Klasszikus

Ízelítő a Pannon Filharmonikusok programjából

2013.05.25. 12:03
Ajánlom
Negyven hangversenyt tervez és nemzetközi hírű művészek egész sorával készül fellépni a következő évadban a Pannon Filharmonikusok együttese. Május 25-én Pécsett szabadtéri koncerten adnak ízelítőt 2013/2014-es szezon programjaiból.

A 18:00-kor a Kodály Központ melletti területen (rossz idő esetén a hangversenyteremben) kezdődő zenekari pikni résztvevői a műsorterv zenei szemelvényei mellett anekdotákat, zenetörténeti érdekességeket, zenekari kulisszatitkokat is hallhatnak Bogányi Tibor vezető karmestertől.

A Pannon Filharmonikusok következő évadának program-összeállításakor fontos szempont volt, hogy a versenyművek kínálata kiegyensúlyozott legyen. A szólisták és közreműködők olyan vendégművészek lesznek, mint Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Barcza Horváth József, az Amadinda Ütőegyüttes, Várdai István, Várjon Dénes és Jandó Jenő. A Kodály Központ először ad otthont hárfa-, tárogató- és cimbalomversenynek.

A zenekar koncertjein kiemelkedő operaénekesek is szerepelnek a következő évadban. Fellép Rost Andrea, Mester Viktória, Meláth Andrea, Váradi Marianna, Kertesi Ingrid, Váradi Zita, Kovács István, Horváth István és Cser Krisztián is. A karmesteri pulpituson Bogányi Tibor és Vass András állandó karmester mellett a Pannon Filharmonikusokat vezényli a súlyos betegségéből felépült Kocsis Zoltán, továbbá Kobayashi Ken-Ichiro, Ligeti András, Christian Schumann, Howard Williams, Kovács László és Ola Rudner.

A zenekar állandó zeneszerzője, Gyöngyösi Levente új versenyművel jelentkezik, a Pécsett első alkalommal játszott Krzysztof Pendereczki hegedűversenye és a kolozsvári komponista, Terényi Ede "Jazz"-hárfaversenye pedig valódi csemege lesz a kortárs zene kedvelőinek.

Először tűzik műsorra a baranyai megyeszékhelyen Orbán György 4. szerenádját és a román Paul Constantinescu egy alkotását - ezeket a műveket a Kolozsvári Szimfonikusok adják majd elő. A kortárs jazz rajongóit Oláh Kálmán és Borbély Mihály műveinek produkcióira várják jövő márciusban.

A Pannon Filharmonikusok együttese Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulójáról is megemlékezik az új évadban, ebből az alkalomból a szerző legjelentősebb szimfonikus zenekari alkotása, a Requiem hangzik el a Kodály Központban mindenszentek előestéjén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.