Klasszikus

Januárban indul a MÁV Szimfonikus Zenekar mesterbérlete

2022.12.19. 09:40
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar 2023-ban is ragyogó programokkal várja a klasszikus zene rajongóit. Bérletes koncertjeinek törzsközönége és a zenekar baráti körének tagjai olyan közösséget alkotnak, amelyhez érdemes csatlakozni, hiszen a minőségi hangversenyek a zenei élményen túl a személyes találkozások örömét is jelentik.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A nagy múltú MÁV Szimfonikus Zenekart ma az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon.

Repertoárja a barokk zenétől a nagy klasszikusokon át, a kortárs művek bemutatásáig terjed.

A zenekar 1947-től tart bérletes előadásokat Budapesten olyan rangos koncerttermekben, mint a Zeneakadémia, a Müpa és a Festetics Palota – neves karmesterek és kiváló szólisták közreműködésével.

A 2022/23-as évad második felében, azaz 2023. január 12-én indul a nagy sikernek örvendő, négy hangversenyből álló Szőke Tibor-mesterbérlet a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az első koncerten – január 12-én – Beethoven-estre várják a közönséget Kovács János vezényletével. Beethoven csodálatra méltó életművéből az I. és az V. („Sors”) szimfónia csendül fel, közöttük pedig a szerző egyik fiatalkori műve, az Ah perfido! (Ó, te álnok!) kezdetű hangversenyária, Kolonits Klára szoprán közreműködésével. Noha Beethoventől abban az időben még nagyon távol állt az opera világa, ez a mű mégis sikeres lett, a zeneszerző életében és azóta is gyakran elhangzik hangversenyeken.

Kolonits_Klara_credit_Kaya-Ariel-Woytynowska1-093204.jpg

Kolonits Klára (Fotó/Forrás: Kaya Ariel Woytynowska / MÁV Szimfonikus Zenekar)

A második hangversenyre Farkas Róbert, a MÁV Szimfonikusok vezető karmesterének vezényletével, február 9-én kerül sor, melynek műsorában Mahler és Csajkovszkij remekművei szerepelnek.

Az est közreműködője Elisabeth Leonskaja zongoraművész, egy élő legenda,

aki 1945-ben született Tbilisziben, és 1978 óta Ausztriában él. A világ leghíresebb koncerttermeiben szerepel, és számos hanglemeze jelent meg. Előadásában Csajkovszkij II. (G-dúr) zongoraversenyét hallhatja a közönség. A hangverseny Mahler I. szimfóniájával fejeződik be, amely eredetileg öttételes volt, de a második tételt később a szerző kivette. Ez a tétel a Blumine, egy szép, romantikus virágzene, amely a hangverseny nyitányaként szerepel, és feltétlenül megérdemli, hogy a mai közönség is megismerje.

A tavasz közeledtével a zenekar 2023. március 16-án igazi világsztárokkal lép színpadra.

A szólista a legendás orosz hegedűiskola folytatója, Maxim Vengerov hegedűművész lesz, akinek játékát megbabonázva hallgatják a világ minden táján.

A Beethoven Forever című est karmestere Takács-Nagy Gábor, a MÁV Szimfonikusok állandó vendégkarmestere, aki ragyogó hegedűművészi pályafutásának tapasztalataival, rendkívül érzékletesen vezényel minden alkalommal. Műsoron Beethoven III. (Eroica) szimfóniája szerepel, „a hősiesség, a hősi magatartás himnusza” – írta a műről Bartha Dénes zenetörténész. valamint Beethoven híres Hegedűversenye, Maxim Vengerov előadásában.

MAVSzimfonikusZenekar-SteirerMate-093247.jpg

MÁV Szimfonikus Zenekar (Fotó/Forrás: Steirer Máté / MÁV Szimfonikus Zenekar)

A Mesterbérlet negyedik hangversenyén, május 4-én, a Romantika géniuszai című esten Berlioz és Liszt népszerű műveit hallhatja a közönség a Grammy-díjas Charles Dutoit vezényletével. A két zeneszerző 1830 körül ismerkedett meg, és kötött barátságot egymással. Ketten, közösen alkották meg a szimfonikus költemény eszméjét. A hangversenyen Liszt első zongoraversenye, az Esz-dúr zongoraverseny hangzik el, Balázs János Liszt- és Kossuth-díjas érdemes művész előadásában, valamint Berlioz Római karnevál című művének nyitánya és a szerző Fantasztikus szimfónia című darabja, amely ma is modernnek hat a benne végigvonuló és sok alakot öltő „fixa idea” révén.

A koncertekről bővebb információ ide kattintva.

Zenei élményekben gazdag, boldog új évet kíván mindenkinek a MÁV Szimfonikus Zenekar!

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Elisabeth Leonskaja (fotó/forrás: Marco Borggreve / MÁV Szimfonikus Zenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Zenés színház

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Filmvetítéssel emlékeznek Alekszej Navalnijre

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szervezői február 22-én a Cinema City Mammut moziban vetítik le Daniel Roher Oscar-díjas dokumentumfilmjét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Klasszikus hír

Nyílt levélben kért támogatást a Belgrádi Filharmonikus Zenekar

Az idei évben századik születésnapját ünneplő együttes február 9-i koncertjén a közönség előtt olvasta fel azt a levelet, amelyben nagyobb állami támogatást és évek óta ígért új koncerttermük megvalósulását kérték.