Klasszikus

Jandó Jenő két Beethoven között – A MÁV Zenekar hangversenye a Nagyteremben

2004.03.01. 00:00
Ajánlom
Jandó Jenőnek mostanában nem sok ideje lehet pihenni: február 25-én, szerdán Beethoven Esz-dúr zongoraversenyét játszotta a Zeneakadémia Nagytermében a Matáv Szimfonikus Zenekar és Ligeti András közreműködésével, ma este önálló hangversenyt ad ugyanott Beethoven, Brahms és Schubert műveiből. (Holnap erről a koncertről is írunk a Fidelión!) A kettő között pedig „mellesleg” eljátszotta Liszt A-dúr zongoraversenyét a Beethoven-koncert másnapján, február 26-án este. Azt hiszem, nem mondok nagyot, ha azt állítom: ehhez a teljesítményhez nem mindennapi idegrendszer és felkészültség kell!

A zongoraművész két évvel ezelőtt, az ötvenedik születésnapja apropóján készült interjúban így nyilatkozott: – „Főiskolás koromban rengeteget gyakoroltam, talán emiatt mondhatom, hogy elég jók a technikai alapjaim. Ennyi éves koromra azonban nem csak a gyakorlás mennyisége, hanem a minősége is változott. Ma az a lényeg, hogy kontrolláltan, koncentráltan tudjak dolgozni. (…) A koncerthelyzetet soha nem lehet megszokni. Azt nem mondom, hogy izgulok, amikor kiülök a színpadra, de van egyfajta feszültség bennem. Amikor aztán elkezdem a műsort, az esetek többségében felülkerekedik bennem az érzés: de jó nekem, hogy ezt csinálhatom!

Ez az öröm sugárzott játékából a csütörtöki hangversenyen is, amikor a MÁV Szimfonikus Zenekar és Medveczky Ádám kíséretével Liszt A-dúr zongoraversenyét adta elő a Zeneakadémia Nagytermében. Hogy a mű zongoraszólamát nem maga Liszt, hanem tanítványa, Hans von Bronsart játszotta az 1857-es bemutatón, mit sem von le nehézségéből. A szerző a karmesteri pulpitusról irányította a darabot. Ez érthető is, ha figyelembe vesszük, hogy az első, Esz-dúr zongoraversenynél jóval összetettebb, sokszínűbb hangszerelés a zenekartól is nagy felkészültséget kíván. A MÁV Szimfonikusok magas színvonalon feleltek meg a darab nyújtotta kihívásnak.

A hangverseny kezdetén Schubert V. B-dúr szimfóniáját játszották. A darab a szerző azon kevés művei közé tartozik, amelyeket még életében bemutattak, egészen pontosan 1816-ban. Schubert ekkor tizenkilenc éves volt. A szimfónia összességében derűs, kiegyensúlyozott, ám kicsit matt a hangzása, hiszen fúvóskarában nincsen se trombita, se klarinét (valószínűleg ilyen összeállítású lehetett a zenekar, amelyre eredetileg készült) és fuvola is csak egy. Amire így aztán annál több szóló hárul. A MÁV zenekar művésze olyan szép hangszínen és tisztán játszott, hogy nem volt hiányérzetünk.

A szünet után a Budavári Te Deumot adta elő a zenekar négy énekes szólista, Sinkó Krisztina, Bokor Jutta, Mukk József és Berczelly István, valamint a Debreceni Kodály Kórus, amelynek karnagya Erdei Péter. Ez a kórus szól. Tagjai – még mindig – rezonanciadús, képzett hangon énekelnek, nem „fal mellett”. Kell is az átütő hangerő és -minőség Kodály Zoltán művéhez, mert Budavár visszafoglalásának 250. évfordulójára írt darabját olyan fényesre és csillogóra hangszerelte, hogy egy kevésbé képzett énekes együttesnek meggyűlhet a baja a hangzásarányokkal. Nem mintha nem lenne tökéletesen kórusszerű az énekelnivaló. Csak éppen sok más is történik a színpadon.
„Köszönöm, a koncerten találkozunk!” – mondta Medveczky Ádám a főpróbán pár perccel hat után az egyik legsűrűbb rész kellős közepén. És neki lett igaza, nem a mellettem ülő sztahanovista morgolódónak, aki végigjátszatta volna az egész darabot, esetleg visszafelé is. A hangversenyen minden biztos lábakon állt és ragyogóan megszólalt. Mert – és itt ismét a Jandó-interjúból idézek – „ha valaki jól felkészült és a körülmények is megfelelőek, nincs mitől tartania a színpadon.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.