Klasszikus

Isten és a zene – Beszélgetés Gombos László zenetörténésszel

2020.11.11. 16:15
Ajánlom
Öt évvel ezelőtt indult, és három éve az Isten és a zene tematikával bővült a Fiatal Művészek Sorozata a Párbeszéd Házában. A komolyzenei koncerteken Miranda Liu hegedűművész és zenészbarátai tolmácsolják a népszerű és ritkábban hallható darabokat, melyek előtt Gombos László zenetörténész tart bevezetőket. Őt kérdeztük most.

Mit jelent Liszt Ferencnek az a mondata önnek, hogy a zene olyan dimenziókat nyit meg az emberben, amit aztán már csak a végtelen tud betölteni igazán?

A zene sokféleképpen érintheti meg az embert, az egyszerű háttérzenétől a szórakoztatáson át a világ összefüggéseinek, mélyebb dimenzióinak felfedezéséig. Utóbbi megközelítésekkel a 19. században maguk a művészek is egyre tudatosabban kezdtek foglalkozni, közöttük talán Liszt Ferenc állt a legközelebb a zene misztikus oldalainak megéléséhez. Jómagam is a magyar mester követői közé tartozom, és másokat is invitálok, hogy lépjen az ő útjára.

A zene csak szakmai szempontból fontos-e önnek vagy szakmájától függetlenül az egyéni életben is? Ha igen, miért?

Mivel hivatásként foglalkozom a zenével, az szinte minden percemet betölti. Egyéni és szakmai életem elválaszthatatlan egymástól, valószínűleg így van ezzel minden művész, hittérítő vagy próféta.

A_november_3-i_koncert_egyik_pillanata-161443.jpg

A november 3-i koncert egyik pillanata (Fotó/Forrás: Párbeszéd Háza)

Hogyan kapcsolódott be az Isten és a zene sorozatába?

A Fiatal Művészek sorozatához Miranda Liu hívására csatlakoztam 2018 szeptemberében. Munkakapcsolatunk akkor már öt évre nyúlt vissza, mivel az elmúlt évtizedben én szerveztem a Zenetudományi Intézet hangversenyeit, különös tekintettel a Zenetörténeti Múzeum hangversenyekkel egybekötött kiállításvezetéseire és hangszerbemutatóira. A koncertekhez elsősorban saját növendékeimet kértem fel, ők pedig idevonzották társaikat, ismerőseiket.

Ekkor figyeltem fel Mirandára, akit már 16-17 éves korában bátran ajánlhattam a legnagyobb igényű közönség számára is.

Mindig is fontosnak tartottam, hogy a közönség ne csupán mechanikusan fogyassza el az aznapi zenei menü fogásait, hanem otthon érezze magát egy olyan inspiráló környezetben, ahol az egyes számok elhangzásai előtt néhány mondatban felhívják a figyelmét a zene gondolati hátterére, formai megoldásaira, és segítséget kapnak abban, hogy miként érdemes a művekhez közeledni. A ráhangoló bevezetések remélhetően a zeneszámok iránt is felkeltették azoknak a barátoknak és rokonoknak az érdeklődését, akik eredetileg csak az előadók miatt látogattak el az eseményekre. Ugyanez folytatódott a Párbeszéd Házában, a helyszín miatt valamennyire megváltozott stílusban és célokkal.

Gombos_Laszlo_a_sorozat_november_3-i_eloadasan-161443.jpg

Gombos László a sorozat november 3-i előadásán (Fotó/Forrás: Párbeszéd Háza)

Van olyan kedvenc zeneműve, amit szívesen meghallgatna a sorozat valamelyik előadásán?

A Párbeszéd Háza sorozatában a vokális műveket hiányolom, a dalirodalom remekeit, kantáta-áriákat és főként az egyházi kórusműveket. A vírusveszély elmúltával biztosan ezekre is sor fog kerülni.

Nagyon örülnék, ha Farkas Ferenc Emmaus című kompozícióját is megismertethetném a közönséggel.

A Fiatal Művészek Sorozatának ötödik évadában két előadás került megrendezésre az ősz folyamán – szeptember 16-án és november 3-án. A két alkalmon készült koncertfelvételek (sok más egyéb értékes anyaggal együtt) a Párbeszéd Háza YouTube csatornáján nézhetőek meg.

A szeptember 16-i koncert:

A november 3-i koncert:

A Fiatal Művészek Sorozatának megvalósulását a Magyar Művészeti Akadémia támogatja, amelyért a Párbeszéd Háza ezúton is köszönetet mond.

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.