Klasszikus

IV. Ifjúsági Kortárs Zenei Estek

2007.02.22. 00:00
Ajánlom
Március 2. és 4. között negyedik alkalommal jelentkezik az Óbudai Társaskörben a fiatal zenész- és zeneszerzőgárda fesztiválja, az IKZE (Ifjúsági Kortárs Zenei Estek). A legfrissebb művek közül 16-ot hallgathat meg a közönség a legtehetségesebb énekes, hangszeres és táncos előadók a tolmácsolásában.

A 2004-ben született fesztiválra harmincadik életévüket még be nem töltött fiatal zeneszerzők jelentkezhetnek műveikkel. Az évek során a beérkező pályázatok száma folyamatosan nő, így valóban nagy választékból állhat össze a koncertek programja. Az elmúlt három év alatt több mint félszáz mű került bemutatásra az IKZE fesztiválon, évente 35-40 előadó közreműködésével.

Idén - már második alkalommal - a kortárs zenei koncertek közönsége is aktívan részt vehet a fesztivál menetében. Mindenki leteheti voksát a neki legjobban tetsző mű mellé, így a legtöbb szavazatot kapott darab szerzője a rendezvény végén hazaviheti az Ifjúsági Kortárs Zenei Estek Közönségdíját, amit idén az EMI Music Publishing Hungary ajánlott fel.

A megszokott módon a kamaraesteket minden évben elismert zeneszerzők nyitják meg, biztosítva ezzel a kapcsolatot a fiatalok és híres kollégáik között: idén Petrovics Emil, Fekete Gyula és Csemiczky Miklós a fesztivál vendégei. Az IKZE közönsége előtt még ismeretlenebb alkotók mellett újra hallhatjuk azoknak a fiatal zeneszerzőknek darabjait, akik nemcsak az elmúlt Ifjúsági Kortárs Zenei Esteken, hanem egyéb rangos zenei fesztiválon, versenyeken is komoly sikereket értek el, például Meskó Ilona, Cser Ádám, Maróti Emese vagy Sztojanov Georgi.

A rendezvény küldetése, hogy a szélesebb közönség is megismerkedhessen az ifjú és feltörekvő zeneszerzők műveivel, illetve a fiatal koncertlátogatók is közelebb kerüljenek saját generációjuk klasszikus zenéjéhez, méghozzá a legautentikusabb forrásból: kortársaik tolmácsolása révén, akik a mai zenét sajátjuknak tekintik. Ezt a folyamatot támogatva, a rendezvény minden hangversenyére diákigazolvány felmutatásával a belépés ingyenes.

A főszervező és ötletgazda két fiatal, Artisjus-díjas fuvolaművész, Győri Noémi és Madaras Gergely, akik hangszeres előadóként a hazai és külföldi koncertélet aktív szereplői. Szívügyüknek tartják, hogy kialakítsanak egy olyan fórumot, ahol a fiatalabb, tehetséges előadók és az egyelőre még kevésbé ismert zeneszerzők egymás művészetére építve, színvonalasan újra és újra bemutatkozhatnak. Az elmúlt évek teltházas koncertjei, és a nagy érdeklődés is azt igazolja, hogy az ilyen jellegű, szakmailag magas színvonalon zajló, mindemellett jó hangulatú kortárs zenei koncertek komoly pozitív változást hozhatnak a modern zene helyzetében és megítélésében Magyarországon.

További információk a www.gyori-madaras.com honlapon érhetők el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.