Klasszikus

Januárban indul a MÁV Szimfonikus Zenekar mesterbérlete

2022.12.19. 09:40
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar 2023-ban is ragyogó programokkal várja a klasszikus zene rajongóit. Bérletes koncertjeinek törzsközönége és a zenekar baráti körének tagjai olyan közösséget alkotnak, amelyhez érdemes csatlakozni, hiszen a minőségi hangversenyek a zenei élményen túl a személyes találkozások örömét is jelentik.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A nagy múltú MÁV Szimfonikus Zenekart ma az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon.

Repertoárja a barokk zenétől a nagy klasszikusokon át, a kortárs művek bemutatásáig terjed.

A zenekar 1947-től tart bérletes előadásokat Budapesten olyan rangos koncerttermekben, mint a Zeneakadémia, a Müpa és a Festetics Palota – neves karmesterek és kiváló szólisták közreműködésével.

A 2022/23-as évad második felében, azaz 2023. január 12-én indul a nagy sikernek örvendő, négy hangversenyből álló Szőke Tibor-mesterbérlet a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az első koncerten – január 12-én – Beethoven-estre várják a közönséget Kovács János vezényletével. Beethoven csodálatra méltó életművéből az I. és az V. („Sors”) szimfónia csendül fel, közöttük pedig a szerző egyik fiatalkori műve, az Ah perfido! (Ó, te álnok!) kezdetű hangversenyária, Kolonits Klára szoprán közreműködésével. Noha Beethoventől abban az időben még nagyon távol állt az opera világa, ez a mű mégis sikeres lett, a zeneszerző életében és azóta is gyakran elhangzik hangversenyeken.

Kolonits_Klara_credit_Kaya-Ariel-Woytynowska1-093204.jpg

Kolonits Klára (Fotó/Forrás: Kaya Ariel Woytynowska / MÁV Szimfonikus Zenekar)

A második hangversenyre Farkas Róbert, a MÁV Szimfonikusok vezető karmesterének vezényletével, február 9-én kerül sor, melynek műsorában Mahler és Csajkovszkij remekművei szerepelnek.

Az est közreműködője Elisabeth Leonskaja zongoraművész, egy élő legenda,

aki 1945-ben született Tbilisziben, és 1978 óta Ausztriában él. A világ leghíresebb koncerttermeiben szerepel, és számos hanglemeze jelent meg. Előadásában Csajkovszkij II. (G-dúr) zongoraversenyét hallhatja a közönség. A hangverseny Mahler I. szimfóniájával fejeződik be, amely eredetileg öttételes volt, de a második tételt később a szerző kivette. Ez a tétel a Blumine, egy szép, romantikus virágzene, amely a hangverseny nyitányaként szerepel, és feltétlenül megérdemli, hogy a mai közönség is megismerje.

A tavasz közeledtével a zenekar 2023. március 16-án igazi világsztárokkal lép színpadra.

A szólista a legendás orosz hegedűiskola folytatója, Maxim Vengerov hegedűművész lesz, akinek játékát megbabonázva hallgatják a világ minden táján.

A Beethoven Forever című est karmestere Takács-Nagy Gábor, a MÁV Szimfonikusok állandó vendégkarmestere, aki ragyogó hegedűművészi pályafutásának tapasztalataival, rendkívül érzékletesen vezényel minden alkalommal. Műsoron Beethoven III. (Eroica) szimfóniája szerepel, „a hősiesség, a hősi magatartás himnusza” – írta a műről Bartha Dénes zenetörténész. valamint Beethoven híres Hegedűversenye, Maxim Vengerov előadásában.

MAVSzimfonikusZenekar-SteirerMate-093247.jpg

MÁV Szimfonikus Zenekar (Fotó/Forrás: Steirer Máté / MÁV Szimfonikus Zenekar)

A Mesterbérlet negyedik hangversenyén, május 4-én, a Romantika géniuszai című esten Berlioz és Liszt népszerű műveit hallhatja a közönség a Grammy-díjas Charles Dutoit vezényletével. A két zeneszerző 1830 körül ismerkedett meg, és kötött barátságot egymással. Ketten, közösen alkották meg a szimfonikus költemény eszméjét. A hangversenyen Liszt első zongoraversenye, az Esz-dúr zongoraverseny hangzik el, Balázs János Liszt- és Kossuth-díjas érdemes művész előadásában, valamint Berlioz Római karnevál című művének nyitánya és a szerző Fantasztikus szimfónia című darabja, amely ma is modernnek hat a benne végigvonuló és sok alakot öltő „fixa idea” révén.

A koncertekről bővebb információ ide kattintva.

Zenei élményekben gazdag, boldog új évet kíván mindenkinek a MÁV Szimfonikus Zenekar!

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Elisabeth Leonskaja (fotó/forrás: Marco Borggreve / MÁV Szimfonikus Zenekar)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Zenés színház

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Vizuál

Cate Blanchett, Steven Spielberg és Martin McDonagh is esélyes az Oscarra – Megvannak az idei jelöltek

A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és a Minden, mindenhol, mindenkor is nagyot nyerhet a március 13-i Oscar-gálán. Az amerikai filmakadémia közzétette a rangos filmes elismerés jelöltjeit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.
Klasszikus interjú

Keller András: „Schubert ott volt velem mindig”

A Hallgassunk Schubertet!-koncertsorozat január 28-án felvillantja a schuberti életmű sokszínűségét. A műsor részleteiről a Concerto Budapest Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneigazgatójával, Keller Andrással beszélgettünk.