Klasszikus

Jan Vogler csellóművészé az Erich Kästner-díj

2011.01.11. 10:45
Ajánlom
A német muzsikus és fesztiváligazgató nyerte el idén a drezdai sajtóklub hagyományos és rangos elismerését, ami 10.000 euróval jár.

Az Erich Kästner-díjat évente adják át annak a kiemelkedő személyiségnek, aki egyaránt érzékeny a politikai, társadalmi, szociális és kulturális kérdések iránt, tehát a kitüntetést nem csupán a koncertpódiumon világszerte nyújtott magas művészi teljesítményéért ítélik oda. Vogler esetében Drezda kulturális, zenei életéért végzett közönségbarát munkája is latba esett. A csellistának nem ez az első kitüntetése: két alkalommal Echo Klasszik-díjat kapott, 2006-ban Európai Kulturális Díjat adományoztak neki, 2010-ben pedig Németország kulturális nagykövetévé nevezték ki.

Az 1964-ben született Jan Vogler húsz éven át volt a drezdai Staatskapelle szólamvezető csellistája. Szólókarrierje New Yorkban bontakozott ki a kilencvenes évek végén, manapság ez a város a második otthona. 2005-ben játszott azon a koncerten, amelyet Lorin Maazel vezényletével a második világháborúban porig bombázott drezdai templom, a Frauenkirche felépítésének és felavatásának tiszteletére adtak.

2008 óta intendánsa a Drezdai Zenei Fesztiválnak, művészeti vezetője a Moritzburgi Fesztiválnak, rendszeresen fellép a világ legjelentősebb szimfonikus zenekaraival. Hangszere egy 1721-es Domenico Montagnana cselló.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Könyv

Elhunyt Konrád György

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.
Klasszikus hír

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus videó

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Klasszikus interjú

„Hihetetlen gyorsan megvalósult az álmunk”

Egyre klasszabb a parton – évről évre nő a Klassz a pARTon közönsége és koncertjeinek száma. A fesztivál alakulásáról, koncepciójáról és titkairól Érdi Tamás zongoraművésszel és Érdi Mártával beszélgettünk.