Klasszikus

Isten óvd a királynőt!

2016.04.21. 09:03
Ajánlom
Ma ünnepli 90. születésnapját II. Erzsébet, a leghosszabb ideig hivatalában lévő brit uralkodó.

II. Erzsébet 1952. február 6-án lépett édesapja, VI. György helyébe Nagy-Britannia trónján, amikor még Winston Churchill volt a brit miniszterelnök, Harry Truman állt az Egyesült Államok élén, a Szovjetuniót pedig Sztálin vezette. 2015 óta ő a leghosszabb ideje regnáló brit uralkodó. Jelenleg 64 éve, 2 hónapja és 14 napja uralkodik. A rekordot az 1837. június 20. és 1901. január 22. között uralkodott üknagyanyja, Viktória királynő tartotta.

queen fingers 3271415b

queen fingers 3271415b (Fotó/Forrás: Rupert Hartley / HARTLEY)

„Isten kegyelméből Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának más birodalmainak és területeinek királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője” 1926. április 21-én hajnali két óra negyven perckor született anyai nagyapja londoni házában. A Buckingham-palotában május 29-én keresztelte York anglikán érseke Erzsébet Alexandra Mária névre.

Életéről 2006-ban készült Oscar- és Golden Globe-díjas film Helen Mirren főszereplésével Stephen Frears rendezésében.

A trónutódlási sorban a királynő fia, Károly walesi herceg az első, Vilmos herceg a második, II. Erzsébet dédunokája, György herceg pedig a harmadik.

Az uralkodót 90. születésnapján egy Vaughan Williams kompozícióval köszöntjük:

A Greensleeves motívumaimár a 16. század végén és a 17. század elején keletkezett forrásokban is előfordulnak. A legenda úgy tartja, hogy VIII. Henrik angol király írta a dalt leendő feleségének, Boleyn Annának, aki nem hagyta magát elcsábítani, valójában azonban a dal olyan olasz kompozíciós stíluson alapul, ami csak Henrik halála után vált ismerté a szigetországban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.
Klasszikus ajánló

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.