Klasszikus

Ismét kamarakoncertek hétvégéje Eszterházán

2008.08.05. 00:00
Ajánlom
Két, Haydn-szimfóniákat bemutató koncert-hétvége között a következőn "picit megpihenhet" a Kastélykoncertek Eszterháza 2008 közönsége. Augusztus 8-án és 9-én ugyanis kamarakoncertek hallgathatók Magyarország egyik legszebb műemlékének dísztermében. Igazi örömzene lesz ez, mint Haydn korában!

Egy újabb „minifesztivál” előtt ismét nagyszerű művészek mutatkoznak be augusztus 8-án, pénteken és 9-én, szombaton a Kastélykoncertek Eszterháza 2008 kamarahangversenyein. Pénteken Zádori Mária lép fel – fortepianón Mészáros Bernadett, hegedűn Bozzai Balázs, csellón pedig Maróth Bálint kíséri, de a hangszeres muzsikusok önállóan és trióban is bemutatkoznak. Zádori Mária alapító tagja az 1971-ben alakult Ars Renata szólóének-együttesnek, a Magyar Bach Társaságnak és a Magyar Régizenei Társaságnak. 1986-ig a Magyar Rádió és Televízió Énekkarának tagja volt. A Capella Savaria (autentikus hangszereken játszó) barokk zenekarral és a Fertődön ugyancsak látható-hallható, Vashegyi György vezette Orfeo Kamarazenekarral megalakulása óta rendszeresen együttműködik. Mintegy 50 hanglemezfelvételének jelentős részét is velük készítette. Zádori Mária különös gondot fordít a régizene ápolására, de repertoárja a XVI-tól a XIX. századig terjed. 1987-ben a Magyar Rádió Nívódíjával, 1989-ben pedig Liszt-díjjal tüntették ki. 1999-ben a megkapta Magyar Köztársaság Kiváló Művésze címet. A mostani hangversenyen énekel dalokat C. Ph. E. Bach Geistliche Oden und Lieder ciklusaiból, s egy átiratot J. Chr. Bach-tól a Favourite Songs at Vaux Hall-ból. A koncerten elhangzik még C. Ph. E. Bach d-moll és J. Chr. Bach A-dúr szonátája, valamint a C-dúr trió Haydntól.

Másnap, augusztus 9-én a Tokyo-Budapest Ensemble koncertezik. Az együttest Berkes Kálmán klarinétművész, karmester hívta életre, rajta kívül a zenekarnak csak japán tagjai vannak: Nagayama Wataru (oboa) , Ito Yumi (klarinét), Nemoto Ayumi (fagott), Fujita Marie (kürt) és Akuzawa Masayuki (zongora). Berkes Kálmán, mint köztudott, több zenekart alapított már (Opera Fúvósötös, Budapesti Fúvósegyüttes). Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte 1972-ben. Pályakezdő éveiben több előkelő versenydíjat nyert (Genf, Belgrád, München), vezető magyar nagyzenekarokban (Magyar Állami Operaház Zenekara, Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, Budapesti Fesztiválzenekar) töltött be szólamvezetői státust, szólistaként és kamarazenészként itthon és a nagyvilágban nagy reputációra tett szert. Rendszeresen vezényel, kurzusokat tart, versenyek zsűritagja szerte a világban, egy évtizede a tokiói Musashino Akadémia vendégprofesszora, s a Budapest-Tokyo tengely mentén szerveződött ensemble művészeti vezetője.

A Kastélykoncertek Eszterháza 2008 koncertsorozaton nem először lépnek fel. Műsorukon most Haydn F-dúr kvintettjének átirata, Mozart B-dúr Divertimentója, Hindemith Eine kleine Kammermusik című műve, Bach d-moll Orgel Triosonate-ja és négy duettje, valamint Ibert Három kis darabja szerepel.

Az augusztus 8-9-i kamarakoncertek után egyébként megint egy „minifesztivál” következik. Az Orfeo Zenekar korhű hangszereken Joseph Haydn hat „Párizsi szimfóniáját” adja elő Vashegyi György vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.