Klasszikus

Ismét királyi lesz a Zeneakadémia

2005.03.21. 00:00
Ajánlom
Két éven belül ideiglenesen kiköltözik a Zeneakadémia a Liszt Ferenc térről, mert épületét felújítják. Az egyetem számára új campus épül, amely a rekonstrukció után is az intézményé marad.

Bár a Zeneakadémia kívülről jó állapotúnak látszik a néhány évvel ezelőtti felújításnak köszönhetően, belül a majdnem százéves épület állaga nem méltó az ott folyó képzés és koncertélet színvonalához. A zenepalota még jóval kisebb igénybevételre épült, a mai tanulólétszám negyedére tervezték. A mai igényeket kényszerű belső bővítésekkel próbálták kielégíteni: a pincétől a padlásig kihasználtak minden zugot, részben beépítették a koncertterem természetes szellőzését biztosító udvarokat is. Maga a nagyterem sem ekkora igénybevételre készült. A százéves, akusztikai szerepet is betöltő faburkolatok elöregedtek, repedezettek, nagyrészt leváltak a falról. Az elektromosvezetékhálózat az épülettel egyidős, sok helyen találni még kátránnyal szigetelt, 110 voltos feszültségre épített vezetékeket. Nincs a házban teherlift, a zongorákat a lépcsőn cipelik. Az ablakok egy csendesebb világ igényeihez készültek, nem szűrik meg a motorizáció zaját. A kazánház muzeálisnak tekinthető. A tetőtérben levegőtlen szükségtantermek vannak, ide szorították be a CD- és LP-gyűjteményt és a saját felvételeket készítő zenei stúdiót is. A nagyteremben fellépő szólistáknak csak egy öltözőhelyiség áll rendelkezésükre. Az évek óta tervezett felújítás azonban csak akkor kezdődhet el, ha az akadémiának ideiglenesen lesz hová átköltöznie.

Az új campus megépítésére négyen adták be pályázatukat - mondta érdeklődésünkre Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A pályázók egyike a VIII., a másik három a IX. kerületben valósítaná meg elképzelését PPP rendszerben: az építő a beruházást maga finanszírozná és húsz éven keresztül üzemeltetné, az egyetem pedig hosszú távon bérelné az ingatlant. Így a leendő épületet hosszú távra megtarthatná. Várhatóan kora nyárra derül ki, hogy a négy ajánlat közül melyik lesz a nyertes.

Ennek kivitelezőjétől függetlenül folyik majd a százéves Liszt Ferenc téri székház felújítása, amelynek 2003-ban már lezárult a tervpályázata. Az épület Magyari Éva, Pazár Béla, Potzner Ferenc elképzelései szerint újul meg, körülbelül tízmilliárd forintos költséggel. Ez az eredeti, építéskori állapot helyreállítását, másrészt a modern gépészet, a légkondicionálás, a hangtechnika, a liftrendszer beépítését jelenti. A pincébe tervezett, múzeumba illő kazánházat például megszüntetik, az újat a tetőtérben helyezik el. Rekonstruálják a kupolaterem faburkolatát és díszítő festését, s megszüntetik a tetőtéri, szűkös tantermeket. Helyreállítják a Zeneakadémia kistermének eredeti operaszínpadát. Pótolják a hiányzó díszítőelemeket. Belül például újraaranyozzák a stukkókat és a szobrokat, visszaállítják az egyik lépcsőforduló Labrador-mázas díszgömbjét, kijavítják a sérült Zsolnay-elemeket, kívül helyreállítják az eredeti "Magyar Királyi Zeneakadémia" feliratot és a címert, valamint visszahelyezik a tető eredeti mintázatát és a sarokobeliszkeket. A nagyteremben archív képek alapján állítják vissza a megváltozott elemeket, a falburkolatot, a csillárokat, a függönyözéseket, a kárpitokat.

Az első emeleti előcsarnokban ismét büfét alakítanak ki - ahogy egykor a századelőn is volt - régi képek alapján, korhű bútorzattal. Működni fog a falikút is, a földszinti előcsarnokban. A két belső udvart üvegtetővel fedik le a második emelet menynyezetmagasságában. A kis- és a nagyterem közötti udvar földszintjén marad a könyvtár, fölötte büfé épül, amelynek üvegbeton padlóján szűrődik majd be a természetes fény a könyvtárba. A másik udvar földszintje művésztársalgó és -büfé lesz, amelyre az első emeleti rektori folyosóról egy erkélygaléria nyílik majd. Az eddigi egyetlen művészszoba mellett további négy helyiség áll majd rendelkezésre a szólistáknak. Összesen negyvenhét tantermet és hat gyakorlót terveznek. Az épület továbbra is egyszerre szolgálja az oktatást és a koncertezést.

Az épület eladására vonatkozó feltételezések alaptalanok - szögezte le a rektor. Felmerült viszont az egyetemhez tartozó, Semmelweis utca 12. szám alatti épület eladása, ahol most a tanárképzés folyik. A felújítás után a zeneművészeti egyetem csak részben költözne ide vissza, ez a hely a tervek szerint csak a mesterképzés intézménye lenne, az egyetem első három évfolyama az új épületben maradna.

A jövendő nagyberuházást a már tavaly ősszel hivatalba lépett rektor vezetésével bonyolítják le. Batta András teljesen új szemléletet hozott az intézmény irányításában. A szakmai vezetés mellett a gazdasági igazgatói és a főtitkári posztot az üzleti életből jött, tapasztalt szakemberekkel töltik be. Mint mondja, tehetséges, az üzleti életben már sokat elért emberek jelentkeznek, késztetést érezvén e nagy múltú intézmény gazdasági, társadalmi felvirágoztatására. Ebben nagy szerepe lesz az éppen most alakuló Genie Oblige Alapítványnak (a név jelentése: a zsenialitás kötelez, Liszt Ferenc mondása), amelyben a nemzetközi zenei és üzleti élet kiválóságai kapnak helyet.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra