Klasszikus

Itáliától Skandinávián át a Szovjetunióig

2013.07.01. 13:07
Ajánlom
A Művészetek Palotájában július 5-én az ötvenedik, jubileumi évadát ünneplő El Camino Youth Symphony ad hangversenyt Yujin Ariza közreműködésével. Játsszon a Fidelióval, és hallgassa meg az együttes produkcióját!

A koncert műsorának felépítése hagyományos mintát követ: Rossini A tolvaj szarka című nyitányával indul, amelyet Sibelius hegedűversenye (d-moll, op. 47) követ, majd Sosztakovics 1. (f-moll, op. 10) szimfóniája zárja az estét. A térben és időben egyaránt nagy távolságokat összekötő program előadói komoly művészi feladatra vállalkoztak. Mint Dr. Camilla Kolchinsky, az együttes zeneigazgatója és egyben az este karmestere megjegyezte, a zenekar tagjai számára mindig az aritisztikus kihívásoknak való megfelelés a legfontosabb. „Az előkészítő programjainkban tanuló diákoknak mindig azt tűzöm ki célul, hogy próbálják meghallani, mi is a szépség, és próbálják megérteni, mi mindent jelenthet a művészet - mondta. - A haladó szintű együttesekben muzsikáló fiatalokat igyekszem olyan kihívások elé állítani, amelyek arra sarkallják őket, hogy komolyabb teljesítményekre legyenek képesek azoknál, amelyeket ők maguk szerettek volna megvalósítani."

Kolchinsky a Moszkvai Állami Konzervatóriumban szerzett kitüntetéses diplomát, majd a Leningrádi (Szentpétervári) Konzervatórium doktori iskolájában tanult karmester szakon. Rendszeresen fellépett a Bolsoj Színházzal és a Szovjet Állami Zenekarral csakúgy, mint a Moszkvai Filharmonikusokkal. 1976-ban hagyta el hazáját. Azóta szerepelt a Londoni és Izraeli Filharmonikusok élén, dirigálta a Svéd Rádió Zenekarát Stockholmban, az Oslói Filharmonikusokat, a Brüsszeli Rádió Szimfonikus Zenekarát és sok más együttest. 1986-ban Svédországban dokumentumfilm készült pályafutásáról „Hölgy-karmesterek: élettörténet, próbafolyamat és a koncert" címmel. Mielőtt San Francisco környékére települt, a California Egyetem (Santa Barbara) Egyetemi Filharmonikus Zenekarának és Operatagozatának zeneigazgatója, illetve vezető karnagya volt.

A hangverseny szólistája, Yujin Ariza hegedűművész a New York-i Juilliard School hallgatója. A zenélés mellett informatikai tanulmányokat is folytat a Columbia Egyetemen. Az El Camino Youth Symphony zenekarával 2008-ban debütált, majd játszott a Winchesteri Zenekarral és a Nova Vista Szimfonikusokkal is. 2012 márciusában egy San Francisco-i „From the Top" kamarakoncerten Piazzolla Zongoratrióját adta elő. Már eddigi pályafutása során is számos díjban és elismerésben részesült, különböző amerikai zenei fesztiválok visszatérő vendége. Az Egyesült Államokon kívül Kanadában, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban és Japánban is fellépett már.

Az El Camino Youth Symphony (ECYS) nonprofit szervezet, amelyet William Galbraith alapított 1963-ban azzal a céllal, hogy olyan zenekart hozzon létre, amely lehetőséget biztosíthat fiatal muzsikusok számára, hogy részt vegyenek a tradicionális koncertrepertoár komoly szakmai kihívásokat jelentő kompozícióinak bemutatásában. Az ECYS bő negyven éve egyengeti azoknak az ifjú zenészeknek az útját, akik tanulmányaikat nagyzenekari repertoárdarabok bemutatásával, illetve koncert-tapasztalatokkal szeretnék kiegészíteni. San Francisco környékének mintegy 100 iskolájában tanul az a több mint 450 diák, aki az intézmény öt zenekarának és négy együttesének munkájában vesz részt. Ezek közül mindenképpen a díjnyertes és nemzetközileg is elismert szimfonikus zenekar örvend a legnagyobb hírnévnek. A koncertek, turnék, zenei műhelyek és fesztiválok mind-mind létfontosságú részét képezik az ECYS által biztosított életformának. Mindez lehetővé teszi, hogy a zenei képzés szinte bármely szintjét elért fiatalok szociálisan és művészileg egyaránt fejlődhessenek, miközben a régió legkiemelkedőbb hangszeres képzést és oktatást nyújtó intézményének munkájában vesznek részt.

Két játékos, aki 2013. július 4-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, részt vehet partnerével a hangversenyen.

Hány éves volt Sosztakovics, amikor első szimfóniáját komponálta?

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.