Klasszikus

"Itthon, együtt" - Baráti Kristóf és barátai

2013.05.10. 11:35
Ajánlom
Ha Baráti Kristóf május 22-i hangversenyének résztvevői közül akár csak egy név is feltűnik egy koncert műsorán, az rendszerint már önmagában elegendő a közönség érdeklődésének felkeltésére. A MOM Kulturális Központban most valamennyiüket hallhatják játszani. Játsszon a Fidelióval, és vegyen részt a koncerten!

A különleges, mindenféle értelemben "baráti" hangverseny ötletének kiindulópontja természetesen Baráti Kristóf személye. A számos versenyen díjat nyert, fiatal hegedűművész, aki Kurt Masurtól Tyemirkanovig a nemzetközi koncertélet több karmesterlegendájának keze alatt játszott már, Bach-, Paganini- és Beethoven-felvételei után nemrég jelentette meg új lemezét, amelyen Ysaÿe-szólószonáták hallhatók. Játékát és Stradivarijának hangját legutóbb alig néhány napja, május 7-én élvezhette a közönség a Várszínházban egy olyan koncerten, amelyet Beethoven nevezetes budai fellépésének emlékére rendeztek.

A május 22-i koncerten olyan művészekkel zenél együtt, akik a hazai és a nemzetközi koncerttermeknek egyaránt gyakori vendégei: a Carnegie Hallban a hónap elején debütáló Bársony Péterrel, a világ egyik legkiemelkedőbb trombitaművészeként számontartott Boldoczki Gáborral, a Brüsszelben élő Dosztán Dénessel, a 2009-es Weimari Nemzetközi Liszt Zongoraverseny győztesével, Farkas Gáborral, a 2012 óta a Musikhochschule Karlsruhe professzoraként is tevékenykedő Fenyő Lászlóval és a New Yorktól Firenzén át Tokióig egyaránt keresett csellistával, Várdai Istvánnal. A hangverseny szervezésekor voltaképpen az egyetlen komoly akadályt az elfoglalt művészek időbeosztásának összehangolása jelentette, mivel azonban ezt a nehézséget sikerült szerencsésen leküzdeni, megvalósulhat az este egyedülálló terve, nevezetesen, hogy a szólisták, akik külön-külön valamennyien játszottak már Baráti Kristóffal, együtt és itthon lépjenek pódiumra az  Új Magyar Kamarazenekar (koncertmester: Bánfalvi Béla) közreműködésével.

A hangvereseny műsorán Schumann a-moll hegedű-zongoraszonátája (op. 105), Vivaldi g-moll, valamint két B-dúr kettősversenye (RV 531, 524 és 548), illetve Mozart Esz-dúr sinfonia concertantéja (K 364) szerepel. Az este műsorát a Bartók Rádió is rögzíti, a közönség szerencsés tagjai között pedig néhány lemezt is kisorsolnak a szervezők. Emellett A hegedű mosolya című fotókiállítás is megtekinthető a helyszínen, amelynek ünnepélyes megnyitója május 15-én este 6-kor lesz.

Az első két játékos, aki 2013. május 19-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, részt vehet partnerével Baráti Kristóf és művészbarátai hangversenyén a MOM Kulturális Központban.

Mennyi a koncerten fellépő szólisták átlagos életkora?

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.