Klasszikus

Isten éltesse, Karnagy úr!

2006.01.31. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar ünnepi hangversennyel köszönti Oberfrank Gézát hetvenedik születésnapja alkalmából. Az est karmestere az ünnepelt lesz, közreműködik Szabadi Vilmos.

Oberfrank Géza 1936. január 26-án született. 1961-ben szerzett karmesteri diplomát a Zeneakadémián, tanára Kórodi András volt. Még abban az évben az Állami Operaház karmestere lett, nevéhez fűződik Szokolay Sándor Vérnász (1964) és Hamlet (1968) című operáinak ősbemutatója, valamint remek Mozart-, Verdi-, később Wagner-előadások sora. 1974-76 között Berlinben dolgozott,mint a Komische Oper főzeneigazgatója. A világhírű rendezővel, Walter Felsensteinnel való együttműködéséből rengeteget tanult, hazaérve e tapasztalatokat igyekezett továbbadni minden létező módon: vezényelt, rendezett, szövegeket fordított. 1980-tól 1983-ig a Fővárosi Operettszínház művészeti vezetője, 1983-tól 1989-ig Szegeden főzeneigazgató, a Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagya és a Nemzeti Színház operaigazgatója volt. 1989-ben visszatért Budapestre, az Állami Operaházhoz, amelynek 1994-től főzeneigazgatója volt. Ő vezényelte Wagner Parsifaljának felújítását. Amióta az aktív vezényléstől visszavonult, az Operaház stúdiójának vezetőjeként adja át tudását, tapasztalatait a fiatal művészeknek. Kitüntették Liszt-díj, Magyar Köztársasági Érdemrenddel, érdemes és kiváló művész.

A művész születésnapja családi ünnep a MÁV Szimfonikus Zenekar számára is, amelynek Oberfrank Géza 1976-tól 1983-ig vezető karmestere volt. Emlékezetes időszak a zenekar életében: a fiatal, hatalmas ambíciókkal teli karmester, aki nemrég tért haza Berlinből rengeteg új tapasztalat birtokában, valósággal újjá varázsolta a zenekart. Bartók: Concerto, Stravinsky: Petruska, Mahler-szimfóniák, Mozart: Figaro házassága és még sok-sok remekmű megtanulása és előadása, mindig a legmagasabb igényességgel — erre szívesen emlékezik a zenekar minden akkori tagja és a hűséges bérlő-közönség is. A MÁV Szimfonikus Zenekarhoz távozása óta is szoros barátság fűzi, sok emlékezetes hangversenyt vezényelt azóta is. Oberfrank Géza vezényletével készült a MÁV Szimfonikus Zenekar első önálló hanglemeze is, amely Weber nyitányait tartalmazta.

A február 2-ai hangversenyen a Zeneakadémián elhangzik Weber Euryanthe – nyitánya, Mendelssohn Hegedűversenye és III. a-moll „Skót” szimfóniája. Közreműködik Szabadi Vilmos (hegedű), vezényel Oberfrank Géza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.