Klasszikus

Istenkép

2008.01.08. 00:00
Ajánlom
A Budafoki Dohnányi Zenekar január 27-én Gyöngyösi Levente: Istenkép című darabját adja elő. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!

"1975-ben születtem. Édesanyám, Kapusi Mária, építész, édesapám, Gyöngyösi Miklós, ipari alpinista. A helyi Művészeti Líceumban zongorázni tanultam. Zeneszerzési ambícióim VI.-os elemista koromban mutatkoztak először. 1989-ben családommal Magyarországra települtünk, ahol felvételt nyertem a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, zeneszerzés (tanárom: Fekete Győr István), ill. zongora (Schweitzer Katalin) szakra. Első önálló szerzői estemet 1992. márc. 17-én tartottam a Konzervatórium Nagytermében. 1992 okt. 20-án az iskola zenekara, Szabó Tibor igazgató úr vezényletével a Zeneakadémia Nagytermében bemutatta Sinfonietta c. művemet.
1993-ban érettségiztem, jeles osztályzattal. Ugyanez évben felvettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakának II. évfolyamára, ahol Orbán György növendéke voltam. 1994. márc. 12-én és 13-án, szintén a Főiskola Nagytermében a MATÁV Szimfonikus Zenekar Balog József ifjú zongorista közreműködésével, ill. Kesselyák Gergely vezényletével bemutatta a Varró Margit Alapítvány felkérésére írt Concertinómat zongorára, ütőkre és zenekarra.

A főiskolai évek alatt Matyó Tamás, Horváth Balázs és Dinyés Dániel kollégáimmal-barátaimmal közösen ezután 5 szerzői estet rendeztünk a Régi Zeneakadémia Dísztermében (1995. nov. 28., 1996. máj. 1., 1996. nov. 4.), a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Ferencsik János termében (1997. ápr. 29.), ill. a Zeneakadémia Kistermében (1997. dec. 11.).

Ezeken a teltházas növendékhangversenyeken egynemű- és vegyeskarra írott kompozícióim, ill. kamaraműveim szólaltak meg.
1997. november 20-án a Magyar Rádió Énekkara Erdei Péter vezényletével előadta „Magnificat” c. 5 szólistára és kettős kórusra írott művemet. Ebből később ún. „Z”-felvétel készült, melyet a Bartók Rádió többször sugárzott. Többszörös díjazottja vagyok különféle zeneszerző versenyeknek: 1994-ben (fúvósötösre és zongorára írott Szextettemmel),
1995-ben (Cselló-zongora szonátámmal) és 1998-ban (Gólyakalifa c. operám 2. jelenetének koncertszerű előadásával) II., 1997-ben (Villon szerelme c. drámai jelenetemmel, bariton hangra és 5 szaxofonra) pedig I. helyezést értem el a főiskola házi zeneszerzés versenyén. 1996-ban II. helyet szereztem a budapesti Monteverdi Kórus által meghirdetett versenyen, amelyet követően az esztergomi Bazilikában 1996. augusztusában, Kollár Éva vezényletével bemutatták Missa Brevis c. a cappella kórusdarabom 2 tételét.
2004-ben Venite, exsultemus Domino c. nőikarom I. helyezést ért el a szegedi Vántus István Társaság által kiírt zeneszerzőversenyen.

Eddigi legfontosabb munkám kétfelvonásos opera volt "A gólyakalifa" címmel, mely Babits Mihály azonos című regénye alapján készült; a librettót Balla Zsófia költő írta. A művet a Magyar Állami Operaház rendelte a 2000. évi millenniumi operapályázatra, és a pályázaton II. helyezést értem el. Az Operaház 2005. május 28.-án mutatta be a művet 4 előadáson, két szereposztásban, Harangi Mária rendezésében, Vashegyi György vezényletével. 1999. május 5.-én diplomáztam a Zeneakadémia Nagytermében, kiváló minősítéssel. A hangversenyen, ahol többek közt kórusdarabjaim és kamaraműveim, valamint „A gólyakalifa” c. opera I. felvonása hangzott fel, a MÁV Szimfonikus Zenekart Vashegyi György vezényelte. Külföldön eddig négyszer hangzottak fel műveim: 1995. nyarán az ausztriai Edlach-Reichenauban részt vettem az Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest mesterkurzusán, 1997. január 31.-én a párizsi Magyar Intézetben rendezett koncerten léptem fel (mindkét alkalommal cselló-zongora szonátámat adtuk elő), 1997. május 17-én szülővárosomban mutatkoztam be a Kolozsvári Magyar Diákszövetség Vermesy Stúdiója rendezésében., 2001. december 29.-én pedig a moszkvai Magyar Kulturális Intézetben tartottam előadást A gólyakalifa c. operámról.

