Klasszikus

Ismét Bogányi-koncert a Zeneakadémián

2006.03.12. 00:00
Ajánlom
Magyarország legfiatalabb Kossuth-díjas muzsikusát több mint egy éve nem hallhatta szólóesten a budapesti közönség. Bogányi Gergely április 9-én Liszt- és Schubert-műveket játszik majd a Zeneakadémia nagytermében.

Bogányi Gergely négy és fél éves korában kezdett zongorázni Szabó Katalin irányításával a váci zeneiskolában, s kivételes zenei memóriájának köszönhetően évekig hallás után tanult. Első zenei versenyén 1980-ban úgy vett részt, hogy még nem tudott kottát olvasni. Kilenc évesen első díjat nyert a nyíregyházi Országos Zongoraversenyen, ahol már hat éves korában különdíjat kapott.

Tíz éves korában felvették a Zeneakadémiára, ahol először Máté Klára, majd Esztó Zsuzsa és Baranyay László irányításával tökéletesítette tudását. Pályakezdésének egyik legkiemelkedőbb sikerét 1996-ban aratta, amikor megnyerte a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. Három évvel később fivérével, Tiborral és Kelemen Barnabás hegedűművésszel első díjat nyert Finnországban a kuhmoi nemzetközi trióversenyen. Közös albumuk elnyerte a Nemzetközi Liszt Társaság Nagydíját. Kelemen Barnabás és Bogányi Gergely duója 2004-ben a New York-i Carnegie Hallban is nagy sikert aratott.

Művészi munkája elismeréseként 2000-ben Liszt-díjat kapott. Mára a világ hangversenytermeinek keresett művésze, repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom szinte valamennyi jelentős műve szerepel. 2001-ben kilenc koncerten eljátszotta Chopin összes zongoradarabját, amely után Halász Péter az Élet és Irodalomban azt írta róla: ”Bogányi Gergely, merem vallani, istenáldotta, lenyűgöző, csodálatos zongoraművész. Olyan muzsikus, amilyet csak ritkán és csak különösen jó kedvében bocsát közénk a teremtő.” A 2004. augusztus 19-i Örömkoncerten több mint húszezer ember előtt játszott a Duna fölött egy Fazioli-zongorán.

A Finn Köztársaság elnöke 2002-ben a „Fehér Rózsa Érdemkereszt” kitüntetést adományozta Bogányi Gergelynek, 2004. március 15-én pedig Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke. A művészre a zeneakadémiai koncertet követően is különleges fellépés vár, hiszen 2005. május 12-én a Bécsi Rádiózenekarral a Musikverein-ban lép a közönség elé az osztrák fővárosban.

Az április 9-i koncert részletes műsora:
Liszt: Funerailles
Chopin-Liszt: 6 dalátirat (Mädchens Wunsch, Frühling, Das Ringlein, Bacchanal, Meine Freuden, Die Heimkehr)
Schubert-Liszt: 4 dalátirat (Du bist die Ruh, Auf dem Wasser zu singen, Die junge Nonne, Erlkönig)
Schubert: c-moll szonáta

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.