Klasszikus

Ismét Gamba Esték a Kiscelli Múzeumban

2005.11.16. 00:00
Ajánlom
Immár negyedik éve rendezik meg a Gamba Esték hangversenysorozatot a Kiscelli Múzeumban. „A gamba és XIV. Lajos” című sorozatnyitó koncertet november 26-án 19:30-tól adja a Custos Consort a Kiscelli Múzeumban, s az együttes három nappal korábban, november 23-án 19:00 órától a váci Püspöki palotában (Migazzi tér 1.) is előadja a ritkán hallható művekből álló műsort.

Az idei szezon első hangversenye újra a gambamuzsika egyik legbriliánsabb korszakához, az érett barokk kor francia zenéjéhez nyúl vissza "A gamba és XIV. Lajos" címmel. E program a "Marin Marais és barátai", illetve " A Napkirály udvarának zenéje" című, az előző években megrendezett koncertek folytatása. „A gamba és XIV. Lajos" két gambavirtuóz-komponista, Marais és Forqueray, valamint Lully művei köré csoportosul. A korabeli leírások Marais-t mint "angyalt", Forqueray-t mint az "ördög hangszervirtuózát" említik. Izgalmas vállalkozásnak ígérkezik e két muzsikus műveinek összehasonlítása egy hangverseny keretében, ráadásul Forqueray szvitjeit a szervezők tudomása szerint Magyarországon még senki sem adta elő nyilvánosan. A Gamba Esték keretében szokássá vált a hangszer történetét bemutató művek mellett egy-egy vokális mű előadása is: ezúttal Lully balettjeinek impozáns áriáit választották a szervezők.

Részletes program:
Marais: La folia
Lully: Si du triste récit, Les oiseaux - részlet Le Sicilien című komédiából
Forqureay: G-dúr szvit, No. 2 - La Bouron, La Dubreüil, La Leclair, Chaconne La Buisson
Boismortierre: A-dúr suite - két gambára
Lully: Ah, mortelle douleur... - ária a Le Grand Divertissement du Versailles-ból
Marais: D-dúr suite, op. 2 No. 2 - 1. Prélude, 2. Prélude, 32-33. Allemande-Double, 38. Sarabande, 47. Chaconne
Lully: Álomjelenet a Le mariage forcé című ballet-ból; Récit Italien - részlet az Alcidiane et Polexandre című ballet-ból

A Custos Consort tagjai: Gál József (tenor), Zámbó Petra (blockflöte), Ölveti Mátyás, Szászvárosi Sándor (viola da gamba), Csizmadia Angelika (csembaló).

A Gamba Esték rendezői egy kevésbé ismert hangszer, a viola da gamba széles repertoárjának bemutatását és a hangszer magyarországi népszerűsítését tűzték ki célul. A programok tematikája végigvezeti a publikumot a hangszer kamara- és szóló-irodalmán. Az érdeklődők megismerhetik a barokk zene fejlődését meghatározó európai országok kimagasló zeneszerzőit és a kor kis mestereit is. A koncerteken szinte kizárólag olyan műveket hallhat a közönség, amelyek Magyarországon még nem, vagy csak nagyon kevés alkalommal csendülhettek fel, mint pl. a mára jórészt az ismeretlenség homályába merült zeneszerzők, J. Schenck, A. Kühnel, J. B. Cappus, Ch. Dhervelois vagy Ch. Dollé kompozícióit. Két program már CD-n is megjelent: a Johann Schenck: L'Echo du Danube című kötetének kétharmadát feldolgozó lemez a Hungaroton, a "Buxtehude and his age" című felvétel a Sonora gondozásában jelent meg. 2006-ban a tavaly elhangzott "Ruhe szonátái" és a két éve bemutatott "Telemann: Viola da gamba szonáták" jelennek majd meg.

A jegyek ára: Vácott 950 Ft, Budapesten 1200 Ft.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.