Klasszikus

Januártól Turku Európa Kulturális Fővárosa

2010.12.05. 10:11
Ajánlom
Az észt Tallinnal együtt januártól egy évig Turku lesz Európa Kulturális Fővárosa; a nyugat-finnországi település "A kultúra jólesik" szlogen jegyében 150 projekttel és több ezer eseménnyel készül.

Az Aura-folyó partján fekvő Turku Finnország legrégebbi települése; a 19. század elejéig az ország fővárosa volt - mondta el Minna Arve, a Turku 2011 Alapítvány vezetőségének alelnöke az évadot bemutató pénteki sajtótájékoztatón a budapesti Finn Nagykövetségen.

Mint Cay Sevón, az alapítvány ügyvezető igazgatója hozzátette, a szervezők célja a város lakóinak bevonása volt a kulturális évad előkészületeibe és programjaiba. 2008 elején ezért nyílt ötletpályázatot írtak ki, amelyre 1006 programjavaslat érkezett, s végül a Turku 2011-es programok háromnegyed részét a pályázat anyagából állították össze.

A turkui kulturális fővárosi programsorozat a kultúrát nagyon tágan értelmezi, a művészeteket és az egészségügyet például 57 projekt kapcsolja majd össze - árulta el Cay Sevón. A helyi idősotthonok lakóiról költők készítenek versportrékat, a Finnországi Fogyatékosok Egyesülete nagyszabású kiállítással készül, míg a körzeti orvosok az év során 5500 "kulturális receptet" írnak fel, azaz ingyenes jegyeket osztanak ki a pácienseknek - említett példákat.

Mint az alapítvány ügyvezetője hozzáfűzte, a kultúra és a tudomány összekapcsolása jegyében 12 projekten tudósok és művészek dolgoznak együtt, de a rendezvények között lesz epikus szőnyegszövés, kulturális edzés, harmonikabirkózás, heavy metal musical és számos hasonlóan újszerű párosítás is. Természetesen ezek között számos olyan program lesz, amelyet a Turkuba látogató idegenek is tudnak majd élvezni - hangsúlyozta Cay Sevón.

A kulturális évad a január 14. és 16. közötti, egész hétvégén át tartó ünnepséggel kezdődik, melynek során megnyílik a város új kulturális centruma. A központi pályaudvar egykori javítóműhelyéből kialakított Logomo számos egyéb program mellett hat egész évben nyitva tartó kiállítással is várja majd a látogatókat: többek között az Európai Labdarúgó Szövetséggel közösen szervezett tárlat, a kortárs finn fotóművészetet bemutató kiállítás és a Tom of Finland homoerotikus rajzaiból rendezett tárlat.

A 2011-es Európa Kulturális Fővárosa címért Turkuval versenyző észak-finnországi Rovaniemit a sajtótájékoztatón a finn mikulás, azaz Joulupukki képviselte, aki a számos családi és bábszínházi rendezvényre hívta fel a figyelmet.

A vonzáskörzetét is beleszámítva 300 ezer, szűken véve 176 ezer lakost számláló Turku a Finn-öböl másik partján található észt fővárossal, Tallinnal osztozik jövőre az Európa Kulturális Fővárosa címen. A turkui programok 50 millió eurós büdzséjéhez a város önkormányzata 18 millió euróval járul hozzá. A programok többsége ingyenes lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.