Klasszikus

Ismét kamarakoncertek hétvégéje Eszterházán

2008.08.05. 00:00
Ajánlom
Két, Haydn-szimfóniákat bemutató koncert-hétvége között a következőn "picit megpihenhet" a Kastélykoncertek Eszterháza 2008 közönsége. Augusztus 8-án és 9-én ugyanis kamarakoncertek hallgathatók Magyarország egyik legszebb műemlékének dísztermében. Igazi örömzene lesz ez, mint Haydn korában!

Egy újabb „minifesztivál” előtt ismét nagyszerű művészek mutatkoznak be augusztus 8-án, pénteken és 9-én, szombaton a Kastélykoncertek Eszterháza 2008 kamarahangversenyein. Pénteken Zádori Mária lép fel – fortepianón Mészáros Bernadett, hegedűn Bozzai Balázs, csellón pedig Maróth Bálint kíséri, de a hangszeres muzsikusok önállóan és trióban is bemutatkoznak. Zádori Mária alapító tagja az 1971-ben alakult Ars Renata szólóének-együttesnek, a Magyar Bach Társaságnak és a Magyar Régizenei Társaságnak. 1986-ig a Magyar Rádió és Televízió Énekkarának tagja volt. A Capella Savaria (autentikus hangszereken játszó) barokk zenekarral és a Fertődön ugyancsak látható-hallható, Vashegyi György vezette Orfeo Kamarazenekarral megalakulása óta rendszeresen együttműködik. Mintegy 50 hanglemezfelvételének jelentős részét is velük készítette. Zádori Mária különös gondot fordít a régizene ápolására, de repertoárja a XVI-tól a XIX. századig terjed. 1987-ben a Magyar Rádió Nívódíjával, 1989-ben pedig Liszt-díjjal tüntették ki. 1999-ben a megkapta Magyar Köztársaság Kiváló Művésze címet. A mostani hangversenyen énekel dalokat C. Ph. E. Bach Geistliche Oden und Lieder ciklusaiból, s egy átiratot J. Chr. Bach-tól a Favourite Songs at Vaux Hall-ból. A koncerten elhangzik még C. Ph. E. Bach d-moll és J. Chr. Bach A-dúr szonátája, valamint a C-dúr trió Haydntól.

Másnap, augusztus 9-én a Tokyo-Budapest Ensemble koncertezik. Az együttest Berkes Kálmán klarinétművész, karmester hívta életre, rajta kívül a zenekarnak csak japán tagjai vannak: Nagayama Wataru (oboa) , Ito Yumi (klarinét), Nemoto Ayumi (fagott), Fujita Marie (kürt) és Akuzawa Masayuki (zongora). Berkes Kálmán, mint köztudott, több zenekart alapított már (Opera Fúvósötös, Budapesti Fúvósegyüttes). Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte 1972-ben. Pályakezdő éveiben több előkelő versenydíjat nyert (Genf, Belgrád, München), vezető magyar nagyzenekarokban (Magyar Állami Operaház Zenekara, Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, Budapesti Fesztiválzenekar) töltött be szólamvezetői státust, szólistaként és kamarazenészként itthon és a nagyvilágban nagy reputációra tett szert. Rendszeresen vezényel, kurzusokat tart, versenyek zsűritagja szerte a világban, egy évtizede a tokiói Musashino Akadémia vendégprofesszora, s a Budapest-Tokyo tengely mentén szerveződött ensemble művészeti vezetője.

A Kastélykoncertek Eszterháza 2008 koncertsorozaton nem először lépnek fel. Műsorukon most Haydn F-dúr kvintettjének átirata, Mozart B-dúr Divertimentója, Hindemith Eine kleine Kammermusik című műve, Bach d-moll Orgel Triosonate-ja és négy duettje, valamint Ibert Három kis darabja szerepel.

Az augusztus 8-9-i kamarakoncertek után egyébként megint egy „minifesztivál” következik. Az Orfeo Zenekar korhű hangszereken Joseph Haydn hat „Párizsi szimfóniáját” adja elő Vashegyi György vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.