Klasszikus

"Itthon, együtt" - Baráti Kristóf és barátai

2013.05.10. 11:35
Ajánlom
Ha Baráti Kristóf május 22-i hangversenyének résztvevői közül akár csak egy név is feltűnik egy koncert műsorán, az rendszerint már önmagában elegendő a közönség érdeklődésének felkeltésére. A MOM Kulturális Központban most valamennyiüket hallhatják játszani. Játsszon a Fidelióval, és vegyen részt a koncerten!

A különleges, mindenféle értelemben "baráti" hangverseny ötletének kiindulópontja természetesen Baráti Kristóf személye. A számos versenyen díjat nyert, fiatal hegedűművész, aki Kurt Masurtól Tyemirkanovig a nemzetközi koncertélet több karmesterlegendájának keze alatt játszott már, Bach-, Paganini- és Beethoven-felvételei után nemrég jelentette meg új lemezét, amelyen Ysaÿe-szólószonáták hallhatók. Játékát és Stradivarijának hangját legutóbb alig néhány napja, május 7-én élvezhette a közönség a Várszínházban egy olyan koncerten, amelyet Beethoven nevezetes budai fellépésének emlékére rendeztek.

A május 22-i koncerten olyan művészekkel zenél együtt, akik a hazai és a nemzetközi koncerttermeknek egyaránt gyakori vendégei: a Carnegie Hallban a hónap elején debütáló Bársony Péterrel, a világ egyik legkiemelkedőbb trombitaművészeként számontartott Boldoczki Gáborral, a Brüsszelben élő Dosztán Dénessel, a 2009-es Weimari Nemzetközi Liszt Zongoraverseny győztesével, Farkas Gáborral, a 2012 óta a Musikhochschule Karlsruhe professzoraként is tevékenykedő Fenyő Lászlóval és a New Yorktól Firenzén át Tokióig egyaránt keresett csellistával, Várdai Istvánnal. A hangverseny szervezésekor voltaképpen az egyetlen komoly akadályt az elfoglalt művészek időbeosztásának összehangolása jelentette, mivel azonban ezt a nehézséget sikerült szerencsésen leküzdeni, megvalósulhat az este egyedülálló terve, nevezetesen, hogy a szólisták, akik külön-külön valamennyien játszottak már Baráti Kristóffal, együtt és itthon lépjenek pódiumra az  Új Magyar Kamarazenekar (koncertmester: Bánfalvi Béla) közreműködésével.

A hangvereseny műsorán Schumann a-moll hegedű-zongoraszonátája (op. 105), Vivaldi g-moll, valamint két B-dúr kettősversenye (RV 531, 524 és 548), illetve Mozart Esz-dúr sinfonia concertantéja (K 364) szerepel. Az este műsorát a Bartók Rádió is rögzíti, a közönség szerencsés tagjai között pedig néhány lemezt is kisorsolnak a szervezők. Emellett A hegedű mosolya című fotókiállítás is megtekinthető a helyszínen, amelynek ünnepélyes megnyitója május 15-én este 6-kor lesz.

Az első két játékos, aki 2013. május 19-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, részt vehet partnerével Baráti Kristóf és művészbarátai hangversenyén a MOM Kulturális Központban.

Mennyi a koncerten fellépő szólisták átlagos életkora?

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.