Klasszikus

Ismét megrendezik a Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt

2023.01.17. 10:25
Ajánlom
2023-ban ünnepeljük Flesch Károly, a világhírű hegedűművész és pedagógus születésének 150. évfordulóját. Az ünnepi évadban ismét megrendezik a rangos XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt, melyet a szervezők, a Fejes Józsefné Zenei Alapítvány és Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata ötévente hirdet meg a művész szülővárosában. A pályakezdőknek és zeneakadémiai hallgatóknak 2023. február 1-ig van lehetőségük jelentkezni a megmérettetésre.

Június 4-11. között, Flesch Károly előtt tisztelegve rendezik meg a XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt. Az ország egyik legnívósabb, öt évente megrendezésre kerülő hegedűversenye közös színtere a nemzetközi szcéna fiatal tehetségeinek. A jelentkezőknek 2023. február 1-ig van lehetőségük benevezni a versenyre.

A hegedűverseny nemzetközi zsűrijében világhírű zenészek szerepelnek.

A 2023-as esemény zsűrielnöke Ábrahám Márta hegedűművész, kamaraművész, tanár, Bach-kutató, az Ábrahám Consort régizene együttes koncertmestere és művészeti vezetője,

a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. A zsűriben részt vesz Szilvay Réka magyar származású, Finnországban élő hegedűművész is, aki a világ olyan nagynevű zenekarainak szólistájaként tűnt fel, mint a Londoni Filharmonikusok, a Dallas Szimfonikus Zenekar, vagy a salzburgi Mozarteum. Az előadóművészi pálya mellett a tanítás is nagy szerepet tölt be az életében, 2006-tól a Sibelius Akadémia hegedű tanszékének professzora.

HagaiShaham_4-104704.jpg

Hagai Shaham (Fotó/Forrás: Yoel Levy / Fesztivál Akadémia Budapest)

Hagai Shaham izraeli hegedűművész szintén zsűritag; tanulmányait Fehér Ilonánál kezdte, majd Emanuel Borok, Arnold Steinhardt, valamint a Guarneri Kvartett mellett folytatta. Shaham számos verseny – köztük az ARD Munich Competition, az Ilona Kornhauser Competition, az Israel Broadcasting Authority Competition – győzteseként tűnt fel a zenei életben. Szólistaként a világ legnevesebb zenekaraival dolgozott együtt, többek között a BBC Philharmonic, a Royal Philharmonic Orchestra, az Israel Philharmonic Orchestra együtteseivel. Kirill Troussov Németországból érkezik a zsűribe, aki

Yehudi Menuhin mentorálásában kezdte zenei tanulmányait, mára pedig széles körben elismert, generációja egyik vezető hegedűművészévé vált.

Rendszeresen zsűritagja olyan nemzetközi hegedűversenyeknek, mint a Schoenfeld International String Competition, vagy a Ysaÿe International Music Competition. 2021 óta a Hong Kong International Young Musicians Competition elnöke és művészeti igazgatója.

A versenykiírás egyik fontos eleme, hogy kötelező modern darabot is játszani. Az idei versenyművet a zsűri egyik magyar tagja, Horváth Balázs, a Zeneakadémia adjunktusa komponálta. A versenyen bármely európai ország fiatal művészei részt vehetnek, akik 1993. június 6. és 2003. június 5. között születtek. Indulhatnak a versenyen olyan nem európai fiatalok is, akik legalább 2 éves európai zenei tanulmányt igazolnak, illetve 20 évesnél fiatalabbak, de legalább egy nemzetközi hegedűversenyen döntőbe jutottak, vagy helyezést értek el vagy különdíjban részesültek. A verseny három fordulóból áll: elődöntő, középdöntő és döntő. A középdöntőbe várhatóan 12, a döntőbe pedig 6 versenyző jut be.

Az első három helyezett díjazása: 5000, 3000, illetve 1500 euró, de a versenyzők ezen kívül értékes különdíjakban is részesülhetnek.

Az egyedülálló versenyprogram mindenki számára nyitott, ingyenesen megtekinthető. A döntőt követően nagyszabású gálaműsor keretében zárják az ünnepi évfordulót.

Fejléckép: Ábrahám Márta (fotó: Hévizi Judit)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Klasszikus ajánló

Idén 19. alkalommal várja hallgatóit a Crescendo Nyári Akadémia

Január 10-én indult a kedvezményes jelentkezés a nemzetközi komolyzenei mesterkurzusra, a Crescendo Nyári Akadémiára, melyre idén is Tokajban kerül sor 2023. július 23. és augusztus 4. között.
Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.