Klasszikus

Janáček alig ismert hegedűversenyét mutatja be Ábrahám Márta

2020.02.01. 14:15
Ajánlom
Hatvan évig fiókban pihent, három fennmaradt változatból rekonstruálták. A cseh zeneszerző versenymű-töredékét Ábrahám Márta szólójával mutatják be Miskolcon.

Leoš Janáček 1926-ban, angliai utazása közben kezdett dolgozni hegedűversenyén, amelyet végül elvetett. A zenei anyag egy részét felhasználta a Holtak háza című operájában, illetve egy kísérőzenében is. 1928-ban Janáček elhunyt, és a hegedűverseny három kéziratváltozatát hagyta maga után, egyiken sem szerepelt dátum. Több mint hatvan évnek kellett eltelnie, hogy a fennmaradt anyagokból Miloš Štědroň és Leoš Faltus zenetudósok elkészítsék azt a 12-15 perces tételt, amelyet végül 1988-ban mutattak be Brnóban, Jan Stanovský szólójával.

janacek-163443.jpg

Leos Janacek

Nevezhetjük concertinónak vagy koncertdarabnak, de valójában egy megkezdett hegedűversenyről van szó

– mondja Ábrahám Márta hegedűművész, aki február 6-án a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, Ronald Zollman vezényletével mutatja be a darabot. A hegedűverseny befejezetlen voltában is magán viseli a zeneszerző páratlanul egyéni stílusát. „Szeretem azokat a 20. századi szerzőket felfedezni, akiket általában kevesebbet játszanak” – mondja a szólista. Egy brnói kollégája révén figyelt fel erre a hegedűversenyre. „Azóta kerestem az alkalmat, hogy eljátszhassam.”

A hegedűverseny alcímét – „Egy kis lélek vándorlása” – részint Janacek egy személyes élménye magyarázhatja: londoni tartózkodása idején látott egy embert az utcán meghalni. Az elmúlás gondolata, úgy tűnik, foglalkoztatta a hetvenes éveiben járó zeneszerzőt. Az egyik kéziratban a lélekről, testet öltésről és a halálról szóló bejegyzések olvashatók. A mű kezdetének hegedűszólója kétségkívül a lélek szimbóluma. A műben újfajta hangszerelési ötletek, érdekes hangszínkombinációk vannak, illetve népi ihletésű melódiák. „Janáček kutatta a morva népzenét, de a prozódiát, a beszédet, az apró gesztusokat is.”

Ábrahám Márta nevéhez több magyar és külföldi kortárs mű bemutatója fűződik. Felvette – többek között – Viski János, Balassa Sándor, Király László és Dirk Brossé hegedűversenyét, Dukay Barnabás és Sári József szóló hegedűre írt műveit, legutóbb, A magyar kultúra napján pedig Lajtha László II. vonóstrióját a Magyar Rádióban.

A miskolci koncertet a Bartók Rádió február 6-án 19 órától élőben közvetíti. A Janáček-mű magyarországi bemutatója mellett elhangzik Bartók Táncszvitje, Sarasate Carmen-fantáziája (szintén Ábrahám Mártával) és Dvořák VI. szimfóniája.

Az alábbi felvételen Ábrahám Márta Bartók Hegedűversenyének I. tételéből játszik. (Km.: MR Szimfonikus Zenekara, vez. Vásáry Tamás)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készült az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.