Klasszikus

Isten és a zene – Beszélgetés Gombos László zenetörténésszel

2020.11.11. 16:15
Ajánlom
Öt évvel ezelőtt indult, és három éve az Isten és a zene tematikával bővült a Fiatal Művészek Sorozata a Párbeszéd Házában. A komolyzenei koncerteken Miranda Liu hegedűművész és zenészbarátai tolmácsolják a népszerű és ritkábban hallható darabokat, melyek előtt Gombos László zenetörténész tart bevezetőket. Őt kérdeztük most.

Mit jelent Liszt Ferencnek az a mondata önnek, hogy a zene olyan dimenziókat nyit meg az emberben, amit aztán már csak a végtelen tud betölteni igazán?

A zene sokféleképpen érintheti meg az embert, az egyszerű háttérzenétől a szórakoztatáson át a világ összefüggéseinek, mélyebb dimenzióinak felfedezéséig. Utóbbi megközelítésekkel a 19. században maguk a művészek is egyre tudatosabban kezdtek foglalkozni, közöttük talán Liszt Ferenc állt a legközelebb a zene misztikus oldalainak megéléséhez. Jómagam is a magyar mester követői közé tartozom, és másokat is invitálok, hogy lépjen az ő útjára.

A zene csak szakmai szempontból fontos-e önnek vagy szakmájától függetlenül az egyéni életben is? Ha igen, miért?

Mivel hivatásként foglalkozom a zenével, az szinte minden percemet betölti. Egyéni és szakmai életem elválaszthatatlan egymástól, valószínűleg így van ezzel minden művész, hittérítő vagy próféta.

A_november_3-i_koncert_egyik_pillanata-161443.jpg

A november 3-i koncert egyik pillanata (Fotó/Forrás: Párbeszéd Háza)

Hogyan kapcsolódott be az Isten és a zene sorozatába?

A Fiatal Művészek sorozatához Miranda Liu hívására csatlakoztam 2018 szeptemberében. Munkakapcsolatunk akkor már öt évre nyúlt vissza, mivel az elmúlt évtizedben én szerveztem a Zenetudományi Intézet hangversenyeit, különös tekintettel a Zenetörténeti Múzeum hangversenyekkel egybekötött kiállításvezetéseire és hangszerbemutatóira. A koncertekhez elsősorban saját növendékeimet kértem fel, ők pedig idevonzották társaikat, ismerőseiket.

Ekkor figyeltem fel Mirandára, akit már 16-17 éves korában bátran ajánlhattam a legnagyobb igényű közönség számára is.

Mindig is fontosnak tartottam, hogy a közönség ne csupán mechanikusan fogyassza el az aznapi zenei menü fogásait, hanem otthon érezze magát egy olyan inspiráló környezetben, ahol az egyes számok elhangzásai előtt néhány mondatban felhívják a figyelmét a zene gondolati hátterére, formai megoldásaira, és segítséget kapnak abban, hogy miként érdemes a művekhez közeledni. A ráhangoló bevezetések remélhetően a zeneszámok iránt is felkeltették azoknak a barátoknak és rokonoknak az érdeklődését, akik eredetileg csak az előadók miatt látogattak el az eseményekre. Ugyanez folytatódott a Párbeszéd Házában, a helyszín miatt valamennyire megváltozott stílusban és célokkal.

Gombos_Laszlo_a_sorozat_november_3-i_eloadasan-161443.jpg

Gombos László a sorozat november 3-i előadásán (Fotó/Forrás: Párbeszéd Háza)

Van olyan kedvenc zeneműve, amit szívesen meghallgatna a sorozat valamelyik előadásán?

A Párbeszéd Háza sorozatában a vokális műveket hiányolom, a dalirodalom remekeit, kantáta-áriákat és főként az egyházi kórusműveket. A vírusveszély elmúltával biztosan ezekre is sor fog kerülni.

Nagyon örülnék, ha Farkas Ferenc Emmaus című kompozícióját is megismertethetném a közönséggel.

A Fiatal Művészek Sorozatának ötödik évadában két előadás került megrendezésre az ősz folyamán – szeptember 16-án és november 3-án. A két alkalmon készült koncertfelvételek (sok más egyéb értékes anyaggal együtt) a Párbeszéd Háza YouTube csatornáján nézhetőek meg.

A szeptember 16-i koncert:

A november 3-i koncert:

A Fiatal Művészek Sorozatának megvalósulását a Magyar Művészeti Akadémia támogatja, amelyért a Párbeszéd Háza ezúton is köszönetet mond.

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Vizuál

Különös szerelmi történetet mutat be Kocsis Ágnes új filmje

Május 27-én mutatják be Kocsis Ágnes Éden című, magyar-román-belga koprodukcióban készült új játékfilmjét, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Klasszikus újranyitás

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév első koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus gyász

77 éves korában elhunyt Samu László kürtművész

A Nemzeti Filharmonikusok korábbi intendánsa a zenekar elmúlt közel öt évtizedének egyik meghatározó személyisége volt, nyugdíjba vonulásáig a Kottatár munkáját is segítette.
Klasszikus ajánló

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Klasszikus ajánló

5+1 kihagyhatatlan cikk a Bartók Tavasz friss-ropogós magazinjából

Kíváncsi vagy, hogy a színpadi művészek hogyan élik meg, ha üres nézőtér előtt játszanak? Mindig is érdekelt, hogyan készülnek a közvetítések vagy mit csinál egy online stream rendezője? Tudni szeretnéd, miért olyan egyedülálló és fontos Bartók Béla népzenegyűjtői munkássága? Mi az a világzene, és mit csinál Vaszilij Petrenko, amikor nem vezényel? A hamarosan kezdődő Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek frissen elkészült magazinjából most minden kiderül!