Másodszor rendeznek kóstolófesztivált Őszy-Tóth Gábriel Így főznek a borászok című könyve alapján a kötetben szereplő borászok részvételével. A Bor- és Kóstolófesztivál vendégei negyvennégy ételt és a hozzájuk illő negyvennégy bort ízlelhetik meg, találkozhatnak a nedűket készítő borászokkal, akik beavatják őket mesterségük kulisszatitkaiba is. A bensőséges hangulatot pihenőszigetek is biztosítják. A fesztiválon fellép a Vivát Bacchus énekegyüttes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzősei és a Borászok Kórusa is.
A magyar borászok borai és kedvenc ételei mellett úgynevezett ínyenckrémek is kóstolhatók lesznek. A 2010-es fesztiválon nagy sikert aratott borkorcsolyáknak ősszel külön rendezvényt is szentelnek majd: október 14-én a Bor- és Ínyenckrém Fesztiválon bemutatják a közönségnek, mivel is lehet fogadni a „váratlanul betoppanó vendégeket".
Őszy-Tóth Gábriel, a gasztronómiai esemény alapjául szolgáló könyv szerzője feleségével, Balla Ibolya zongoraművésszel egy évig járta az ország vezető borászatait, mintegy 170 pincészetet keresett fel, 700 féle nedűt kóstolt meg. A kötetben végül 81 borászt szólaltatnak meg, akik a borászkodást tradícióként űzik és perspektívát látnak a szakmában.
A könyv szerzőjének célja, hogy népszerűsítse a magyar borok fogyasztását, a hazai borászokat és a gasztrokultúrát. Őszy-Tóth szerint a könyv és így a fesztivál is nemcsak azoknak szól, akik már szakértőként elkötelezettek a borkultúra iránt, hanem azokat a rétegeket is megszólítja, akik még csak ismerkednének a magyar kultúra ezen fontos vonulatával.
További információ ezen a linken érhető el.