Klasszikus

Izraeli tavasz - I. forduló

2007.04.25. 00:00
Ajánlom
Május 8-án a Budafoki Dohnányi Zenekar az Izraeli Kulturális Tavasz 2007 programsorozat keretében ad koncertet a Művészetek Palotájában. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!

Az Izraeli Kulturális Tavasz két hónapon át várja rendkívül gazdag kínálatával az érdeklődőket. A kezdeményezés célja, amint azt David Admon nagykövet hangsúlyozta, hogy Magyarországon jobban megismerjék országa kultúráját, hiszen Izrael Állam jövőre ünnepli megalakulásának 60. évfordulóját. Ezért Izrael Magyarországi Nagykövetsége idén első alkalommal rendez ilyen nagyszabású kulturális programsorozatot.

A nyitóesemény április 19-én a szentendrei Művészetmalomban Ofra Zimbalista szobrászművész kiállítása lesz. Különleges szoboralakjainak megmintázásához – melyek szinte csak naturális emberi figurák – valódi embereket használ: családtagokat és barátokat. Április 23-án és 24-én igazi különlegesség várja a színház szerelmeseit, hiszen először vendégszerepel Budapesten a Tel Aviv-i Habima Színház (képünkön). A Katona József Színházban két alkalommal adják elő Európa egyik legjelentősebb drámaírója, Lars Noren Háború című drámáját.

A Bajor Gizi Színészmúzeumban Szenes Béla írói hagyatékából nyílik kiállítás április 26-án, aki a múlt század húszas éveiben Budapest ünnepelt vígjátékírója volt és fényképei, kéziratai, könyvei egy része szerencsésen túlélte a második világháborút. A zenei programokat olyan kiválóságok fémjelzik többek között, mint Rév Lívia, a Dohnányi Szimfonikus Zenekar, Rivka Golani, Palya Bea, Asaf Roth, Csalog Benedek vagy a nagyszerű fiatal tehetségekből álló izraeli kamara együttes, az Ensemble Meitar. Az Örökmozgó Filmmúzeumban tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Izraeli Filmfesztivált, amely évente bemutatja a legjobb, legújabb izraeli játék- és dokumentumfilmeket. A Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekart és vendégszólistáit két alkalommal is hallhatják. Május 8-án a Művészetek Palotájában Bernstein West Side Storyjából az izraeli vendégművészek mellett, Falusi Mariann és László Boldizsár előadásában hallhatnak részleteket, május 20-án a Zeneakadémián viszont különleges kortárs műveket játszanak. Harlap brácsaversenyének szólistája a világhírű Rivka Golani, akit Magyarországon már jól ismernek, hiszen korábban a Zsidó Nyári Fesztiválon is nagy sikerrel lépett fel.

Az Izraeli Kulturális Tavasz programsorozat rendhagyó módon két jubileumi eseményt köt össze, hiszen előkészíti, beharangozza 10. Zsidó Nyári Fesztivált is, amely az augusztus végén idelátogató külföldi vendégek számára már hagyományosan a magyar zsidó kultúra ünnepe.

Kérdésünk: Mikor mutatták be Leonard Bernstein West Side Story című musicaljének film változatát? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak egy négyjegyű számot írjon!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.