Klasszikus

Ismét José Cura vezényli a Magyar Rádió Zenei Együtteseit

2022.02.07. 09:20
Ajánlom
Két olasz mű csendül fel a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek február 8-i koncertjén a Zeneakadémián, Respighi hegedűversenye után Puccini egyházi műve szerepel a műsoron.

Számos sokszínű koncertre terjedt már ki a Magyar Rádió Művészeti Együttesei és José Cura között létrejött együttműködés. A neves argentin tenor karmesterként és szólistaként is fellépett a Zenekarral és az Énekkarral, 2020-ben pedig egy operáját is bemutatták. Február 8-án a művész ismét pálcát ragad, hogy elvezényelje az olasz zeneirodalom két különleges alkotását a Zeneakadémián.

Concerto gregoriano – ezt a címet viseli Respighi 1922-ben bemutatott hegedűversenye.

A komponista szívesen merített inspirációt a legváltozatosabb forrásokból, ezúttal a középkori gregorián dallamok voltak rá hatással, ahogy a cím is mutatja.

A különleges dallamvezetés és a versenymű késő romantikus harmóniái mintha egy másik világba ragadnák a hallgatót, így a darab a Respighi-életmű kedvelt alkotásai közé tartozik. A szerző létező gregorián dallamokat is feldolgozott benne, melyre a harmadik tétel címe – Alleluja – is utal.

Puccini Messa di Gloria című műve a zeneszerző egyik korai alkotása, mindössze huszonkét éves volt, mikor 1880-ban szülővárosában, Luccában bemutatták. A vegyeskarra, valamint tenor- és baritonszólistára írt darabban

már fellelhető a zeneszerző áradó dallamvilága, annyira, hogy később legismertebb operáihoz is felhasznált belőle részleteket, motívumokat

– ennek legfeltűnőbb példája a Manon Lescaut madrigálja, mely az Agnus Deire épült, míg más részek az Edgar vagy a Tosca Te Deumának zenéjét vetítik előre.

A Respighi-mű hegedűszólistája Banda Ádám lesz, míg a Puccini-darabban két elsőrangú énekes, Fekete Attila és Sebestyén Miklós működik közre.

A Magyar Rádió Zenei Együtteseinek koncertje
február 8. 19:30, Zeneakadémia

Respighi: Concerto gregoriano
Puccini: Messa di Gloria

Vezényel: José Cura

Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Banda Ádám (hegedű), Fekete Attila (tenor), Sebestyén Miklós (bariton)

Fejléckép: José Cura (fotó/forrás: Vörös Attila / MRZE)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.