Klasszikus

Jandó Jenő két Beethoven között – A MÁV Zenekar hangversenye a Nagyteremben

2004.03.01. 00:00
Ajánlom
Jandó Jenőnek mostanában nem sok ideje lehet pihenni: február 25-én, szerdán Beethoven Esz-dúr zongoraversenyét játszotta a Zeneakadémia Nagytermében a Matáv Szimfonikus Zenekar és Ligeti András közreműködésével, ma este önálló hangversenyt ad ugyanott Beethoven, Brahms és Schubert műveiből. (Holnap erről a koncertről is írunk a Fidelión!) A kettő között pedig „mellesleg” eljátszotta Liszt A-dúr zongoraversenyét a Beethoven-koncert másnapján, február 26-án este. Azt hiszem, nem mondok nagyot, ha azt állítom: ehhez a teljesítményhez nem mindennapi idegrendszer és felkészültség kell!

A zongoraművész két évvel ezelőtt, az ötvenedik születésnapja apropóján készült interjúban így nyilatkozott: – „Főiskolás koromban rengeteget gyakoroltam, talán emiatt mondhatom, hogy elég jók a technikai alapjaim. Ennyi éves koromra azonban nem csak a gyakorlás mennyisége, hanem a minősége is változott. Ma az a lényeg, hogy kontrolláltan, koncentráltan tudjak dolgozni. (…) A koncerthelyzetet soha nem lehet megszokni. Azt nem mondom, hogy izgulok, amikor kiülök a színpadra, de van egyfajta feszültség bennem. Amikor aztán elkezdem a műsort, az esetek többségében felülkerekedik bennem az érzés: de jó nekem, hogy ezt csinálhatom!

Ez az öröm sugárzott játékából a csütörtöki hangversenyen is, amikor a MÁV Szimfonikus Zenekar és Medveczky Ádám kíséretével Liszt A-dúr zongoraversenyét adta elő a Zeneakadémia Nagytermében. Hogy a mű zongoraszólamát nem maga Liszt, hanem tanítványa, Hans von Bronsart játszotta az 1857-es bemutatón, mit sem von le nehézségéből. A szerző a karmesteri pulpitusról irányította a darabot. Ez érthető is, ha figyelembe vesszük, hogy az első, Esz-dúr zongoraversenynél jóval összetettebb, sokszínűbb hangszerelés a zenekartól is nagy felkészültséget kíván. A MÁV Szimfonikusok magas színvonalon feleltek meg a darab nyújtotta kihívásnak.

A hangverseny kezdetén Schubert V. B-dúr szimfóniáját játszották. A darab a szerző azon kevés művei közé tartozik, amelyeket még életében bemutattak, egészen pontosan 1816-ban. Schubert ekkor tizenkilenc éves volt. A szimfónia összességében derűs, kiegyensúlyozott, ám kicsit matt a hangzása, hiszen fúvóskarában nincsen se trombita, se klarinét (valószínűleg ilyen összeállítású lehetett a zenekar, amelyre eredetileg készült) és fuvola is csak egy. Amire így aztán annál több szóló hárul. A MÁV zenekar művésze olyan szép hangszínen és tisztán játszott, hogy nem volt hiányérzetünk.

A szünet után a Budavári Te Deumot adta elő a zenekar négy énekes szólista, Sinkó Krisztina, Bokor Jutta, Mukk József és Berczelly István, valamint a Debreceni Kodály Kórus, amelynek karnagya Erdei Péter. Ez a kórus szól. Tagjai – még mindig – rezonanciadús, képzett hangon énekelnek, nem „fal mellett”. Kell is az átütő hangerő és -minőség Kodály Zoltán művéhez, mert Budavár visszafoglalásának 250. évfordulójára írt darabját olyan fényesre és csillogóra hangszerelte, hogy egy kevésbé képzett énekes együttesnek meggyűlhet a baja a hangzásarányokkal. Nem mintha nem lenne tökéletesen kórusszerű az énekelnivaló. Csak éppen sok más is történik a színpadon.
„Köszönöm, a koncerten találkozunk!” – mondta Medveczky Ádám a főpróbán pár perccel hat után az egyik legsűrűbb rész kellős közepén. És neki lett igaza, nem a mellettem ülő sztahanovista morgolódónak, aki végigjátszatta volna az egész darabot, esetleg visszafelé is. A hangversenyen minden biztos lábakon állt és ragyogóan megszólalt. Mert – és itt ismét a Jandó-interjúból idézek – „ha valaki jól felkészült és a körülmények is megfelelőek, nincs mitől tartania a színpadon.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.