Klasszikus

Izgalmas verseny előtt a Cantemus

2010.10.23. 11:00
Ajánlom
A Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezette nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus október 24-én izgalmas útra indul.

A spanyolországi Tolosa városában ebben az időpontban kerül megrendezésre immár 42. alkalommal az egyik legnagyobb múltú és legszínvonalasabb nemzetközi kórusverseny, amelyre gy 45 főből álló csoport utazik ki, akik a kötelező, spanyol nyelvű darabok mellett magyar szerzők műveit is előadják. Igaz, távolról sem ismeretlen a kórus előtt ez a nehéz próba, hiszen a Cantemus együttesei korábban már seregnyi díjat elhoztak e versenyről. A Pro Musica Leánykar, a Cantemus Vegyeskar és a Banchieri Énekegyüttes a korábbi években hét első díjat és egy nagydíjat szereztek Tolosában - és akkor a második, harmadik és közönségdíjakról még nem is szóltunk. A gyermekkórusnak ezen a versenyen eddig meg kellett elégednie egy második és egy harmadik helyezéssel - ami a gyermekkari versenykategória színvonala alapján szép eredménynek számít -, ám most itt az alkalom, hogy ők is versenyre keljenek a nagydíjért.

Október 31-én a délelőtti órákban izgulhatunk értük és velük a legjobban, hiszen akkor kerül sor a kórusverseny gyermekkari kategóriájának versenyére, ahol litván és spanyol énekkarokkal kell megküzdeniük. Az utazás programját ismerve, arra is lesz idejük, hogy formába lendüljenek, hiszen a versenyt megelőző napokban számos hangversenyt adnak majd Spanyolország településein és a dél-franciaországi Roujan városka közönsége előtt. A csapat november 5-én hajnalban tér vissza Nyíregyházára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.
Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.