Klasszikus

Izgalmas verseny előtt a Cantemus

2010.10.23. 11:00
Ajánlom
A Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezette nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus október 24-én izgalmas útra indul.

A spanyolországi Tolosa városában ebben az időpontban kerül megrendezésre immár 42. alkalommal az egyik legnagyobb múltú és legszínvonalasabb nemzetközi kórusverseny, amelyre gy 45 főből álló csoport utazik ki, akik a kötelező, spanyol nyelvű darabok mellett magyar szerzők műveit is előadják. Igaz, távolról sem ismeretlen a kórus előtt ez a nehéz próba, hiszen a Cantemus együttesei korábban már seregnyi díjat elhoztak e versenyről. A Pro Musica Leánykar, a Cantemus Vegyeskar és a Banchieri Énekegyüttes a korábbi években hét első díjat és egy nagydíjat szereztek Tolosában - és akkor a második, harmadik és közönségdíjakról még nem is szóltunk. A gyermekkórusnak ezen a versenyen eddig meg kellett elégednie egy második és egy harmadik helyezéssel - ami a gyermekkari versenykategória színvonala alapján szép eredménynek számít -, ám most itt az alkalom, hogy ők is versenyre keljenek a nagydíjért.

Október 31-én a délelőtti órákban izgulhatunk értük és velük a legjobban, hiszen akkor kerül sor a kórusverseny gyermekkari kategóriájának versenyére, ahol litván és spanyol énekkarokkal kell megküzdeniük. Az utazás programját ismerve, arra is lesz idejük, hogy formába lendüljenek, hiszen a versenyt megelőző napokban számos hangversenyt adnak majd Spanyolország településein és a dél-franciaországi Roujan városka közönsége előtt. A csapat november 5-én hajnalban tér vissza Nyíregyházára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.