Klasszikus

IV. Országos Ökumenikus Gospel Zenei Fesztivál

2004.08.13. 00:00
Ajánlom
A solymári Országos Gospel Fesztivál idén negyedik alkalommal mutatja be a műfaj mindkét, tradicionális és kortárs ágát Solymáron a Sportcentrumban 2004. augusztus 28-án, 13 és 22 óra között. Összesen húsz magyar és külföldi előadó lép majd színpadra. A Fesztivál zenei anyagáról CD-felvétel készül, a teljes műsort a televízió rögzíti.

A műfaj az 1920-as években az amerikai nagyvárosok feketék lakta kerületeiben felállított utcai templomokban jött létre; szó szerinti fordításban az evangélium dalaira vonatkozik, mindenekelőtt a tradicionális afro-amerikai énekek – spirituálék – mintájára születtek. Az első gospelszerző, Thomas A. Dorsey eredetileg jazz-zongorista volt, s az 1920-as évek közepén egy chicagói templom számára írt gospeleket, amelyekben a hagyományos fekete vallásos zenét a jazz szvingelő ritmikájával, a boogie-woogie és a blues elemeivel ötvözte. E hagyományos gospel első világhírű előadója Mahalia Jackson volt.

A gospel zene másik ága az úgynevezett fehér vagy kortárs keresztény könnyűzene. Ez a műfaj az 1920-as évek közepén alakult ki Amerikában. Bibliával házaló könyvügynökök szívesen alkalmaztak énekeseket, énekegyütteseket a Biblia, illetve az abban leírtak népszerűsítésére, s ehhez a country zene elemeit vették alapul. A műfaj elismertségét jelzi, hogy a Grammy-díjak kategóriái közül többet is a gospelnek szentelnek, emellett a Dove-díj a gospel zenészek számára külön szakmai elismerés is.

Az először 2001-ben megrendezett Országos Gospel Fesztivál lehetőséget nyújt az egymástól elszigetelten működő együtteseknek a tapasztalatcserére, megismerkedésre. Egyúttal szervezett fórumot, bemutatkozási alkalmat is teremt az együtt muzsikálásra az új és a már ismert egyházi könnyűzenei együtteseknek, szólistáknak határainkon innen és túl. A Fesztivál távolabbi célja egy, a fesztiválra épülő zenei tábor megszervezése is, melynek keretében a szereplők neves szakemberek gyakorlati és elméleti irányításával dolgozhatnának és fejleszthetnék tovább ismereteiket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.