Klasszikus

Isten éltesse, Karnagy úr!

2006.01.31. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar ünnepi hangversennyel köszönti Oberfrank Gézát hetvenedik születésnapja alkalmából. Az est karmestere az ünnepelt lesz, közreműködik Szabadi Vilmos.

Oberfrank Géza 1936. január 26-án született. 1961-ben szerzett karmesteri diplomát a Zeneakadémián, tanára Kórodi András volt. Még abban az évben az Állami Operaház karmestere lett, nevéhez fűződik Szokolay Sándor Vérnász (1964) és Hamlet (1968) című operáinak ősbemutatója, valamint remek Mozart-, Verdi-, később Wagner-előadások sora. 1974-76 között Berlinben dolgozott,mint a Komische Oper főzeneigazgatója. A világhírű rendezővel, Walter Felsensteinnel való együttműködéséből rengeteget tanult, hazaérve e tapasztalatokat igyekezett továbbadni minden létező módon: vezényelt, rendezett, szövegeket fordított. 1980-tól 1983-ig a Fővárosi Operettszínház művészeti vezetője, 1983-tól 1989-ig Szegeden főzeneigazgató, a Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagya és a Nemzeti Színház operaigazgatója volt. 1989-ben visszatért Budapestre, az Állami Operaházhoz, amelynek 1994-től főzeneigazgatója volt. Ő vezényelte Wagner Parsifaljának felújítását. Amióta az aktív vezényléstől visszavonult, az Operaház stúdiójának vezetőjeként adja át tudását, tapasztalatait a fiatal művészeknek. Kitüntették Liszt-díj, Magyar Köztársasági Érdemrenddel, érdemes és kiváló művész.

A művész születésnapja családi ünnep a MÁV Szimfonikus Zenekar számára is, amelynek Oberfrank Géza 1976-tól 1983-ig vezető karmestere volt. Emlékezetes időszak a zenekar életében: a fiatal, hatalmas ambíciókkal teli karmester, aki nemrég tért haza Berlinből rengeteg új tapasztalat birtokában, valósággal újjá varázsolta a zenekart. Bartók: Concerto, Stravinsky: Petruska, Mahler-szimfóniák, Mozart: Figaro házassága és még sok-sok remekmű megtanulása és előadása, mindig a legmagasabb igényességgel — erre szívesen emlékezik a zenekar minden akkori tagja és a hűséges bérlő-közönség is. A MÁV Szimfonikus Zenekarhoz távozása óta is szoros barátság fűzi, sok emlékezetes hangversenyt vezényelt azóta is. Oberfrank Géza vezényletével készült a MÁV Szimfonikus Zenekar első önálló hanglemeze is, amely Weber nyitányait tartalmazta.

A február 2-ai hangversenyen a Zeneakadémián elhangzik Weber Euryanthe – nyitánya, Mendelssohn Hegedűversenye és III. a-moll „Skót” szimfóniája. Közreműködik Szabadi Vilmos (hegedű), vezényel Oberfrank Géza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.