Klasszikus

"Itthon, együtt" - Baráti Kristóf és barátai

2013.05.10. 11:35
Ajánlom
Ha Baráti Kristóf május 22-i hangversenyének résztvevői közül akár csak egy név is feltűnik egy koncert műsorán, az rendszerint már önmagában elegendő a közönség érdeklődésének felkeltésére. A MOM Kulturális Központban most valamennyiüket hallhatják játszani. Játsszon a Fidelióval, és vegyen részt a koncerten!

A különleges, mindenféle értelemben "baráti" hangverseny ötletének kiindulópontja természetesen Baráti Kristóf személye. A számos versenyen díjat nyert, fiatal hegedűművész, aki Kurt Masurtól Tyemirkanovig a nemzetközi koncertélet több karmesterlegendájának keze alatt játszott már, Bach-, Paganini- és Beethoven-felvételei után nemrég jelentette meg új lemezét, amelyen Ysaÿe-szólószonáták hallhatók. Játékát és Stradivarijának hangját legutóbb alig néhány napja, május 7-én élvezhette a közönség a Várszínházban egy olyan koncerten, amelyet Beethoven nevezetes budai fellépésének emlékére rendeztek.

A május 22-i koncerten olyan művészekkel zenél együtt, akik a hazai és a nemzetközi koncerttermeknek egyaránt gyakori vendégei: a Carnegie Hallban a hónap elején debütáló Bársony Péterrel, a világ egyik legkiemelkedőbb trombitaművészeként számontartott Boldoczki Gáborral, a Brüsszelben élő Dosztán Dénessel, a 2009-es Weimari Nemzetközi Liszt Zongoraverseny győztesével, Farkas Gáborral, a 2012 óta a Musikhochschule Karlsruhe professzoraként is tevékenykedő Fenyő Lászlóval és a New Yorktól Firenzén át Tokióig egyaránt keresett csellistával, Várdai Istvánnal. A hangverseny szervezésekor voltaképpen az egyetlen komoly akadályt az elfoglalt művészek időbeosztásának összehangolása jelentette, mivel azonban ezt a nehézséget sikerült szerencsésen leküzdeni, megvalósulhat az este egyedülálló terve, nevezetesen, hogy a szólisták, akik külön-külön valamennyien játszottak már Baráti Kristóffal, együtt és itthon lépjenek pódiumra az  Új Magyar Kamarazenekar (koncertmester: Bánfalvi Béla) közreműködésével.

A hangvereseny műsorán Schumann a-moll hegedű-zongoraszonátája (op. 105), Vivaldi g-moll, valamint két B-dúr kettősversenye (RV 531, 524 és 548), illetve Mozart Esz-dúr sinfonia concertantéja (K 364) szerepel. Az este műsorát a Bartók Rádió is rögzíti, a közönség szerencsés tagjai között pedig néhány lemezt is kisorsolnak a szervezők. Emellett A hegedű mosolya című fotókiállítás is megtekinthető a helyszínen, amelynek ünnepélyes megnyitója május 15-én este 6-kor lesz.

Az első két játékos, aki 2013. május 19-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, részt vehet partnerével Baráti Kristóf és művészbarátai hangversenyén a MOM Kulturális Központban.

Mennyi a koncerten fellépő szólisták átlagos életkora?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.