Klasszikus

Januártól Turku Európa Kulturális Fővárosa

2010.12.05. 10:11
Ajánlom
Az észt Tallinnal együtt januártól egy évig Turku lesz Európa Kulturális Fővárosa; a nyugat-finnországi település "A kultúra jólesik" szlogen jegyében 150 projekttel és több ezer eseménnyel készül.

Az Aura-folyó partján fekvő Turku Finnország legrégebbi települése; a 19. század elejéig az ország fővárosa volt - mondta el Minna Arve, a Turku 2011 Alapítvány vezetőségének alelnöke az évadot bemutató pénteki sajtótájékoztatón a budapesti Finn Nagykövetségen.

Mint Cay Sevón, az alapítvány ügyvezető igazgatója hozzátette, a szervezők célja a város lakóinak bevonása volt a kulturális évad előkészületeibe és programjaiba. 2008 elején ezért nyílt ötletpályázatot írtak ki, amelyre 1006 programjavaslat érkezett, s végül a Turku 2011-es programok háromnegyed részét a pályázat anyagából állították össze.

A turkui kulturális fővárosi programsorozat a kultúrát nagyon tágan értelmezi, a művészeteket és az egészségügyet például 57 projekt kapcsolja majd össze - árulta el Cay Sevón. A helyi idősotthonok lakóiról költők készítenek versportrékat, a Finnországi Fogyatékosok Egyesülete nagyszabású kiállítással készül, míg a körzeti orvosok az év során 5500 "kulturális receptet" írnak fel, azaz ingyenes jegyeket osztanak ki a pácienseknek - említett példákat.

Mint az alapítvány ügyvezetője hozzáfűzte, a kultúra és a tudomány összekapcsolása jegyében 12 projekten tudósok és művészek dolgoznak együtt, de a rendezvények között lesz epikus szőnyegszövés, kulturális edzés, harmonikabirkózás, heavy metal musical és számos hasonlóan újszerű párosítás is. Természetesen ezek között számos olyan program lesz, amelyet a Turkuba látogató idegenek is tudnak majd élvezni - hangsúlyozta Cay Sevón.

A kulturális évad a január 14. és 16. közötti, egész hétvégén át tartó ünnepséggel kezdődik, melynek során megnyílik a város új kulturális centruma. A központi pályaudvar egykori javítóműhelyéből kialakított Logomo számos egyéb program mellett hat egész évben nyitva tartó kiállítással is várja majd a látogatókat: többek között az Európai Labdarúgó Szövetséggel közösen szervezett tárlat, a kortárs finn fotóművészetet bemutató kiállítás és a Tom of Finland homoerotikus rajzaiból rendezett tárlat.

A 2011-es Európa Kulturális Fővárosa címért Turkuval versenyző észak-finnországi Rovaniemit a sajtótájékoztatón a finn mikulás, azaz Joulupukki képviselte, aki a számos családi és bábszínházi rendezvényre hívta fel a figyelmet.

A vonzáskörzetét is beleszámítva 300 ezer, szűken véve 176 ezer lakost számláló Turku a Finn-öböl másik partján található észt fővárossal, Tallinnal osztozik jövőre az Európa Kulturális Fővárosa címen. A turkui programok 50 millió eurós büdzséjéhez a város önkormányzata 18 millió euróval járul hozzá. A programok többsége ingyenes lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.