ekkor a gyerek először nem fejjel lefelé rajzolta le a tárgyakat. Ekkor vált világossá a szülők számára, hogy Ádám azért rajzolt minden fejjel lefelé, mert az édesapja vele szemben ülve kérte, hogy rajzoljon neki. A történet óta eltelt majdnem húsz év, Ádám azonban még most sem változott: csupán annyiban, hogy nem rajzol, hanem zongorázik. De a hozzáállás ugyanaz; zongorázik, de nem magának, hanem nekünk: a közönségnek.

A Steinway-díjas művész a budapesti koncert után sem tétlenkedik majd: tavasszal Egyiptomban, majd Kínában lép színpadra, ahol több koncerten hallhatja majd őt a nagyérdemű.

(2007. november 27. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - György Ádám (zongora) koncertje; Improvizációk ismert dallamokra; Liszt: II. magyar rapszódia; Bach: Jesu, Joy of Man's Desiring; Sheep May Safely Graze; Verdi-Liszt: Rigoletto-parafrázis; Liszt: La Campanella; Mendessohn-Liszt-Horowitz-György: Nászinduló-átirat)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.