Klasszikus

Ismét Lajkó klub az A38 hajón

2004.03.06. 00:00
Ajánlom
Két briliáns zenekar találkozójára kerül sor március 28-án, este kilenc órakor az A38 hajón, a Petőfi híd budai hídfőjénél. A februári Lajkó klub fergeteges sikerét szeretnék a szervezők megfejelni a jól ismert Louise Attaque két vezető zenészének projektje és a szabadkai Lajkó zenekarának párosításával.

A Tarmac megtéveszthetetlenül francia hangzású együttes, amely a hagyományos etno és a popzene közötti területet játssza be, számtalan stílust építve zenéjébe gazdag hangzásában. A francia együttes tagjai maguk is világ-utasok, akik zenéjükkel sem tesznek egyebet, mint utaztatnak, akár legfrissebb albumuk címadó klipjében, a Notre Epoq-ban, amelyben az együttes vezetője, Louise Attack körbebringázza Párizst, Bretagne-t, átbringázik alagutakon, lépcsőkön, templomokon, hogy bemutassa: mi minden az a táj és tér, amelyre az ő zenéjük érvényes. Mert ők otthon vannak a Bretagne-i népzenében, a francia matrózdalokban, az utcai popban és a párizsi éjszaka jazz-ében egyaránt. Emellett ha Kusturica francia lenne, szinte biztosan a Tarmac készítené filmjei zenéjét, mert az ő zenéjük erős, boldog, mediterrán napfénnyel átitatott finom erotikája páratlan hangulatot és üdítő élményt kelt. Attack mellett a zenekar kiemelkedő szólistái Gaëtan Roussel énekes és Arnaud Samuel hegedűs. Zenéjük, dalaik nem más, mint maga a francia lendület egy felvillanyozott hagyományban, amely az ősi gall dalokat egy hipermodern buli-hangzásban lopja a szívünkbe ellenállhatatlan rögtönzéssel, sok-sok játékkal és szellemességgel.

Lajkó Félix ezen az estén a párizsi Theatre de la Ville-ben adott több hatalmas sikerű koncertje repertoárjából csemegéz majd. Megszólalnak a főleg balkáni és erdélyi dallamok Félix kivételes előadásában, amelyek a francia együttes játékával párosulva egy örömünnepet eredményeznek a két különböző gyökérből táplálkozó hagyománynak a közös muzsikálásban való találkozása által. A koncertre a belépődíj 3000 forint. A zenekarról bővebb információ a www.tarmacmusiconline.com oldalon olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.