Klasszikus

Jankovics Marcell lett az NKA elnöke

2010.08.02. 14:11
Ajánlom
Pontosan tizenkét évvel első NKA-elnöki hivatalba lépése után újra Jankovics Marcell áll a Nemzeti Kulturális Alap élén.

Az Nemzeti Kulturális Alap korábbi elnöke, Harsányi László június végén nyújtotta be lemondását, amint arról a Fidelio.hu is beszámolt. Harsányi egyébként épp Jankovicsot váltotta 2002-ben az NKA elnöki székében. A hivatalos átadás-átvétel már múlt pénteken megtörtént. Jankovics Marcell augusztus 3-ra ígért bővebb tájékoztatást, ám az indexnek elmondta, hogy "nem én kezdeményeztem a felkérést, de megtisztelőnek tartom, hisz mindig fontos volt számomra a magyar kultúrában való tevékeny részvétel".

Mint ismeretes, Jankovics Marcell a Duna TV egyik alapítója, majd kurátorként, szóvivőként, valamint az induló televízió műsortanácsának elnökeként működött közre beindulásában, később sikertelenül a televízió elnöki tisztségére is pályázott. Részt vett a meghiúsult budapesti EXPO '96 és a hannoveri EXPO 2000 magyar programjának tervezésében. 1996-tól 2007-ig a Pannónia Filmstúdióból alakult Pannóniafilm Kft. ügyvezető igazgatója, 2007-2009 között az Ópusztaszeri Nemzeti Park KHT. felügyelőbizottsági elnöke volt.

A Nemzeti Kulturális alap élén 1998 és 2002 között állt, elsősorban a fiatalokat megcélzó, vidéki és határon túli szervezetek és amatőrök által benyújtott pályázatok támogatását növelte a piramiselv alapján. Jankovics első hivatali ideje alatt kapott jogosultságot az NKA-elnök a szakmai kollégiumok döntéseinek felülbírálására. Bár ezzel a jogával formálisan nem élt, a folyóirat-támogatási rendszer határozott kezű átalakítása miatt többen támadták tevékenységét. Jankovics elérte, hogy a kulturális miniszter személyes kerete rovására növekedjen az NKA által kiosztható pénz mennyisége, és következetesen kiállt a szervezet önállósága mellett - derül ki Zádori Zsolt az NKA tízéves fennálását összefoglaló 2003-as cikkéből. Az alábbi rövid 2009-es videón a Duna TV-ben nyilatkozik a kultúrpolitika felelősségéről és feladatairól.

Jankovics Marcell 1941 október 21-én született Budapesten. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett, 1960-tól 2007-ig megszakítás nélkül dolgozott a Pannónia Filmstúdióban ill. jogutódjainál. 1963 óta készít önállóan animációs filmeket. Animátorként, animációs rendezőként, grafikai tervezőként és dramaturgként mások filmjeiben is közreműködött. Grafikai tervezőként dolgozott a Disney stúdióban is (Eszeveszett birodalom, 1997). Több száz film készítésében vett részt, közülük 280 filmet maga is rendezett. Vezető rendezője volt a Gusztáv, a Magyar Népmesék és a Mondák a magyar történelemből című sorozatoknak. Három egészestés játékfilmemjének (János vitéz, Fehérlófia, Ének a csodaszarvasról) forgatókönyvét is ő írta. Több mint negyven hazai és nemzetközi díjat kapott, köztük 1974-ben Balázs Béla díjat, 1978-ban Kossuth-díjat, 1984-ben Érdemes Művész díjat. 1995-ben a Magyar Művészeti Akadémia a tagjai sorába választotta. Zsűritagként kilenc alkalommal képviselte Magyarországot  nemzetközi filmfesztiválokon. Csaknem harminc éve tanít, először a budapesti Képzőművészeti Szakközépiskolában (1971-72), majd az Iparművészeti Főiskolán, utóbb Egyetemen (1981-től), melynek 2000 óta DLA képesítésű magántanára. 2004-től az Egyetem doktori iskolájában oktat. Számos művelődés- és művészettörténeti tárgyú könyvet és cikket írt, és rendszeresen tart előadásokat animációs filmekről, művelődéstörténeti, irodalmi, képzőművészeti témákról, a gyermeknevelés, kultúrpolitika és közélet kérdéseiről.

 Jankovics Marcell Fehérlófia című kultikus filmjét az 1984-es Los Angeles-i
Animációs Olimpián minden idők ötven legjobb rajzfilmje közé választották.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Könyv

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.
Klasszikus hír

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus ajánló

Országszerte ingyenes koncerteket adnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Június 24-én Budapesten, 25-26-án pedig számos vidéki helyszínen hallgathatja meg a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának művészeit. A Zenélő Magyarország keretében tartott hangversenyeken barokk darabok, vonós kamarazene, rézfúvósegyüttes és énekszó is szerepel majd.