Klasszikus

Ismét Kastélykoncertek Eszterházán júliustól szeptemberig

2008.05.28. 00:00
Ajánlom
Jó muzsikáért már Mária Terézia is Eszterházára utazott... Igaz, az uralkodó leginkább operáért érkezett Bécsből Esterházy "Fényes" Miklós herceg kastélyába. Számára a garancia, hogy tökéletes előadást lát, a karmester-zeneszerző Joseph Haydn volt.

Most is – ahogy már évek óta – a bécsi klasszika első mestere áll a nyári Fertőd-eszterházai kastélykoncert-sorozat középpontjában, amit 2008-ban először szervez közösen a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, illetve a Hungarofest Kht. frissen alakult KLASSZ Zenei Irodája – együttműködésben a Magyar Haydn Társasággal.

Immár harmadik éve hagyomány a nyári Kastélykoncertek Eszterháza programsorozata. Az idei 37 hangversenyen, július 4-től szeptember 14-ig is természetesen Haydn és persze kortársai állnak a középpontban. Magyarország egyik legszebb műemlékében a vonósnégyes feltalálójaként is emlegetett Haydn rengeteg műve felhangzik, elsősorban azok, amelyeket itt, Magyarországon komponált.

Azt összeszámolni is nagy feladat lenne, hány remekművet írt az Esterházy kastélyban Joseph Haydn. Egy biztos, a több hónapos, több részből – Budapesti Vonósok 14. Haydn Fesztiválja, Joseph Haydn összes Eszterházán írott szimfóniája, Párizs Eszterházán – A hat „Párizsi Szimfónia”, a Magyar Haydn Társaság 11. Fesztiválja, III. Haydn Vonósnégyes Fesztivál – álló nyári zenei ünnep keretében több tucatnyi kitűnő alkotását megismerheti a zeneszerető közönség, világhírű magyar előadóktól és külföldi sztárvendégektől – ráadásul ezen a zenetörténeti jelentőségű helyszínen, hazánk egyik legszebb műemlékében.

Egyértelmű, a 2008-as hangversenysorozat, egy évvel a komponista halálának bicentenáriuma előtt, nem csak egy szokásos emlékezés a mesterre, hanem nyitánya a 2009-es Haydn-évnek. Ekkor az Esterházy-kastélyban, valamint Budapesten, illetve az ország több pontján koncertek, kiállítások, s egyéb programok mutatják majd be a kifogyhatatlan Haydni életművet. A cél a komolyzene, Haydn kompozícióinak megszerettetése és megismertetése a szélesebb közönséggel, illetve annak kihangsúlyozása, hogy Joseph Haydn szorosan kötődik Magyarországhoz. Hiszen például egy olyan alsó-ausztriai faluba született ahol magyar nemzetiségűek is laktak, ráadásul mintegy harminc esztendőt töltött el "Pompakedvelő" Esterházy Miklós herceg kastélyában, mint udvari karmester és zeneszerző.

A 2009-es tervezett programok között helyet kapnak a már hagyománnyá vált fesztiválok, így az említett Kastélykoncertek, ugyanakkor mind Fertődön, mind az ország többi részén nagyobb volumenű projektek megvalósítását és koordinálását tervezi a Hungarofest Kht-n belül működő KLASSZ Zenei Iroda, mely részben szervezője a 2008-as koncertsorozatnak is. Július 4-től olyan kitűnő előadók lének majd fel a kastély legszebb teremiben, mint a Zemlinsky Quartet, az Artis Quartet, Steven Stubbs lant- és gitárművész, Simon Standage hegedűs, a Budapesti Vonósok, Jandó Jenő, Alexei Lubimov, a Festetics Vonósnégyes, az Orfeo Zenekar és a Purcell kórus.

Fedezze fel hát az egykori Eszterháza zenei gazdagságát: esténként adja át magát Joseph Haydn kifogyhatatlan életművének a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, illetve a Hungarofest Kht. frissen alakult KLASSZ Zenei Irodája által először közösen szervezett hangversenymaratonon. S ahogy Mária Terézia tette, bizonyosan Ön is vissza-visszajár majd jó zenét hallgatni az Esterházy-kastélyba. Akár már jövőre, a Haydn Évben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.