Klasszikus

Ismét Gamba Esték a Kiscelli Múzeumban

2005.11.16. 00:00
Ajánlom
Immár negyedik éve rendezik meg a Gamba Esték hangversenysorozatot a Kiscelli Múzeumban. „A gamba és XIV. Lajos” című sorozatnyitó koncertet november 26-án 19:30-tól adja a Custos Consort a Kiscelli Múzeumban, s az együttes három nappal korábban, november 23-án 19:00 órától a váci Püspöki palotában (Migazzi tér 1.) is előadja a ritkán hallható művekből álló műsort.

Az idei szezon első hangversenye újra a gambamuzsika egyik legbriliánsabb korszakához, az érett barokk kor francia zenéjéhez nyúl vissza "A gamba és XIV. Lajos" címmel. E program a "Marin Marais és barátai", illetve " A Napkirály udvarának zenéje" című, az előző években megrendezett koncertek folytatása. „A gamba és XIV. Lajos" két gambavirtuóz-komponista, Marais és Forqueray, valamint Lully művei köré csoportosul. A korabeli leírások Marais-t mint "angyalt", Forqueray-t mint az "ördög hangszervirtuózát" említik. Izgalmas vállalkozásnak ígérkezik e két muzsikus műveinek összehasonlítása egy hangverseny keretében, ráadásul Forqueray szvitjeit a szervezők tudomása szerint Magyarországon még senki sem adta elő nyilvánosan. A Gamba Esték keretében szokássá vált a hangszer történetét bemutató művek mellett egy-egy vokális mű előadása is: ezúttal Lully balettjeinek impozáns áriáit választották a szervezők.

Részletes program:
Marais: La folia
Lully: Si du triste récit, Les oiseaux - részlet Le Sicilien című komédiából
Forqureay: G-dúr szvit, No. 2 - La Bouron, La Dubreüil, La Leclair, Chaconne La Buisson
Boismortierre: A-dúr suite - két gambára
Lully: Ah, mortelle douleur... - ária a Le Grand Divertissement du Versailles-ból
Marais: D-dúr suite, op. 2 No. 2 - 1. Prélude, 2. Prélude, 32-33. Allemande-Double, 38. Sarabande, 47. Chaconne
Lully: Álomjelenet a Le mariage forcé című ballet-ból; Récit Italien - részlet az Alcidiane et Polexandre című ballet-ból

A Custos Consort tagjai: Gál József (tenor), Zámbó Petra (blockflöte), Ölveti Mátyás, Szászvárosi Sándor (viola da gamba), Csizmadia Angelika (csembaló).

A Gamba Esték rendezői egy kevésbé ismert hangszer, a viola da gamba széles repertoárjának bemutatását és a hangszer magyarországi népszerűsítését tűzték ki célul. A programok tematikája végigvezeti a publikumot a hangszer kamara- és szóló-irodalmán. Az érdeklődők megismerhetik a barokk zene fejlődését meghatározó európai országok kimagasló zeneszerzőit és a kor kis mestereit is. A koncerteken szinte kizárólag olyan műveket hallhat a közönség, amelyek Magyarországon még nem, vagy csak nagyon kevés alkalommal csendülhettek fel, mint pl. a mára jórészt az ismeretlenség homályába merült zeneszerzők, J. Schenck, A. Kühnel, J. B. Cappus, Ch. Dhervelois vagy Ch. Dollé kompozícióit. Két program már CD-n is megjelent: a Johann Schenck: L'Echo du Danube című kötetének kétharmadát feldolgozó lemez a Hungaroton, a "Buxtehude and his age" című felvétel a Sonora gondozásában jelent meg. 2006-ban a tavaly elhangzott "Ruhe szonátái" és a két éve bemutatott "Telemann: Viola da gamba szonáták" jelennek majd meg.

A jegyek ára: Vácott 950 Ft, Budapesten 1200 Ft.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.