Klasszikus

Ismét királyi lesz a Zeneakadémia

2005.03.21. 00:00
Ajánlom
Két éven belül ideiglenesen kiköltözik a Zeneakadémia a Liszt Ferenc térről, mert épületét felújítják. Az egyetem számára új campus épül, amely a rekonstrukció után is az intézményé marad.

Bár a Zeneakadémia kívülről jó állapotúnak látszik a néhány évvel ezelőtti felújításnak köszönhetően, belül a majdnem százéves épület állaga nem méltó az ott folyó képzés és koncertélet színvonalához. A zenepalota még jóval kisebb igénybevételre épült, a mai tanulólétszám negyedére tervezték. A mai igényeket kényszerű belső bővítésekkel próbálták kielégíteni: a pincétől a padlásig kihasználtak minden zugot, részben beépítették a koncertterem természetes szellőzését biztosító udvarokat is. Maga a nagyterem sem ekkora igénybevételre készült. A százéves, akusztikai szerepet is betöltő faburkolatok elöregedtek, repedezettek, nagyrészt leváltak a falról. Az elektromosvezetékhálózat az épülettel egyidős, sok helyen találni még kátránnyal szigetelt, 110 voltos feszültségre épített vezetékeket. Nincs a házban teherlift, a zongorákat a lépcsőn cipelik. Az ablakok egy csendesebb világ igényeihez készültek, nem szűrik meg a motorizáció zaját. A kazánház muzeálisnak tekinthető. A tetőtérben levegőtlen szükségtantermek vannak, ide szorították be a CD- és LP-gyűjteményt és a saját felvételeket készítő zenei stúdiót is. A nagyteremben fellépő szólistáknak csak egy öltözőhelyiség áll rendelkezésükre. Az évek óta tervezett felújítás azonban csak akkor kezdődhet el, ha az akadémiának ideiglenesen lesz hová átköltöznie.

Az új campus megépítésére négyen adták be pályázatukat - mondta érdeklődésünkre Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A pályázók egyike a VIII., a másik három a IX. kerületben valósítaná meg elképzelését PPP rendszerben: az építő a beruházást maga finanszírozná és húsz éven keresztül üzemeltetné, az egyetem pedig hosszú távon bérelné az ingatlant. Így a leendő épületet hosszú távra megtarthatná. Várhatóan kora nyárra derül ki, hogy a négy ajánlat közül melyik lesz a nyertes.

Ennek kivitelezőjétől függetlenül folyik majd a százéves Liszt Ferenc téri székház felújítása, amelynek 2003-ban már lezárult a tervpályázata. Az épület Magyari Éva, Pazár Béla, Potzner Ferenc elképzelései szerint újul meg, körülbelül tízmilliárd forintos költséggel. Ez az eredeti, építéskori állapot helyreállítását, másrészt a modern gépészet, a légkondicionálás, a hangtechnika, a liftrendszer beépítését jelenti. A pincébe tervezett, múzeumba illő kazánházat például megszüntetik, az újat a tetőtérben helyezik el. Rekonstruálják a kupolaterem faburkolatát és díszítő festését, s megszüntetik a tetőtéri, szűkös tantermeket. Helyreállítják a Zeneakadémia kistermének eredeti operaszínpadát. Pótolják a hiányzó díszítőelemeket. Belül például újraaranyozzák a stukkókat és a szobrokat, visszaállítják az egyik lépcsőforduló Labrador-mázas díszgömbjét, kijavítják a sérült Zsolnay-elemeket, kívül helyreállítják az eredeti "Magyar Királyi Zeneakadémia" feliratot és a címert, valamint visszahelyezik a tető eredeti mintázatát és a sarokobeliszkeket. A nagyteremben archív képek alapján állítják vissza a megváltozott elemeket, a falburkolatot, a csillárokat, a függönyözéseket, a kárpitokat.

Az első emeleti előcsarnokban ismét büfét alakítanak ki - ahogy egykor a századelőn is volt - régi képek alapján, korhű bútorzattal. Működni fog a falikút is, a földszinti előcsarnokban. A két belső udvart üvegtetővel fedik le a második emelet menynyezetmagasságában. A kis- és a nagyterem közötti udvar földszintjén marad a könyvtár, fölötte büfé épül, amelynek üvegbeton padlóján szűrődik majd be a természetes fény a könyvtárba. A másik udvar földszintje művésztársalgó és -büfé lesz, amelyre az első emeleti rektori folyosóról egy erkélygaléria nyílik majd. Az eddigi egyetlen művészszoba mellett további négy helyiség áll majd rendelkezésre a szólistáknak. Összesen negyvenhét tantermet és hat gyakorlót terveznek. Az épület továbbra is egyszerre szolgálja az oktatást és a koncertezést.

Az épület eladására vonatkozó feltételezések alaptalanok - szögezte le a rektor. Felmerült viszont az egyetemhez tartozó, Semmelweis utca 12. szám alatti épület eladása, ahol most a tanárképzés folyik. A felújítás után a zeneművészeti egyetem csak részben költözne ide vissza, ez a hely a tervek szerint csak a mesterképzés intézménye lenne, az egyetem első három évfolyama az új épületben maradna.

A jövendő nagyberuházást a már tavaly ősszel hivatalba lépett rektor vezetésével bonyolítják le. Batta András teljesen új szemléletet hozott az intézmény irányításában. A szakmai vezetés mellett a gazdasági igazgatói és a főtitkári posztot az üzleti életből jött, tapasztalt szakemberekkel töltik be. Mint mondja, tehetséges, az üzleti életben már sokat elért emberek jelentkeznek, késztetést érezvén e nagy múltú intézmény gazdasági, társadalmi felvirágoztatására. Ebben nagy szerepe lesz az éppen most alakuló Genie Oblige Alapítványnak (a név jelentése: a zsenialitás kötelez, Liszt Ferenc mondása), amelyben a nemzetközi zenei és üzleti élet kiválóságai kapnak helyet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!