Klasszikus

Isten és a zene – Beszélgetés Gombos László zenetörténésszel

2020.11.11. 16:15
Ajánlom
Öt évvel ezelőtt indult, és három éve az Isten és a zene tematikával bővült a Fiatal Művészek Sorozata a Párbeszéd Házában. A komolyzenei koncerteken Miranda Liu hegedűművész és zenészbarátai tolmácsolják a népszerű és ritkábban hallható darabokat, melyek előtt Gombos László zenetörténész tart bevezetőket. Őt kérdeztük most.

Mit jelent Liszt Ferencnek az a mondata önnek, hogy a zene olyan dimenziókat nyit meg az emberben, amit aztán már csak a végtelen tud betölteni igazán?

A zene sokféleképpen érintheti meg az embert, az egyszerű háttérzenétől a szórakoztatáson át a világ összefüggéseinek, mélyebb dimenzióinak felfedezéséig. Utóbbi megközelítésekkel a 19. században maguk a művészek is egyre tudatosabban kezdtek foglalkozni, közöttük talán Liszt Ferenc állt a legközelebb a zene misztikus oldalainak megéléséhez. Jómagam is a magyar mester követői közé tartozom, és másokat is invitálok, hogy lépjen az ő útjára.

A zene csak szakmai szempontból fontos-e önnek vagy szakmájától függetlenül az egyéni életben is? Ha igen, miért?

Mivel hivatásként foglalkozom a zenével, az szinte minden percemet betölti. Egyéni és szakmai életem elválaszthatatlan egymástól, valószínűleg így van ezzel minden művész, hittérítő vagy próféta.

A_november_3-i_koncert_egyik_pillanata-161443.jpg

A november 3-i koncert egyik pillanata (Fotó/Forrás: Párbeszéd Háza)

Hogyan kapcsolódott be az Isten és a zene sorozatába?

A Fiatal Művészek sorozatához Miranda Liu hívására csatlakoztam 2018 szeptemberében. Munkakapcsolatunk akkor már öt évre nyúlt vissza, mivel az elmúlt évtizedben én szerveztem a Zenetudományi Intézet hangversenyeit, különös tekintettel a Zenetörténeti Múzeum hangversenyekkel egybekötött kiállításvezetéseire és hangszerbemutatóira. A koncertekhez elsősorban saját növendékeimet kértem fel, ők pedig idevonzották társaikat, ismerőseiket.

Ekkor figyeltem fel Mirandára, akit már 16-17 éves korában bátran ajánlhattam a legnagyobb igényű közönség számára is.

Mindig is fontosnak tartottam, hogy a közönség ne csupán mechanikusan fogyassza el az aznapi zenei menü fogásait, hanem otthon érezze magát egy olyan inspiráló környezetben, ahol az egyes számok elhangzásai előtt néhány mondatban felhívják a figyelmét a zene gondolati hátterére, formai megoldásaira, és segítséget kapnak abban, hogy miként érdemes a művekhez közeledni. A ráhangoló bevezetések remélhetően a zeneszámok iránt is felkeltették azoknak a barátoknak és rokonoknak az érdeklődését, akik eredetileg csak az előadók miatt látogattak el az eseményekre. Ugyanez folytatódott a Párbeszéd Házában, a helyszín miatt valamennyire megváltozott stílusban és célokkal.

Gombos_Laszlo_a_sorozat_november_3-i_eloadasan-161443.jpg

Gombos László a sorozat november 3-i előadásán (Fotó/Forrás: Párbeszéd Háza)

Van olyan kedvenc zeneműve, amit szívesen meghallgatna a sorozat valamelyik előadásán?

A Párbeszéd Háza sorozatában a vokális műveket hiányolom, a dalirodalom remekeit, kantáta-áriákat és főként az egyházi kórusműveket. A vírusveszély elmúltával biztosan ezekre is sor fog kerülni.

Nagyon örülnék, ha Farkas Ferenc Emmaus című kompozícióját is megismertethetném a közönséggel.

A Fiatal Művészek Sorozatának ötödik évadában két előadás került megrendezésre az ősz folyamán – szeptember 16-án és november 3-án. A két alkalmon készült koncertfelvételek (sok más egyéb értékes anyaggal együtt) a Párbeszéd Háza YouTube csatornáján nézhetőek meg.

A szeptember 16-i koncert:

A november 3-i koncert:

A Fiatal Művészek Sorozatának megvalósulását a Magyar Művészeti Akadémia támogatja, amelyért a Párbeszéd Háza ezúton is köszönetet mond.

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.
Klasszikus hír

Fiatal énekesek jelentkezését várják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.  
Klasszikus ajánló

Mahler hattyúdala – a Nemzeti Filharmonikusok koncertje

Mahler IX. szimfóniája nagy zenekari létszámot igényel, technikailag rendkívül nehéz mű. Talán épp ezért volt szíve vágya Kovács János karmesternek, hogy ezt a szimfóniát egyszer dirigálja. Álma teljesül 2022. január 13-án a Müpában, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral.