Klasszikus

Itt van Vashegyi György teljes levele a Zeneakadémia rektori pályázata kapcsán

2023.08.03. 10:55
Ajánlom
Ahogyan korábban megírtuk, az MMA Zeneművészeti Tagozata levélben fejezte ki aggályait a köztestület elnökének a Zeneakadémia rektori pályázata kapcsán. Vashegyi György válaszlevelét teljes egészében közöljük.

Ahogyan arról beszámoltunk, a túl szűkre szabott feltételek miatti tiltakozás hatására a Kulturális és Innovációs Minisztérium új pályázatot írt ki a Zeneakadémia rektori posztjára, amelyen már alkotóművészek, zenetudósok, illetve jazz- és népzenészek is indulhatnak. Bekerült azonban egy olyan kitétel, ami a korábbi kiírásban nem szerepelt: a pályázónak a legmagasabb állami díjak valamelyikével kell rendelkeznie.

A történtek hatására az MMA Zeneművészeti Tagozata levelet írt Vashegyi Györgynek, a köztestület elnökének, amelyben

aggályaikat fejezték ki, hogy a miniszter a nemrég megalakult Magyar Muzsikusok Szövetségével egyeztetett a rektori pályázat kapcsán, nem pedig velük.

A levélből és Vashegyi György válaszából az Index osztott meg részleteket. Az MMA a félreértések elkerülése végett a teljes dokumentumot eljuttatta szerkesztőségünkhöz, melyet változtatás nélkül közlünk.

Vashegyi György MMA-elnök levele:

Tisztelt Zenész Akadémikus Hölgyek és Urak, kedves Barátaim!

Remélem, mindenki számára kellemesen telik a nyár. Július 21. péntek délután Tóth Péter tagozatvezető úrtól az alábbi levelet kaptam (23 akadémikustársam és két NAKT-képviselőnk aláírásával). E megkeresés kapcsán az alábbiakról szeretnélek Benneteket tájékoztatni:

1. Csák János miniszter úrral az elmúlt hónapokban több alkalommal személyesen egyeztettem a Zeneakadémia állapotáról és lehetséges jövőképeiről, mivel miniszter úr meg kívánta ismerni az MMA elnökének – aki történetesen zenész, a Zeneakadémián végzett és 31 éve tanít is ott – szakmai álláspontját.

2. Miniszter úr elfogadta azt a javaslatomat, hogy az MMA testületként lehetőleg formálisan maradjon távol ettől a konfliktustól: azaz

én is köszönettel, de kivétel nélkül elutasítottam az eddigi sajtómegkereséseket ebben a tárgyban, nem nyilatkoztam erről a kérdésről.

Miniszter úr teljesen egyetértett velem abban, hogy ez a távolságtartás most különösen indokolt, hiszen akadémikusaink között nemcsak zeneakadémiai oktatók, hanem jelenleg aktív tanszékvezetők is vannak. Azon túl, hogy mindenkinek, mindannyiunknak nagyon fontos a Zeneakadémia szent ügye, világos számomra, hogy többen több különböző álláspontot képviselünk. Nem is beszélve az egzisztenciális fenyegetésről, amely nem kizárt abban az esetben, ha valaki a most leköszönő egyetemi vezetéssel (rektor, rektorhelyettesek és szenátus) szemben mer nyilvánosan állást foglalni. Személy szerint elképesztőnek és nagyon szomorúnak tartom azt a – kiegyensúlyozottságra egyáltalán nem törekvő, teljesen etikátlanul „működő” sajtó által gerjesztett – gyűlölethullámot, amelyet bárki megtapasztalhat, ha beletekint a közösségi médiába...

3. Hogy az MMA után a KIM miniszter milyen más szakmai szervezetekkel egyeztet még (illetve mely egyeztetéséről ad ki sajtóközleményt is), az miniszter úr saját döntése.

Korábban én is azt javasoltam miniszter úrnak, hogy bővítse ki az eredetileg sokak által bírált pályázati kiírást, hogy zeneszerzők, zenetudósok, jazz- és népzenészek is pályázhassanak a rektori posztra.

