Klasszikus

Jandó Jenő koncertje a Párizsi Magyar Intézetben

2011.03.13. 11:26
Ajánlom
Nagy sikerű zongorakoncertet adott Jandó Jenő a franciaországi Liszt-év keretében a Párizsi Magyar Intézet zsúfolásig megtelt dísztermében.

A Kossuth-díjas zongoraművész a magyar zeneszerző vándoréveihez, elsősorban Olaszországhoz kapcsolódó műveiből adott elő szombat este, zárásként pedig a népszerű VIII. Magyar rapszódia csendült fel.  A koncert része volt annak a hét estéből álló sorozatnak, amelyet a nemzetközi Liszt-évhez és az EU-elnökséghez kapcsolódóan a PMI szervezett magyar művészek közreműködésével a francia fővárosban, Liszt legnagyobb fiatalkori sikereinek helyszínén. A hangversenyek tematikái Jean-Yves Clement, a franciaországi Liszt-év kurátorának a zeneszerzőről a közelmúltban franciául megjelent könyvének hét fejezetét idézik. A Liszt Ferenc-életrajz hamarosan magyarul is megjelenik.

A sorozatban első alkalommal Balázs János lépett fel: a Preludio címet viselő koncert középpontjában február 3-án az etűdök álltak. Február 26-án Szilasi Alex előadásában parafrázisok és átiratok szólaltak meg Norma a puritánok ellen címmel. A sorozat további alkalmain Csalog Gábor (március 24.), Oravecz György (április 29.) majd Mocsári Károly zongora- és Fenyő László gordonkaművész (május 20.), valamint Simon Izabella zongoraművész és Megyesi Schwartz Lúcia mezzoszoprán (június 25.) közreműködésével Liszt zongorára írott műveinek tekintélyes része felcsendül a PMI dísztermében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.