Klasszikus

Itt a Zeneakadémia következő évadának programja

2017.05.17. 15:17
Ajánlom
Tizenegy bérletet kínál a Zeneakadémia a 2017/2018-as évadban. Az évad fontos célja, hogy ne csak a világsztárokat, hanem a hazai tehetséges fiatalokat is bemutassák.

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elmondta: az újdonságok egyike az Otthon a Zeneakadémián bérlet, amelyben a Kelemen Kvartett a Zeneakadémia rezidens együtteseként mutatkozik be. Az intézmény rezidens programja ebben az évben indul, a címet viselheti még az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, amely több koncert közreműködője lesz a szezonban – fűzte hozzá.

A Zeneakadémia

A Zeneakadémia (Fotó/Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI)

A Kamarazene Nagyteremre sorozat Mischa Maisky 70. születésnapi koncertjével kezdődik, amelyen a csellóművész Lily Maiskyval, Janine Jansennel és Itamar Golannal játszik. A későbbi hangversenyeken Fenyő László és Marianna Shirinyan, illetve Rácz Zoltán és Colin Currie lép színpadra.

A 2018 tavaszi Zenekar a központban sorozat három svájci együttest hoz. Matthias Goerne operaénekes a Kammerorchester Basel közreműködésével Schubert-dalokat ad elő, a Camerata Bern egy Mendelssohn- és egy Liszt-mű mellett egy Veress Sándor-darabbal érkezik Budapestre, Bach egyik zongoraversenyét pedig Fülei Balázzsal adják elő. A Capella Gabetta Julia Lezsnyevával és Franco Fagiolival lép színpadra.

Izgalmas kezdeményezés a Zongora kétszer sorozat, amelyben kizárólag együtt játszó zongorapárosok mutatkoznak be: Katia és Marielle Labeque, Andreas Grau és Götz Schumacher, Simon Izabella és Várjon Dénes, illetve a Duo Koroliov (ők Sztravinszkij Tavaszi áldozatának átiratát szólaltatják meg).

Folytatódik a Tehetség kötelez sorozat. 2017 őszének főszereplői Kocsis Krisztián, Gwendolyn Masin tanítványai, a Csabay–Kruppa–Kurgyis–Fejérvári-négyes és Farkas Mira lesznek.

Az Itt és most bérlet középpontjában a kortárs és modern zene áll. A három koncerten Szőllősy András, Ligeti György, a Studio 5 zeneszerzőcsoport tagjai (Bella Máté, Virágh András Gábor, Solti Árpád, Varga Judit és Kutrik Bence), illetve Lera Auerbach hangoznak el.

A Versenygyőztesek sorozatban két magyar és egy bordeaux-i verseny győztesei mutatkoznak be. A Kamarazene karnyújtásnyira sorozatban a legkiválóbb fúvósok játékához kerülhet közel a közönség: a Calefax kvintett, a Mobilis Saxophone Quartet és Seleljo Erzsébet szaxofonos, az amszterdami Ebonit és Szabó Marcell zongorista lépnek színpadra, az In Medias Brass Quintet tagjaihoz Pálfalvi Tamás trombitaművész és Bazsinka Zsuzsanna szoprán csatlakozik. Az Összkiadás élőben című bérlet koncertjein Brahms trióit hallhatjuk.

A felső tagozatos általános iskolásoknak szól az őszi Liszt-kukac koncertsorozat. A négy koncert nemcsak négy izgalmas személyiséggel ismerteti meg a gyerekeket, hanem a zenetörténet meghatározó stílusaival is.

VDSI-zeneakadémia45340

VDSI-zeneakadémia45340 (Fotó/Forrás: Labady Istvan)

Varázshegy lesz az alcíme Simon Izabella és Várjon Dénes kamarazenei fesztiváljának, amely a világ legjelentősebb művészeit szerepelteti.

A következő évad bérletei már kaphatóak a Zeneakadémián, június 30-ig különleges bérletkedvezménnyel vásárolhatók meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.