Klasszikus

Ismét Gamba Esték a Kiscelli Múzeumban

2005.11.16. 00:00
Ajánlom
Immár negyedik éve rendezik meg a Gamba Esték hangversenysorozatot a Kiscelli Múzeumban. „A gamba és XIV. Lajos” című sorozatnyitó koncertet november 26-án 19:30-tól adja a Custos Consort a Kiscelli Múzeumban, s az együttes három nappal korábban, november 23-án 19:00 órától a váci Püspöki palotában (Migazzi tér 1.) is előadja a ritkán hallható művekből álló műsort.

Az idei szezon első hangversenye újra a gambamuzsika egyik legbriliánsabb korszakához, az érett barokk kor francia zenéjéhez nyúl vissza "A gamba és XIV. Lajos" címmel. E program a "Marin Marais és barátai", illetve " A Napkirály udvarának zenéje" című, az előző években megrendezett koncertek folytatása. „A gamba és XIV. Lajos" két gambavirtuóz-komponista, Marais és Forqueray, valamint Lully művei köré csoportosul. A korabeli leírások Marais-t mint "angyalt", Forqueray-t mint az "ördög hangszervirtuózát" említik. Izgalmas vállalkozásnak ígérkezik e két muzsikus műveinek összehasonlítása egy hangverseny keretében, ráadásul Forqueray szvitjeit a szervezők tudomása szerint Magyarországon még senki sem adta elő nyilvánosan. A Gamba Esték keretében szokássá vált a hangszer történetét bemutató művek mellett egy-egy vokális mű előadása is: ezúttal Lully balettjeinek impozáns áriáit választották a szervezők.

Részletes program:
Marais: La folia
Lully: Si du triste récit, Les oiseaux - részlet Le Sicilien című komédiából
Forqureay: G-dúr szvit, No. 2 - La Bouron, La Dubreüil, La Leclair, Chaconne La Buisson
Boismortierre: A-dúr suite - két gambára
Lully: Ah, mortelle douleur... - ária a Le Grand Divertissement du Versailles-ból
Marais: D-dúr suite, op. 2 No. 2 - 1. Prélude, 2. Prélude, 32-33. Allemande-Double, 38. Sarabande, 47. Chaconne
Lully: Álomjelenet a Le mariage forcé című ballet-ból; Récit Italien - részlet az Alcidiane et Polexandre című ballet-ból

A Custos Consort tagjai: Gál József (tenor), Zámbó Petra (blockflöte), Ölveti Mátyás, Szászvárosi Sándor (viola da gamba), Csizmadia Angelika (csembaló).

A Gamba Esték rendezői egy kevésbé ismert hangszer, a viola da gamba széles repertoárjának bemutatását és a hangszer magyarországi népszerűsítését tűzték ki célul. A programok tematikája végigvezeti a publikumot a hangszer kamara- és szóló-irodalmán. Az érdeklődők megismerhetik a barokk zene fejlődését meghatározó európai országok kimagasló zeneszerzőit és a kor kis mestereit is. A koncerteken szinte kizárólag olyan műveket hallhat a közönség, amelyek Magyarországon még nem, vagy csak nagyon kevés alkalommal csendülhettek fel, mint pl. a mára jórészt az ismeretlenség homályába merült zeneszerzők, J. Schenck, A. Kühnel, J. B. Cappus, Ch. Dhervelois vagy Ch. Dollé kompozícióit. Két program már CD-n is megjelent: a Johann Schenck: L'Echo du Danube című kötetének kétharmadát feldolgozó lemez a Hungaroton, a "Buxtehude and his age" című felvétel a Sonora gondozásában jelent meg. 2006-ban a tavaly elhangzott "Ruhe szonátái" és a két éve bemutatott "Telemann: Viola da gamba szonáták" jelennek majd meg.

A jegyek ára: Vácott 950 Ft, Budapesten 1200 Ft.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.