Klasszikus

Ismét Kastélykoncertek Eszterházán júliustól szeptemberig

2008.05.28. 00:00
Ajánlom
Jó muzsikáért már Mária Terézia is Eszterházára utazott... Igaz, az uralkodó leginkább operáért érkezett Bécsből Esterházy "Fényes" Miklós herceg kastélyába. Számára a garancia, hogy tökéletes előadást lát, a karmester-zeneszerző Joseph Haydn volt.

Most is – ahogy már évek óta – a bécsi klasszika első mestere áll a nyári Fertőd-eszterházai kastélykoncert-sorozat középpontjában, amit 2008-ban először szervez közösen a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, illetve a Hungarofest Kht. frissen alakult KLASSZ Zenei Irodája – együttműködésben a Magyar Haydn Társasággal.

Immár harmadik éve hagyomány a nyári Kastélykoncertek Eszterháza programsorozata. Az idei 37 hangversenyen, július 4-től szeptember 14-ig is természetesen Haydn és persze kortársai állnak a középpontban. Magyarország egyik legszebb műemlékében a vonósnégyes feltalálójaként is emlegetett Haydn rengeteg műve felhangzik, elsősorban azok, amelyeket itt, Magyarországon komponált.

Azt összeszámolni is nagy feladat lenne, hány remekművet írt az Esterházy kastélyban Joseph Haydn. Egy biztos, a több hónapos, több részből – Budapesti Vonósok 14. Haydn Fesztiválja, Joseph Haydn összes Eszterházán írott szimfóniája, Párizs Eszterházán – A hat „Párizsi Szimfónia”, a Magyar Haydn Társaság 11. Fesztiválja, III. Haydn Vonósnégyes Fesztivál – álló nyári zenei ünnep keretében több tucatnyi kitűnő alkotását megismerheti a zeneszerető közönség, világhírű magyar előadóktól és külföldi sztárvendégektől – ráadásul ezen a zenetörténeti jelentőségű helyszínen, hazánk egyik legszebb műemlékében.

Egyértelmű, a 2008-as hangversenysorozat, egy évvel a komponista halálának bicentenáriuma előtt, nem csak egy szokásos emlékezés a mesterre, hanem nyitánya a 2009-es Haydn-évnek. Ekkor az Esterházy-kastélyban, valamint Budapesten, illetve az ország több pontján koncertek, kiállítások, s egyéb programok mutatják majd be a kifogyhatatlan Haydni életművet. A cél a komolyzene, Haydn kompozícióinak megszerettetése és megismertetése a szélesebb közönséggel, illetve annak kihangsúlyozása, hogy Joseph Haydn szorosan kötődik Magyarországhoz. Hiszen például egy olyan alsó-ausztriai faluba született ahol magyar nemzetiségűek is laktak, ráadásul mintegy harminc esztendőt töltött el "Pompakedvelő" Esterházy Miklós herceg kastélyában, mint udvari karmester és zeneszerző.

A 2009-es tervezett programok között helyet kapnak a már hagyománnyá vált fesztiválok, így az említett Kastélykoncertek, ugyanakkor mind Fertődön, mind az ország többi részén nagyobb volumenű projektek megvalósítását és koordinálását tervezi a Hungarofest Kht-n belül működő KLASSZ Zenei Iroda, mely részben szervezője a 2008-as koncertsorozatnak is. Július 4-től olyan kitűnő előadók lének majd fel a kastély legszebb teremiben, mint a Zemlinsky Quartet, az Artis Quartet, Steven Stubbs lant- és gitárművész, Simon Standage hegedűs, a Budapesti Vonósok, Jandó Jenő, Alexei Lubimov, a Festetics Vonósnégyes, az Orfeo Zenekar és a Purcell kórus.

Fedezze fel hát az egykori Eszterháza zenei gazdagságát: esténként adja át magát Joseph Haydn kifogyhatatlan életművének a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, illetve a Hungarofest Kht. frissen alakult KLASSZ Zenei Irodája által először közösen szervezett hangversenymaratonon. S ahogy Mária Terézia tette, bizonyosan Ön is vissza-visszajár majd jó zenét hallgatni az Esterházy-kastélyba. Akár már jövőre, a Haydn Évben.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.