Klasszikus

Ismét Bogányi-koncert a Zeneakadémián

2006.03.12. 00:00
Ajánlom
Magyarország legfiatalabb Kossuth-díjas muzsikusát több mint egy éve nem hallhatta szólóesten a budapesti közönség. Bogányi Gergely április 9-én Liszt- és Schubert-műveket játszik majd a Zeneakadémia nagytermében.

Bogányi Gergely négy és fél éves korában kezdett zongorázni Szabó Katalin irányításával a váci zeneiskolában, s kivételes zenei memóriájának köszönhetően évekig hallás után tanult. Első zenei versenyén 1980-ban úgy vett részt, hogy még nem tudott kottát olvasni. Kilenc évesen első díjat nyert a nyíregyházi Országos Zongoraversenyen, ahol már hat éves korában különdíjat kapott.

Tíz éves korában felvették a Zeneakadémiára, ahol először Máté Klára, majd Esztó Zsuzsa és Baranyay László irányításával tökéletesítette tudását. Pályakezdésének egyik legkiemelkedőbb sikerét 1996-ban aratta, amikor megnyerte a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. Három évvel később fivérével, Tiborral és Kelemen Barnabás hegedűművésszel első díjat nyert Finnországban a kuhmoi nemzetközi trióversenyen. Közös albumuk elnyerte a Nemzetközi Liszt Társaság Nagydíját. Kelemen Barnabás és Bogányi Gergely duója 2004-ben a New York-i Carnegie Hallban is nagy sikert aratott.

Művészi munkája elismeréseként 2000-ben Liszt-díjat kapott. Mára a világ hangversenytermeinek keresett művésze, repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom szinte valamennyi jelentős műve szerepel. 2001-ben kilenc koncerten eljátszotta Chopin összes zongoradarabját, amely után Halász Péter az Élet és Irodalomban azt írta róla: ”Bogányi Gergely, merem vallani, istenáldotta, lenyűgöző, csodálatos zongoraművész. Olyan muzsikus, amilyet csak ritkán és csak különösen jó kedvében bocsát közénk a teremtő.” A 2004. augusztus 19-i Örömkoncerten több mint húszezer ember előtt játszott a Duna fölött egy Fazioli-zongorán.

A Finn Köztársaság elnöke 2002-ben a „Fehér Rózsa Érdemkereszt” kitüntetést adományozta Bogányi Gergelynek, 2004. március 15-én pedig Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke. A művészre a zeneakadémiai koncertet követően is különleges fellépés vár, hiszen 2005. május 12-én a Bécsi Rádiózenekarral a Musikverein-ban lép a közönség elé az osztrák fővárosban.

Az április 9-i koncert részletes műsora:
Liszt: Funerailles
Chopin-Liszt: 6 dalátirat (Mädchens Wunsch, Frühling, Das Ringlein, Bacchanal, Meine Freuden, Die Heimkehr)
Schubert-Liszt: 4 dalátirat (Du bist die Ruh, Auf dem Wasser zu singen, Die junge Nonne, Erlkönig)
Schubert: c-moll szonáta

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.