Klasszikus

Izraeli–magyar gálaest az Operában

2002.11.08. 00:00
Ajánlom
Izraeli–magyar operagálát rendeznek nemzetközi hírű művészek közreműködésével vasárnap az Operaházban. Az eseményt szervező Budapesti Operabarát Alapítványnak ez már a tizenegyedik gálaestje, s a bevételt ezúttal is közcélra, a magyarországi operakultúra fejlesztésére fordítják.

"Az elmúlt években, évtizedekben zsidó zeneművészek, köztük operaénekesek jó néhányszor felléptek Magyarországon, de olyanok, akik kifejezetten Izrael államot képviselik, most először látogatnak Budapestre. Reméljük, hogy ezzel a gálaesttel is elősegíthetjük Magyarország és Izrael kulturális és gazdasági kapcsolatainak fejlődését. Egyúttal azon művészek előtt is szeretnénk tisztelegni, akiket egykor zsidó származásuk miatt kitiltottak az Operaházból” – mondja Külkey László, a Budapesti Operabarát Alapítvány elnöke. Vasárnap este Catalani, Donizetti, Gershwin, Goldmark Károly, Halévy, Leoncavallo, Mascagni, Puccini, Rossini és Verdi kompozícióinak részletei csendülnek fel, az Operaház ének- és zenekarának közreműködésével, Lukács Ervin vezényletével. A szólisták között Magyarországot a régóta Budapesten élő Anatolij Fokanov, valamint Sümegi Eszter, Bándi János, Kováts Kolos, Kálmán Péter, González Mónika és két balettművész (Hágai Katalin, ifj. Nagy Zoltán) képviseli, míg a tel-avivi operaházból Larissa Tetuev, Anna Skibinsky és Felix Livshitz érkezik. Az est fővédnöke Mádl Ferenc köztársasági elnök és felesége, valamint Várnai Shorer Judit, Izrael budapesti nagykövete.
A Budapesti Operabarát Alapítványnak ez már a tizenegyedik gálaestje, tavaly Európa Operagálát rendeztek, 2003-ra pedig kanadai–magyar gálát terveznek. Külkey László elmondta, az alkalmanként 15-20 millió forintos költségvetéssel létrehozott gálakoncertek esetében a nemzetközi kulturális kapcsolatok élénkítése mellett a gazdasági szempontok is fontosak. Jórészt a gálaestek nyereségéből finanszírozzák ugyanis azokat a jótékony célú programokat, amelyek az alapítvány – és a vele szorosan együttműködő Budapesti Operabarátok Egyesülete – legfontosabb célkitűzései közé tartoznak.

"Az Operabarátok Egyesülete a háború előtt sokáig kiválóan működött. Több kollégámhoz hasonlóan én is az általuk adományozott ösztöndíjnak köszönhetem, hogy operaénekes lettem” – mondja Külkey László. Az egyesületet 1947-ben megszüntették, s csak negyvenkét év múltán, a rendszerváltás idején alakulhatott újjá. Az alapítvány és az egyesület az elmúlt tizenhárom évben – szövetségben az Operaházzal – támogatta új magyar operák és balettek létrejöttét, bemutatását, és 1991-ben elindította az Operaélet című szakfolyóiratot, amely azóta is megjelenik. Az egyesület – jórészt nyugdíjas – tagjai számára évente 2500 forint tagdíj ellenében számos értékes operaházi programot (köztük kéthavonta klubdélutánokat) szervez, és rendszeresen támogatják az idős, beteg operaházi tagokat is. Az egyesület a pályakezdő művészek támogatását is kötelességének érzi. 1990 óta több mint hatvan fiatal énekes kapott alapítványi ösztöndíjat – közülük sokan már az Operaház művészei –, de mesterkurzusok, külföldi tanulmányutak költségeihez is rendszeresen hozzájárulnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.