Klasszikus

Ismét Lajkó klub az A38 hajón

2004.03.06. 00:00
Ajánlom
Két briliáns zenekar találkozójára kerül sor március 28-án, este kilenc órakor az A38 hajón, a Petőfi híd budai hídfőjénél. A februári Lajkó klub fergeteges sikerét szeretnék a szervezők megfejelni a jól ismert Louise Attaque két vezető zenészének projektje és a szabadkai Lajkó zenekarának párosításával.

A Tarmac megtéveszthetetlenül francia hangzású együttes, amely a hagyományos etno és a popzene közötti területet játssza be, számtalan stílust építve zenéjébe gazdag hangzásában. A francia együttes tagjai maguk is világ-utasok, akik zenéjükkel sem tesznek egyebet, mint utaztatnak, akár legfrissebb albumuk címadó klipjében, a Notre Epoq-ban, amelyben az együttes vezetője, Louise Attack körbebringázza Párizst, Bretagne-t, átbringázik alagutakon, lépcsőkön, templomokon, hogy bemutassa: mi minden az a táj és tér, amelyre az ő zenéjük érvényes. Mert ők otthon vannak a Bretagne-i népzenében, a francia matrózdalokban, az utcai popban és a párizsi éjszaka jazz-ében egyaránt. Emellett ha Kusturica francia lenne, szinte biztosan a Tarmac készítené filmjei zenéjét, mert az ő zenéjük erős, boldog, mediterrán napfénnyel átitatott finom erotikája páratlan hangulatot és üdítő élményt kelt. Attack mellett a zenekar kiemelkedő szólistái Gaëtan Roussel énekes és Arnaud Samuel hegedűs. Zenéjük, dalaik nem más, mint maga a francia lendület egy felvillanyozott hagyományban, amely az ősi gall dalokat egy hipermodern buli-hangzásban lopja a szívünkbe ellenállhatatlan rögtönzéssel, sok-sok játékkal és szellemességgel.

Lajkó Félix ezen az estén a párizsi Theatre de la Ville-ben adott több hatalmas sikerű koncertje repertoárjából csemegéz majd. Megszólalnak a főleg balkáni és erdélyi dallamok Félix kivételes előadásában, amelyek a francia együttes játékával párosulva egy örömünnepet eredményeznek a két különböző gyökérből táplálkozó hagyománynak a közös muzsikálásban való találkozása által. A koncertre a belépődíj 3000 forint. A zenekarról bővebb információ a www.tarmacmusiconline.com oldalon olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.