Klasszikus

Isten és a zene – Beszélgetés Gombos László zenetörténésszel

2020.11.11. 16:15
Ajánlom
Öt évvel ezelőtt indult, és három éve az Isten és a zene tematikával bővült a Fiatal Művészek Sorozata a Párbeszéd Házában. A komolyzenei koncerteken Miranda Liu hegedűművész és zenészbarátai tolmácsolják a népszerű és ritkábban hallható darabokat, melyek előtt Gombos László zenetörténész tart bevezetőket. Őt kérdeztük most.

Mit jelent Liszt Ferencnek az a mondata önnek, hogy a zene olyan dimenziókat nyit meg az emberben, amit aztán már csak a végtelen tud betölteni igazán?

A zene sokféleképpen érintheti meg az embert, az egyszerű háttérzenétől a szórakoztatáson át a világ összefüggéseinek, mélyebb dimenzióinak felfedezéséig. Utóbbi megközelítésekkel a 19. században maguk a művészek is egyre tudatosabban kezdtek foglalkozni, közöttük talán Liszt Ferenc állt a legközelebb a zene misztikus oldalainak megéléséhez. Jómagam is a magyar mester követői közé tartozom, és másokat is invitálok, hogy lépjen az ő útjára.

A zene csak szakmai szempontból fontos-e önnek vagy szakmájától függetlenül az egyéni életben is? Ha igen, miért?

Mivel hivatásként foglalkozom a zenével, az szinte minden percemet betölti. Egyéni és szakmai életem elválaszthatatlan egymástól, valószínűleg így van ezzel minden művész, hittérítő vagy próféta.

A_november_3-i_koncert_egyik_pillanata-161443.jpg

A november 3-i koncert egyik pillanata (Fotó/Forrás: Párbeszéd Háza)

Hogyan kapcsolódott be az Isten és a zene sorozatába?

A Fiatal Művészek sorozatához Miranda Liu hívására csatlakoztam 2018 szeptemberében. Munkakapcsolatunk akkor már öt évre nyúlt vissza, mivel az elmúlt évtizedben én szerveztem a Zenetudományi Intézet hangversenyeit, különös tekintettel a Zenetörténeti Múzeum hangversenyekkel egybekötött kiállításvezetéseire és hangszerbemutatóira. A koncertekhez elsősorban saját növendékeimet kértem fel, ők pedig idevonzották társaikat, ismerőseiket.

Ekkor figyeltem fel Mirandára, akit már 16-17 éves korában bátran ajánlhattam a legnagyobb igényű közönség számára is.

Mindig is fontosnak tartottam, hogy a közönség ne csupán mechanikusan fogyassza el az aznapi zenei menü fogásait, hanem otthon érezze magát egy olyan inspiráló környezetben, ahol az egyes számok elhangzásai előtt néhány mondatban felhívják a figyelmét a zene gondolati hátterére, formai megoldásaira, és segítséget kapnak abban, hogy miként érdemes a művekhez közeledni. A ráhangoló bevezetések remélhetően a zeneszámok iránt is felkeltették azoknak a barátoknak és rokonoknak az érdeklődését, akik eredetileg csak az előadók miatt látogattak el az eseményekre. Ugyanez folytatódott a Párbeszéd Házában, a helyszín miatt valamennyire megváltozott stílusban és célokkal.

Gombos_Laszlo_a_sorozat_november_3-i_eloadasan-161443.jpg

Gombos László a sorozat november 3-i előadásán (Fotó/Forrás: Párbeszéd Háza)

Van olyan kedvenc zeneműve, amit szívesen meghallgatna a sorozat valamelyik előadásán?

A Párbeszéd Háza sorozatában a vokális műveket hiányolom, a dalirodalom remekeit, kantáta-áriákat és főként az egyházi kórusműveket. A vírusveszély elmúltával biztosan ezekre is sor fog kerülni.

Nagyon örülnék, ha Farkas Ferenc Emmaus című kompozícióját is megismertethetném a közönséggel.

A Fiatal Művészek Sorozatának ötödik évadában két előadás került megrendezésre az ősz folyamán – szeptember 16-án és november 3-án. A két alkalmon készült koncertfelvételek (sok más egyéb értékes anyaggal együtt) a Párbeszéd Háza YouTube csatornáján nézhetőek meg.

A szeptember 16-i koncert:

A november 3-i koncert:

A Fiatal Művészek Sorozatának megvalósulását a Magyar Művészeti Akadémia támogatja, amelyért a Párbeszéd Háza ezúton is köszönetet mond.

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk
Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.