Klasszikus

Ismét Roma Tavasz a Fonóban

2004.03.26. 00:00
Ajánlom
A tavalyi nagysikerű cigány folkzenei program után idén is a Fonó hozzuk meg a rügyfakadást: a három legjobb mai roma gyökerű zenekarral, akik egyenként más és másféleképpen merítenek ebből a hihetetlenül színes, pezsgő zenei hagyományból. A Parno Graszt friss és ropogós második lemezéről játssza el a legjobb dalokat. A Besh o droM megint csak fergeteges partihangulatba oltja a balkáni cigány motívumokat. Az Amaro Suno pedig a hazai roma folkot délszláv és görög zenei elemekkel fűszerezi.

A Roma Tavasz keretében idén április 3-án este három kitűnő együttes lép a Budai Fonó Zeneház színpadára. A Kusturica filmek (A cigányok ideje, Undergrund, Arizónai álmodozók, Macskajaj stb.) nyomán egy ország ismerte és szerette meg a balkáni romák különleges zenei világát. Ebből a világból, ezekből a dallamkincsekből építkezik, a dalokat sajátosan átdolgozva, áthangszerelve a Besh o droM zenekar. Alakulásuk óta, az eltelt egy év alatt páratlan népszerűségre tettek szert, teltházas koncertek, klubok, óriási közönségsikerek jellemzik útjukat.

Az egyre erőteljesebb és sokszínűbb autentikus cigány folklór egyik legjelesebb képviselője az Amaro Suno. Hol vérpezsdítő, hol andalító muzsika, amely fülbemászó dallamaival gyorsan megszeretteti magát hallgatóságával. Ezt igazolja a mind több fellépés a hazai és külföldi fesztiválokon.

A Parno Graszt együttes 1987-ben alakult Magyarország legfejletlenebb és egyben legautentikusabb megyéjében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A zenekar magját 7 muzsikus alkotja, a bővebb, 17 tagú felállásban 3 generáció 10 táncosa is részt vesz - a legfiatalabb 10, a legidősebb 72 éves. A Rávágok a zongorára című lemezük megjelenése után néhány héttel megjelent az európai zenekritikusok szavazati által befolyásolt European World Music Chart 7. helyén. Ennyire magas pozíciót magyar kiadvány még nem ért el ezen a listán. A Parno Graszt rég várt második lemezét (Járom az utam) először a Roma Tavaszon lehet majd kapni a Fonó CD-boltjában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.