Klasszikus

Itt a Zeneakadémia következő évadának programja

2017.05.17. 15:17
Ajánlom
Tizenegy bérletet kínál a Zeneakadémia a 2017/2018-as évadban. Az évad fontos célja, hogy ne csak a világsztárokat, hanem a hazai tehetséges fiatalokat is bemutassák.

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elmondta: az újdonságok egyike az Otthon a Zeneakadémián bérlet, amelyben a Kelemen Kvartett a Zeneakadémia rezidens együtteseként mutatkozik be. Az intézmény rezidens programja ebben az évben indul, a címet viselheti még az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, amely több koncert közreműködője lesz a szezonban – fűzte hozzá.

A Zeneakadémia

A Zeneakadémia (Fotó/Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI)

A Kamarazene Nagyteremre sorozat Mischa Maisky 70. születésnapi koncertjével kezdődik, amelyen a csellóművész Lily Maiskyval, Janine Jansennel és Itamar Golannal játszik. A későbbi hangversenyeken Fenyő László és Marianna Shirinyan, illetve Rácz Zoltán és Colin Currie lép színpadra.

A 2018 tavaszi Zenekar a központban sorozat három svájci együttest hoz. Matthias Goerne operaénekes a Kammerorchester Basel közreműködésével Schubert-dalokat ad elő, a Camerata Bern egy Mendelssohn- és egy Liszt-mű mellett egy Veress Sándor-darabbal érkezik Budapestre, Bach egyik zongoraversenyét pedig Fülei Balázzsal adják elő. A Capella Gabetta Julia Lezsnyevával és Franco Fagiolival lép színpadra.

Izgalmas kezdeményezés a Zongora kétszer sorozat, amelyben kizárólag együtt játszó zongorapárosok mutatkoznak be: Katia és Marielle Labeque, Andreas Grau és Götz Schumacher, Simon Izabella és Várjon Dénes, illetve a Duo Koroliov (ők Sztravinszkij Tavaszi áldozatának átiratát szólaltatják meg).

Folytatódik a Tehetség kötelez sorozat. 2017 őszének főszereplői Kocsis Krisztián, Gwendolyn Masin tanítványai, a Csabay–Kruppa–Kurgyis–Fejérvári-négyes és Farkas Mira lesznek.

Az Itt és most bérlet középpontjában a kortárs és modern zene áll. A három koncerten Szőllősy András, Ligeti György, a Studio 5 zeneszerzőcsoport tagjai (Bella Máté, Virágh András Gábor, Solti Árpád, Varga Judit és Kutrik Bence), illetve Lera Auerbach hangoznak el.

A Versenygyőztesek sorozatban két magyar és egy bordeaux-i verseny győztesei mutatkoznak be. A Kamarazene karnyújtásnyira sorozatban a legkiválóbb fúvósok játékához kerülhet közel a közönség: a Calefax kvintett, a Mobilis Saxophone Quartet és Seleljo Erzsébet szaxofonos, az amszterdami Ebonit és Szabó Marcell zongorista lépnek színpadra, az In Medias Brass Quintet tagjaihoz Pálfalvi Tamás trombitaművész és Bazsinka Zsuzsanna szoprán csatlakozik. Az Összkiadás élőben című bérlet koncertjein Brahms trióit hallhatjuk.

A felső tagozatos általános iskolásoknak szól az őszi Liszt-kukac koncertsorozat. A négy koncert nemcsak négy izgalmas személyiséggel ismerteti meg a gyerekeket, hanem a zenetörténet meghatározó stílusaival is.

VDSI-zeneakadémia45340

VDSI-zeneakadémia45340 (Fotó/Forrás: Labady Istvan)

Varázshegy lesz az alcíme Simon Izabella és Várjon Dénes kamarazenei fesztiváljának, amely a világ legjelentősebb művészeit szerepelteti.

A következő évad bérletei már kaphatóak a Zeneakadémián, június 30-ig különleges bérletkedvezménnyel vásárolhatók meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.