Klasszikus

Jancsi és Juliska - egy kicsit másképp

2003.07.06. 00:00
Ajánlom
A mese mindenkinek még gyerekkorából ismerős, Humperdinck operáját azonban csak kevesen látták, Kovalik Balázs rendezése pedig azoknak is meglepetés, akik ismerik a művet. Az alábbiakban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operaiskolájának előadásából nyújtunk egy kis ízelítőt: az előadás július 11-én és 12-én Szentendrén, augusztus 3-án pedig a Sziget Fesztiválon tekinthető meg.

Jancsi és Juliska története épp oly ártatlanul kezdődik, mint minden mese: "Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény favágó, aki a feleségével és két kis gyermekével az erdő szélen éldegélt...."

Ám ebben az erdőben nem emberevő szörnyetegek, vad farkasok vagy rablok leselkednek a gyerekek után, hanem éppen saját szegénységükben és éhségükben született vágyálmuk, nevezzük így, egy mézeskalácsház. Egy mese, melyben két gyerek a valóság és az álmodozás határát lépi át, az ébrenlét metamorfózisait éli meg reménnyel és elszántsággal telve.

Félelmeikből rémálmok születnek, s e rémálmok összetörik őket. Az összetörtség legbensőbb tartalékaikat nyitja meg, s utat enged az áramlásnak, mely újra felépíti őket. A felépülésben tapasztalást nyernek, felnőtté válnak, s már éretten térnek haza.

Jancsi és Juliska története egy belső változás meséje, melyben a gyerekkori félelmek felnőtté érlelnek, fiúból férfivá, kislányból nővé. Ez a mese nem a szerelem varázslatosságát és hatalmát mutatja be, hanem a gyerekek fejlődésének borzalmait és lehetőségeit, gyerekeket, akik máról holnapra egyre kevésbé tudnak gyerekek lenni.

Jelenetek az előadásból:

 
 
 
 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.