Klasszikus

Izraeli–magyar közös hangverseny a II. világháború áldozatainak emlékére

2005.10.13. 00:00
Ajánlom
A második világháború befejezésének 60. évfordulója alkalmából rendeznek hangversenyt október 16-án 19:30-tól a Budapest Kongresszusi Központban. A koncert izraeli és magyar művészek közös kezdeményezésére, a két ország nagyköveteinek támogatásávaljött létre, akik a háború áldozatainak kívánnak emléket állítani ezzel az eseménnyel.

Az est műsorán elsőként Aharon Harlap: „Apám nem mond áldást a kenyérre” című dalciklusa hangzik fel, amelyet a szerző Jakov Barzilai magyar származású izraeli holokauszt-túlélő költő verseire írt. (Néhány éve Harlap maga mutatta be Budapesten a „Képek Isten magángyűjteményéből” című dalciklusát.) Ezt követően Bartók Versenymű két zongorára és zenekarra című műve, a hangverseny második felében pedig Andrew Lloyd Webber Requiemje csendül fel. Az est fellépői: a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó), Yuval Admony (ISR) és Tami Kanazawa (J) zongoraművész-házaspár, valamint Kirkósa Orsolya (szoprán), László Boldizsár (tenor), valamint Horváth András és Horváth Péter (a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola szólistái).

Hollerung Gábor, az est karmestere a magyar és izraeli zenei élet jelentős személyisége, az Israel Philharmonia Singers – Izrael egyetlen professzionális énekkara – művészeti vezetője, a Jeruzsálemi Szimfonikusok első vendégkarmestere. Szinte valamennyi élvonalbeli izraeli zenekar rendszeres vendége; köztük több hangversenyt vezényelt az Israel Philharmonic Orchestra élén. Számos izraeli szerző műveinek (Aharon Harlap, Josef Bardanashvili, Jehezkel Braun, Gil Shochat) magyarországi bemutatója is fűződik nevéhez.

A budapesti koncert ikerhangversenyére novemberben kerül sor Tel Avivban, amelynek keretében ugyanezen előadók tolmácsolásában hangzanak majd el Harlap és Bartók kompozíciói, valamint – az Israel Philharmonia Singers közreműködésével –Bárdos Lajos és Beethoven művei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.