Klasszikus

Ivan Sokol (SK) orgonaművész hangversenye

2005.06.27. 00:00
Ajánlom
„Ivan Sokol (1937) a szlovák orgonaművészet jelentős képviselője. Nemzetközi orgonaversenyek többszörös díjazottja, zsűrijének tagja, a pozsonyi Művészeti Főiskola orgona tanszakának professzora, a szlovákiai és nemzetközi előadóművészet kiváló képviselője. (…) Sokol a Kosice-i Nemzetközi Orgonafesztivál /1970 óta/ és a Jozef Gresak Orgonazenei Napok Bardejovban [Bártfán 1993 óta] életrehívója” – állt a békéscsabai Evangélikus Nagytemplomban 2005. június 20-án megrendezett koncert programját ismertető lapon.

Stefan Dano főkonzul úr szlovák és magyar nyelven elmondott bevezető szavai után megkezdődött a jól szerkesztett, érdekes műsor, melyben a hat darab hármas tagolásban szólalt meg: egy-egy kevéssé ismert művet egy-egy nagyívű, reprezentatív kompozíció („pillér”) követett.

Az első mű Jozef Podprocky (1944) Suita Choreica (op. 14c) című, 1978-ban írott, hat (rövid) tételből álló kompozíciója volt, amely különböző tempójú és hangulatú „táncok” sorozata. Ez a mű a kortárs zene „hallgatóbarát” vonulatába tartozik. Ivan Sokol már itt felvillantotta vonzódását az áttetsző, színes regisztrálási módokhoz.

Ezután hangzott fel az első „pillér”, J. S. Bach c-moll prelúdium és fúga című műve (BWV 546). Az előző darab mozaikszerű szerkesztése és ennek megfelelő hangzása után maga a tökéletesség szólalt meg. A szigorú rend szerint felépített szerkezet, az ennek ellenére szabad zenélést engedő forma értelmes és szép előadásban került ki Ivan Sokol kezei (és művészi gondolatai) alól. A hagyományokat követő regisztráció gondos és megfontolt munkát jelzett.

Ivan Parik (1936-2005) 1979-ben készült Pastoralja címében hordozza az összes tudni- és érezni valót. A tompább hangszínek, az előírt lassú tempó – lehet, hogy a szerző nemrégen bekövetkezett halálának ismerete miatt is – komor hangulatot árasztott.

„Sláger” felhangzásakor rendszerint felmorajlik a közönség, mozgolódás, pusmogás támad… „Ez az! Ezt ismerem!” Nos, ez így történt ebben az esetben is, amikor J. S. Bach ama bizonyos d-moll toccata és fúgája felhangzott. Felhangzott bizony, impozánsan és virtuózan! A – szerintem – kiváló állapotban lévő orgona nagyszerű eszköz volt a nagyszerű művész kezében, aki az unos-untig játszott (egyébként csodálatos) darabot pompás színekkel, óriási lendülettel és meggyőző erővel „tette le” a hallgatóság elé.

Felix Mendelssohn-Bartholdy 6. d-moll szonátája valahogy „elveszett a rengetegben”… Ez a része a koncertnek – tán a figyelem lankadása okán is – kissé érdektelenre sikerült. Annál nagyobb hatású volt a zárószám, Louis Vierne (1870-1937) Carillon de Westminster című, a Big Ben dallamára komponált impozáns variáció-sorozata (fantáziája?). A monumentális forma, a változatos téma-alakulások, a sok színben pompázó regiszterek, (a forte!) remek lehetőséget nyújtottak Ivan Sokolnak, hogy tudását és művészetét felmutassa, másrészt a mű a hangverseny igazi „zárópillérének” bizonyult. A művész a koncert végén szemtől szemben köszönte meg a közönség lelkes ünneplését, a művészi teljesítményt honoráló tapsot.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.