Klasszikus

Izraeli–magyar közös hangverseny a II. világháború áldozatainak emlékére

2005.10.13. 00:00
Ajánlom
A második világháború befejezésének 60. évfordulója alkalmából rendeznek hangversenyt október 16-án 19:30-tól a Budapest Kongresszusi Központban. A koncert izraeli és magyar művészek közös kezdeményezésére, a két ország nagyköveteinek támogatásávaljött létre, akik a háború áldozatainak kívánnak emléket állítani ezzel az eseménnyel.

Az est műsorán elsőként Aharon Harlap: „Apám nem mond áldást a kenyérre” című dalciklusa hangzik fel, amelyet a szerző Jakov Barzilai magyar származású izraeli holokauszt-túlélő költő verseire írt. (Néhány éve Harlap maga mutatta be Budapesten a „Képek Isten magángyűjteményéből” című dalciklusát.) Ezt követően Bartók Versenymű két zongorára és zenekarra című műve, a hangverseny második felében pedig Andrew Lloyd Webber Requiemje csendül fel. Az est fellépői: a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó), Yuval Admony (ISR) és Tami Kanazawa (J) zongoraművész-házaspár, valamint Kirkósa Orsolya (szoprán), László Boldizsár (tenor), valamint Horváth András és Horváth Péter (a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola szólistái).

Hollerung Gábor, az est karmestere a magyar és izraeli zenei élet jelentős személyisége, az Israel Philharmonia Singers – Izrael egyetlen professzionális énekkara – művészeti vezetője, a Jeruzsálemi Szimfonikusok első vendégkarmestere. Szinte valamennyi élvonalbeli izraeli zenekar rendszeres vendége; köztük több hangversenyt vezényelt az Israel Philharmonic Orchestra élén. Számos izraeli szerző műveinek (Aharon Harlap, Josef Bardanashvili, Jehezkel Braun, Gil Shochat) magyarországi bemutatója is fűződik nevéhez.

A budapesti koncert ikerhangversenyére novemberben kerül sor Tel Avivban, amelynek keretében ugyanezen előadók tolmácsolásában hangzanak majd el Harlap és Bartók kompozíciói, valamint – az Israel Philharmonia Singers közreműködésével –Bárdos Lajos és Beethoven művei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.