Klasszikus

Izraeli tavasz – II. forduló

2007.05.02. 00:00
Ajánlom
Május 20-án a Budafoki Dohnányi Zenekar az Izraeli Kulturális Tavasz 2007 programsorozat keretében ad koncertet a Zeneakadémia Nagytemében. Az est szólistája Rivka Golani lesz. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!

Az Izraeli Kulturális Tavasz két hónapon át várja rendkívül gazdag kínálatával az érdeklődőket. A kezdeményezés célja, amint azt David Admon nagykövet hangsúlyozta, hogy Magyarországon jobban megismerjék országa kultúráját, hiszen Izrael Állam jövőre ünnepli megalakulásának 60. évfordulóját. Ezért Izrael Magyarországi Nagykövetsége idén első alkalommal rendez ilyen nagyszabású kulturális programsorozatot.

A nyitóesemény április 19-én a szentendrei Művészetmalomban Ofra Zimbalista szobrászművész kiállítása lesz. Különleges szoboralakjainak megmintázásához – melyek szinte csak naturális emberi figurák – valódi embereket használ: családtagokat és barátokat. Április 23-án és 24-én igazi különlegesség várja a színház szerelmeseit, hiszen először vendégszerepel Budapesten a Tel Aviv-i Habima Színház (képünkön). A Katona József Színházban két alkalommal adják elő Európa egyik legjelentősebb drámaírója, Lars Noren Háború című drámáját.

A Bajor Gizi Színészmúzeumban Szenes Béla írói hagyatékából nyílik kiállítás április 26-án, aki a múlt század húszas éveiben Budapest ünnepelt vígjátékírója volt és fényképei, kéziratai, könyvei egy része szerencsésen túlélte a második világháborút. A zenei programokat olyan kiválóságok fémjelzik többek között, mint Rév Lívia, a Dohnányi Szimfonikus Zenekar, Rivka Golani, Palya Bea, Asaf Roth, Csalog Benedek vagy a nagyszerű fiatal tehetségekből álló izraeli kamara együttes, az Ensemble Meitar. Az Örökmozgó Filmmúzeumban tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Izraeli Filmfesztivált, amely évente bemutatja a legjobb, legújabb izraeli játék- és dokumentumfilmeket. A Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekart és vendégszólistáit két alkalommal is hallhatják. Május 8-án a Művészetek Palotájában Bernstein West Side Storyjából az izraeli vendégművészek mellett, Falusi Mariann és László Boldizsár előadásában hallhatnak részleteket, május 20-án a Zeneakadémián viszont különleges kortárs műveket játszanak. Harlap brácsaversenyének szólistája a világhírű Rivka Golani, akit Magyarországon már jól ismernek, hiszen korábban a Zsidó Nyári Fesztiválon is nagy sikerrel lépett fel.

Az Izraeli Kulturális Tavasz programsorozat rendhagyó módon két jubileumi eseményt köt össze, hiszen előkészíti, beharangozza 10. Zsidó Nyári Fesztivált is, amely az augusztus végén idelátogató külföldi vendégek számára már hagyományosan a magyar zsidó kultúra ünnepe.

Kérdésünk: Melyik évben született Rivka Golani brácsaművész? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak egy négyjegyű számot írjon!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.