Az utóbbi években számos kórusdarabot írtam rangos professzionális és amatőr énekkarok számára: az Assumpta est Maria c. vegyeskart (1999) az ifj. Sapszon Ferenc vezette Cantate Vegyeskar részére (többek között ezzel a művel a kórus elnyerte az Énekeljenek a népek nevű nemzetközi, több országban sugárzott kórusverseny II. díját az ifjúsági vegyeskar kategóriában), ezt a művet 2003-ban a BBC Singers, a világ egyik leghíresebb professzionális vegyeskara is elénekelte Budapesten; a Két keserű népdal c. vegyeskart (2000) a Kollár Éva vezette Budapesti Monteverdi Kórusnak; a szopránszólót, nőikart és 2 hangszert foglalkoztató Salve Reginát (2000) a százhalombattai Chorus Matricanusnak (vezetője Strausz Kálmánné); a Vanitatum vanitas c. nőikart (2001) a szegedi Kardos Pál Nőikarnak (vezetője Ordasi Péter), a Missa Lux et Origo c. nőikart (2004) a Cantate et Iubilate Kórusnak (vezetője ifj. Sapszon Ferenc). 2002. július 2.-án a Tóth Ágnes vezette Debreceni Gyermek- és Ifjúsági Kórus elénekelte a Szilágyi Domokos verseire írt, a Debreceni Bartók Béla Kórusverseny felkérésére készült Vihar c. gyermekkaromat. 5 tételes szimfonikus ciklust komponáltam Verkündigung címen (2001) a Héja Domonkos vezette Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekarnak, amelyet 2003. május 23.-án mutattak be a zenekar 10 éves fennállását ünneplő jubileumi koncerten. A 2004. évi Budapesti Tavaszi Fesztiválon, 2004. április 3.-án, a Mátyás-templomban mutatták be Naphimnusz c. oratóriumomat (2002-2003, 4 szólóénekesre, kórusra, vonószenekarra és orgonára), melyet a Baross Gábor vezette ELTE Zenekar részére írtam. Jelenleg passiót komponálok Lukács evangélista nyomán, amely mű a 2006-ban esedékes doktori koncertem fő részét képezi majd.
A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában 1997-től 1999-ig korrepetitorként dolgoztam, ill. partitúraolvasást tanítottam.

1999. júliusától continuo-játékosként állandó tagja vagyok a Vashegyi György által vezetett, korhű hangszereken barokk és klasszikus zenét játszó Orfeo Zenekarral. A koncertek közük, amelyeken velük részt vettem, legfontosabb az 1999. augusztusában, a budapesti Hilton Szálló Dominikánus udvarában bemutatott Mozart-opera, a Così fan tutte volt, melyben Mozart salzburgi koncert-fortepianójának kópiáján játszottam, valamint 2000. április 6.-án a Zeneakadémián Bach Máté-passiója. Mindkét korszakalkotó művet először hallhatta a közönség Magyarországon teljes egészében korhű hangszereken. Állandó résztvevői vagyunk a Magyar Haydn Társaság által szervezett fertődi Haydn-fesztiválnak; itt 2000. szeptember 5.-én szólistaként is bemutatkoztam Haydn 4 szólóénekesre, orgonára és zenekarra írott Salve Reginá-jában. Koncerteztünk Belgiumban (1999), Franciaországban (2001), Olaszországban (2002), Ausztriában (2003, a „Toujours Mozart” fesztiválon). 2004. augusztus 20.-án Fertődön, a Haydn Eszterházán sorozatban Paulik Lászlóval eljátszottuk J. Haydn F-dúr hegedű-csembaló kettősversenyét az Orfeo Zenekar kíséretével.

Kiegészítést készítettem Mozart befejezetlen L’oca del Cairo c. operájához, melyet 2005. januárjában mutattunk be a bécsi és salzburgi „Toujours Mozart” fesztiválon, és amelynek magyarországi bemutatója 2005. november 13.-án lesz a Művészetek Palotájában.

Az 1999-2000. tanévtől doktoranduszként elvégeztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 3 éves zeneszerzés DLA programját, majd 2003-ban abszolutóriumot szereztem. A programot Jeney Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár vezeti. A védési eljárásra várhatóan 2005-ben kerülhet sor. 2000-ben, 2001-ben és 2002-ben Kodály Ösztöndíjban részesültem.

A 2002-2003.-as tanévtől a Zeneakadémia zeneelmélet tanszékén (tanszékvezető: Komlós Katalin) tanársegédként partitúraolvasást, a zeneszerzés tanszéken (tanszékvezető: Jeney Zoltán) rondóformát tanítok."

Kérdésünk: Hol született Gyöngyösi Levente? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak egy városnevet írjon!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.