Csődbe ment a Mozart-golyó gyártója, a grödigi székhelyű Salzburg Schokolade. Mint a Napi.hu írja, a végső lökést koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt egy hete bevezetett ausztriai zárlat adta a cégnek.
Az eredeti Mozart-golyót, vagyis az Original Salzburger Mozartkugelnt Paul Fürst salzburgi cukrász készítette 1890-ben.
A legenda szerint azért a zenészóriásról nevezte el a marcipános-pralinés csokibonbont, mert Mozart édesszájú volt, és rajongott a különféle édes falatokért.
Fürst receptjében különleges pisztáciás marcipánt használt a hagyományos, ismertebb mandula alapú marcipán helyett, valamint nugátkrémet és csokoládét.
A Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő édességet gyártó vállaltot vállalatot 1897-ben „Rajsigl-Süßwarenfabrik” néven Salzburgban alapították, 1956-ban költözött Grödigbe. Több tulajdonosváltás után a részvények többsége 2014 óta a Philipp Harmer Beteiligungs-GmbH tulajdonában van – Schügerl egy kisebb részt birtokol a vállalatból.
Még nem világos, a jövőben hogyan működik tovább a vállalat, de a salzburgi üzemben a leállás 140 ember munkáját érintheti – írja a lap.
(via Napi.hu, Fidelio)