Klasszikus

Izraeli–magyar közös hangverseny a II. világháború áldozatainak emlékére

2005.10.13. 00:00
Ajánlom
A második világháború befejezésének 60. évfordulója alkalmából rendeznek hangversenyt október 16-án 19:30-tól a Budapest Kongresszusi Központban. A koncert izraeli és magyar művészek közös kezdeményezésére, a két ország nagyköveteinek támogatásávaljött létre, akik a háború áldozatainak kívánnak emléket állítani ezzel az eseménnyel.

Az est műsorán elsőként Aharon Harlap: „Apám nem mond áldást a kenyérre” című dalciklusa hangzik fel, amelyet a szerző Jakov Barzilai magyar származású izraeli holokauszt-túlélő költő verseire írt. (Néhány éve Harlap maga mutatta be Budapesten a „Képek Isten magángyűjteményéből” című dalciklusát.) Ezt követően Bartók Versenymű két zongorára és zenekarra című műve, a hangverseny második felében pedig Andrew Lloyd Webber Requiemje csendül fel. Az est fellépői: a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó), Yuval Admony (ISR) és Tami Kanazawa (J) zongoraművész-házaspár, valamint Kirkósa Orsolya (szoprán), László Boldizsár (tenor), valamint Horváth András és Horváth Péter (a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola szólistái).

Hollerung Gábor, az est karmestere a magyar és izraeli zenei élet jelentős személyisége, az Israel Philharmonia Singers – Izrael egyetlen professzionális énekkara – művészeti vezetője, a Jeruzsálemi Szimfonikusok első vendégkarmestere. Szinte valamennyi élvonalbeli izraeli zenekar rendszeres vendége; köztük több hangversenyt vezényelt az Israel Philharmonic Orchestra élén. Számos izraeli szerző műveinek (Aharon Harlap, Josef Bardanashvili, Jehezkel Braun, Gil Shochat) magyarországi bemutatója is fűződik nevéhez.

A budapesti koncert ikerhangversenyére novemberben kerül sor Tel Avivban, amelynek keretében ugyanezen előadók tolmácsolásában hangzanak majd el Harlap és Bartók kompozíciói, valamint – az Israel Philharmonia Singers közreműködésével –Bárdos Lajos és Beethoven művei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.
Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.