Klasszikus

Itáliától Skandinávián át a Szovjetunióig

2013.07.01. 13:07
Ajánlom
A Művészetek Palotájában július 5-én az ötvenedik, jubileumi évadát ünneplő El Camino Youth Symphony ad hangversenyt Yujin Ariza közreműködésével. Játsszon a Fidelióval, és hallgassa meg az együttes produkcióját!

A koncert műsorának felépítése hagyományos mintát követ: Rossini A tolvaj szarka című nyitányával indul, amelyet Sibelius hegedűversenye (d-moll, op. 47) követ, majd Sosztakovics 1. (f-moll, op. 10) szimfóniája zárja az estét. A térben és időben egyaránt nagy távolságokat összekötő program előadói komoly művészi feladatra vállalkoztak. Mint Dr. Camilla Kolchinsky, az együttes zeneigazgatója és egyben az este karmestere megjegyezte, a zenekar tagjai számára mindig az aritisztikus kihívásoknak való megfelelés a legfontosabb. „Az előkészítő programjainkban tanuló diákoknak mindig azt tűzöm ki célul, hogy próbálják meghallani, mi is a szépség, és próbálják megérteni, mi mindent jelenthet a művészet - mondta. - A haladó szintű együttesekben muzsikáló fiatalokat igyekszem olyan kihívások elé állítani, amelyek arra sarkallják őket, hogy komolyabb teljesítményekre legyenek képesek azoknál, amelyeket ők maguk szerettek volna megvalósítani."

Kolchinsky a Moszkvai Állami Konzervatóriumban szerzett kitüntetéses diplomát, majd a Leningrádi (Szentpétervári) Konzervatórium doktori iskolájában tanult karmester szakon. Rendszeresen fellépett a Bolsoj Színházzal és a Szovjet Állami Zenekarral csakúgy, mint a Moszkvai Filharmonikusokkal. 1976-ban hagyta el hazáját. Azóta szerepelt a Londoni és Izraeli Filharmonikusok élén, dirigálta a Svéd Rádió Zenekarát Stockholmban, az Oslói Filharmonikusokat, a Brüsszeli Rádió Szimfonikus Zenekarát és sok más együttest. 1986-ban Svédországban dokumentumfilm készült pályafutásáról „Hölgy-karmesterek: élettörténet, próbafolyamat és a koncert" címmel. Mielőtt San Francisco környékére települt, a California Egyetem (Santa Barbara) Egyetemi Filharmonikus Zenekarának és Operatagozatának zeneigazgatója, illetve vezető karnagya volt.

A hangverseny szólistája, Yujin Ariza hegedűművész a New York-i Juilliard School hallgatója. A zenélés mellett informatikai tanulmányokat is folytat a Columbia Egyetemen. Az El Camino Youth Symphony zenekarával 2008-ban debütált, majd játszott a Winchesteri Zenekarral és a Nova Vista Szimfonikusokkal is. 2012 márciusában egy San Francisco-i „From the Top" kamarakoncerten Piazzolla Zongoratrióját adta elő. Már eddigi pályafutása során is számos díjban és elismerésben részesült, különböző amerikai zenei fesztiválok visszatérő vendége. Az Egyesült Államokon kívül Kanadában, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban és Japánban is fellépett már.

Az El Camino Youth Symphony (ECYS) nonprofit szervezet, amelyet William Galbraith alapított 1963-ban azzal a céllal, hogy olyan zenekart hozzon létre, amely lehetőséget biztosíthat fiatal muzsikusok számára, hogy részt vegyenek a tradicionális koncertrepertoár komoly szakmai kihívásokat jelentő kompozícióinak bemutatásában. Az ECYS bő negyven éve egyengeti azoknak az ifjú zenészeknek az útját, akik tanulmányaikat nagyzenekari repertoárdarabok bemutatásával, illetve koncert-tapasztalatokkal szeretnék kiegészíteni. San Francisco környékének mintegy 100 iskolájában tanul az a több mint 450 diák, aki az intézmény öt zenekarának és négy együttesének munkájában vesz részt. Ezek közül mindenképpen a díjnyertes és nemzetközileg is elismert szimfonikus zenekar örvend a legnagyobb hírnévnek. A koncertek, turnék, zenei műhelyek és fesztiválok mind-mind létfontosságú részét képezik az ECYS által biztosított életformának. Mindez lehetővé teszi, hogy a zenei képzés szinte bármely szintjét elért fiatalok szociálisan és művészileg egyaránt fejlődhessenek, miközben a régió legkiemelkedőbb hangszeres képzést és oktatást nyújtó intézményének munkájában vesznek részt.

Két játékos, aki 2013. július 4-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, részt vehet partnerével a hangversenyen.

Hány éves volt Sosztakovics, amikor első szimfóniáját komponálta?

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.