Klasszikus

Isten és a zene – Beszélgetés Gombos László zenetörténésszel

2020.11.11. 16:15
Ajánlom
Öt évvel ezelőtt indult, és három éve az Isten és a zene tematikával bővült a Fiatal Művészek Sorozata a Párbeszéd Házában. A komolyzenei koncerteken Miranda Liu hegedűművész és zenészbarátai tolmácsolják a népszerű és ritkábban hallható darabokat, melyek előtt Gombos László zenetörténész tart bevezetőket. Őt kérdeztük most.

Mit jelent Liszt Ferencnek az a mondata önnek, hogy a zene olyan dimenziókat nyit meg az emberben, amit aztán már csak a végtelen tud betölteni igazán?

A zene sokféleképpen érintheti meg az embert, az egyszerű háttérzenétől a szórakoztatáson át a világ összefüggéseinek, mélyebb dimenzióinak felfedezéséig. Utóbbi megközelítésekkel a 19. században maguk a művészek is egyre tudatosabban kezdtek foglalkozni, közöttük talán Liszt Ferenc állt a legközelebb a zene misztikus oldalainak megéléséhez. Jómagam is a magyar mester követői közé tartozom, és másokat is invitálok, hogy lépjen az ő útjára.

A zene csak szakmai szempontból fontos-e önnek vagy szakmájától függetlenül az egyéni életben is? Ha igen, miért?

Mivel hivatásként foglalkozom a zenével, az szinte minden percemet betölti. Egyéni és szakmai életem elválaszthatatlan egymástól, valószínűleg így van ezzel minden művész, hittérítő vagy próféta.

A_november_3-i_koncert_egyik_pillanata-161443.jpg

A november 3-i koncert egyik pillanata (Fotó/Forrás: Párbeszéd Háza)

Hogyan kapcsolódott be az Isten és a zene sorozatába?

A Fiatal Művészek sorozatához Miranda Liu hívására csatlakoztam 2018 szeptemberében. Munkakapcsolatunk akkor már öt évre nyúlt vissza, mivel az elmúlt évtizedben én szerveztem a Zenetudományi Intézet hangversenyeit, különös tekintettel a Zenetörténeti Múzeum hangversenyekkel egybekötött kiállításvezetéseire és hangszerbemutatóira. A koncertekhez elsősorban saját növendékeimet kértem fel, ők pedig idevonzották társaikat, ismerőseiket.

Ekkor figyeltem fel Mirandára, akit már 16-17 éves korában bátran ajánlhattam a legnagyobb igényű közönség számára is.

Mindig is fontosnak tartottam, hogy a közönség ne csupán mechanikusan fogyassza el az aznapi zenei menü fogásait, hanem otthon érezze magát egy olyan inspiráló környezetben, ahol az egyes számok elhangzásai előtt néhány mondatban felhívják a figyelmét a zene gondolati hátterére, formai megoldásaira, és segítséget kapnak abban, hogy miként érdemes a művekhez közeledni. A ráhangoló bevezetések remélhetően a zeneszámok iránt is felkeltették azoknak a barátoknak és rokonoknak az érdeklődését, akik eredetileg csak az előadók miatt látogattak el az eseményekre. Ugyanez folytatódott a Párbeszéd Házában, a helyszín miatt valamennyire megváltozott stílusban és célokkal.

Gombos_Laszlo_a_sorozat_november_3-i_eloadasan-161443.jpg

Gombos László a sorozat november 3-i előadásán (Fotó/Forrás: Párbeszéd Háza)

Van olyan kedvenc zeneműve, amit szívesen meghallgatna a sorozat valamelyik előadásán?

A Párbeszéd Háza sorozatában a vokális műveket hiányolom, a dalirodalom remekeit, kantáta-áriákat és főként az egyházi kórusműveket. A vírusveszély elmúltával biztosan ezekre is sor fog kerülni.

Nagyon örülnék, ha Farkas Ferenc Emmaus című kompozícióját is megismertethetném a közönséggel.

A Fiatal Művészek Sorozatának ötödik évadában két előadás került megrendezésre az ősz folyamán – szeptember 16-án és november 3-án. A két alkalmon készült koncertfelvételek (sok más egyéb értékes anyaggal együtt) a Párbeszéd Háza YouTube csatornáján nézhetőek meg.

A szeptember 16-i koncert:

A november 3-i koncert:

A Fiatal Művészek Sorozatának megvalósulását a Magyar Művészeti Akadémia támogatja, amelyért a Párbeszéd Háza ezúton is köszönetet mond.

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Zenés színház

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Klasszikus interjú

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Klasszikus interjú

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hír

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.