Klasszikus

IV. Országos Ökumenikus Gospel Zenei Fesztivál

2004.08.13. 00:00
Ajánlom
A solymári Országos Gospel Fesztivál idén negyedik alkalommal mutatja be a műfaj mindkét, tradicionális és kortárs ágát Solymáron a Sportcentrumban 2004. augusztus 28-án, 13 és 22 óra között. Összesen húsz magyar és külföldi előadó lép majd színpadra. A Fesztivál zenei anyagáról CD-felvétel készül, a teljes műsort a televízió rögzíti.

A műfaj az 1920-as években az amerikai nagyvárosok feketék lakta kerületeiben felállított utcai templomokban jött létre; szó szerinti fordításban az evangélium dalaira vonatkozik, mindenekelőtt a tradicionális afro-amerikai énekek – spirituálék – mintájára születtek. Az első gospelszerző, Thomas A. Dorsey eredetileg jazz-zongorista volt, s az 1920-as évek közepén egy chicagói templom számára írt gospeleket, amelyekben a hagyományos fekete vallásos zenét a jazz szvingelő ritmikájával, a boogie-woogie és a blues elemeivel ötvözte. E hagyományos gospel első világhírű előadója Mahalia Jackson volt.

A gospel zene másik ága az úgynevezett fehér vagy kortárs keresztény könnyűzene. Ez a műfaj az 1920-as évek közepén alakult ki Amerikában. Bibliával házaló könyvügynökök szívesen alkalmaztak énekeseket, énekegyütteseket a Biblia, illetve az abban leírtak népszerűsítésére, s ehhez a country zene elemeit vették alapul. A műfaj elismertségét jelzi, hogy a Grammy-díjak kategóriái közül többet is a gospelnek szentelnek, emellett a Dove-díj a gospel zenészek számára külön szakmai elismerés is.

Az először 2001-ben megrendezett Országos Gospel Fesztivál lehetőséget nyújt az egymástól elszigetelten működő együtteseknek a tapasztalatcserére, megismerkedésre. Egyúttal szervezett fórumot, bemutatkozási alkalmat is teremt az együtt muzsikálásra az új és a már ismert egyházi könnyűzenei együtteseknek, szólistáknak határainkon innen és túl. A Fesztivál távolabbi célja egy, a fesztiválra épülő zenei tábor megszervezése is, melynek keretében a szereplők neves szakemberek gyakorlati és elméleti irányításával dolgozhatnának és fejleszthetnék tovább ismereteiket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.