(Ez utóbbiak – jazz- és népzenészek – esetében ennek csak elvi jelentősége lehet, gyakorlati nem: hiszen tudomásom szerint nincs ma olyan magyar jazz- vagy népzenész, aki egyetemi tanár lenne, márpedig ez törvényi előírás a rektori poszt betöltéséhez.) Teljesen egyetértettünk miniszter úrral abban is, hogy egy dologban semmilyen körülmények között nem engedhet a fenntartó: az új zeneakadémiai rektornak megkérdőjelezhetetlen, nemzetközileg is az élvonalban álló szakmai életművel kell rendelkeznie, oktatási téren is. Liszt Ferenc pontosan ilyen volt, míg a közelmúlt vezetői nem teljesen ilyenek: nézetem szerint a 24. óra utolsó öt-tíz percében vagyunk, mert ez az intézmény még egy rossz személyi döntést nem bír ki.

4. Július 22. szombat reggel láttam a sajtóban, hogy már meg is jelent az új kiírás, mely lehetővé teszi zeneszerzők, zenetudósok, jazz- és népzenészek indulását is. Ismétlem:

szerintem jól teszi a miniszter, hogy jelentős szakmai életpályával rendelkező jelöltet szeretne a Zeneakadémia élére rektornak kinevezni, hiszen az intézmény mostanra egész fennállásának egyik legsúlyosabb szakmai és morális állapotába jutott.

A helyzet ismerői számára egyértelmű, hogy mindezért nem a fenntartó minisztériumot, hanem az eddigi egyetemi vezetőséget (rektor, rektorhelyettesek és szenátus) terheli az elsődleges felelősség.

Köszönöm, hogy figyelmesen végigolvastátok levelemet – elnézést kérek a hosszúságért, ennél rövidebben nem tudtam leírni Nektek ezt az összetett helyzetet. A magam részéről mégis optimista vagyok: amennyiben rátermett rektort neveznek ki a Zeneakadémia élére, biztos vagyok benne, hogy mindannyiunknak – köztestületnek, zenei tagozatnak és zenész akadémikusoknak egyénileg – lesz lehetőségünk arra, hogy Liszt Ferenc örökségének szakmai újjászületéséhez tevőlegesen, legjobb tudásunk szerint hozzájáruljunk!

Mindenkinek további jó munkát/pihenést kívánok,

Baráti üdvözlettel, Gyuri

Fejléckép: Vashegyi György (fotó/forrás: Csibi Szilvia / Nemzeti Filharmonikusok)

Az MMA-n belül is feszültségeket okoz a Zeneakadémia ügye

Kapcsolódó

Az MMA-n belül is feszültségeket okoz a Zeneakadémia ügye

Lapértesülések szerint az MMA Zeneművészeti Tagozatának tagjai levélben fejezték ki aggályaikat Vashegyi Györgynek, amiért Csák János miniszter nem velük tárgyalt a Zeneakadémia rektori pályázata kapcsán.

A legmagasabb állami díjakhoz köti a jelentkezés feltételét a Zeneakadémia új rektori pályázata

A legmagasabb állami díjakhoz köti a jelentkezés feltételét a Zeneakadémia új rektori pályázata

A tiltakozások hatására a Kulturális és Innovációs Minisztérium új pályázatot írt ki Zeneakadémia rektori posztjára, melyen már a jazz- és népzenészek, alkotóművészek és zenetudósok is indulhatnak.

A Magyar Muzsikusok Szövetsége is megszólalt a Zeneakadémia kapcsán

A Magyar Muzsikusok Szövetsége is megszólalt a Zeneakadémia kapcsán

A szervezet közleményt juttatott el lapunknak, amelyben leírják, figyelemmel követik a rektorválasztás eseményeit, és észrevételeiket megvitatták Csák János miniszterrel.

Új pályázatot írnak ki a Zeneakadémia rektori posztjára

Új pályázatot írnak ki a Zeneakadémia rektori posztjára

Csák János kulturális és innovációs miniszter bejelentette, visszavonják a Zeneakadémia vezetői posztjára kiírt pályázatot, és hamarosan újat tesznek közzé, amelyen már alkotóművészek, jazz- és népzenészek is indulhatnak.

Sorozatunk előző részei

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.