Klasszikus

Ismét Bogányi-koncert a Zeneakadémián

2006.03.12. 00:00
Ajánlom
Magyarország legfiatalabb Kossuth-díjas muzsikusát több mint egy éve nem hallhatta szólóesten a budapesti közönség. Bogányi Gergely április 9-én Liszt- és Schubert-műveket játszik majd a Zeneakadémia nagytermében.

Bogányi Gergely négy és fél éves korában kezdett zongorázni Szabó Katalin irányításával a váci zeneiskolában, s kivételes zenei memóriájának köszönhetően évekig hallás után tanult. Első zenei versenyén 1980-ban úgy vett részt, hogy még nem tudott kottát olvasni. Kilenc évesen első díjat nyert a nyíregyházi Országos Zongoraversenyen, ahol már hat éves korában különdíjat kapott.

Tíz éves korában felvették a Zeneakadémiára, ahol először Máté Klára, majd Esztó Zsuzsa és Baranyay László irányításával tökéletesítette tudását. Pályakezdésének egyik legkiemelkedőbb sikerét 1996-ban aratta, amikor megnyerte a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. Három évvel később fivérével, Tiborral és Kelemen Barnabás hegedűművésszel első díjat nyert Finnországban a kuhmoi nemzetközi trióversenyen. Közös albumuk elnyerte a Nemzetközi Liszt Társaság Nagydíját. Kelemen Barnabás és Bogányi Gergely duója 2004-ben a New York-i Carnegie Hallban is nagy sikert aratott.

Művészi munkája elismeréseként 2000-ben Liszt-díjat kapott. Mára a világ hangversenytermeinek keresett művésze, repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom szinte valamennyi jelentős műve szerepel. 2001-ben kilenc koncerten eljátszotta Chopin összes zongoradarabját, amely után Halász Péter az Élet és Irodalomban azt írta róla: ”Bogányi Gergely, merem vallani, istenáldotta, lenyűgöző, csodálatos zongoraművész. Olyan muzsikus, amilyet csak ritkán és csak különösen jó kedvében bocsát közénk a teremtő.” A 2004. augusztus 19-i Örömkoncerten több mint húszezer ember előtt játszott a Duna fölött egy Fazioli-zongorán.

A Finn Köztársaság elnöke 2002-ben a „Fehér Rózsa Érdemkereszt” kitüntetést adományozta Bogányi Gergelynek, 2004. március 15-én pedig Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke. A művészre a zeneakadémiai koncertet követően is különleges fellépés vár, hiszen 2005. május 12-én a Bécsi Rádiózenekarral a Musikverein-ban lép a közönség elé az osztrák fővárosban.

Az április 9-i koncert részletes műsora:
Liszt: Funerailles
Chopin-Liszt: 6 dalátirat (Mädchens Wunsch, Frühling, Das Ringlein, Bacchanal, Meine Freuden, Die Heimkehr)
Schubert-Liszt: 4 dalátirat (Du bist die Ruh, Auf dem Wasser zu singen, Die junge Nonne, Erlkönig)
Schubert: c-moll szonáta

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Belenézhetünk Fischer Iván utazószekrényébe

Magyarósi Csaba vlogger a Fesztiválzenekar Müpa-maratonja előtt forgatott az együttessel, még Fischer Iván utazószekrényébe is benézhetett.
Könyv

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Zenés színház

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mi inspirálja Harcsa Veronikát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának február 16-i adásában vendégünk lesz Harcsa Veronika énekesnő, Sümegi Eszter opera-énekesnő, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.
Klasszikus hír

Ha ez így marad, ellehetetlenül az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát, miután 250 millió forintot von el tőlük a kormány.
Klasszikus ajánló

Zongorás mini maraton lesz a hétvégén a Festetics Palotában

A nagysikerű „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat mini maratonján vehet részt február 16-án és 17-én a vállalkozó kedvű közönség. A hétvégén, szombaton és vasárnap összesen négy koncertet tartanak a Festetics Palotában.
Klasszikus ajánló

Vidovszky 75 – Szerzői esttel tisztelegnek a mester előtt

A legendás pécsi zeneszerző, Vidovszky László 75. születésnapja tiszteletére ad koncertet február 23-án a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok.