Klasszikus

Janus-arcú Liszt-művek

2003.08.18. 00:00
Ajánlom
A Hungaroton Classic Janus-sorozatának eddig megjelent hat lemezéből ez már a második, amely Liszt-opuszokat mutat be – bár ezen a Liszt-életmű ismeretében kevés csodálkoznivaló akad.

Míg az első Liszt-lemezen Király Csaba mutatta be a B-A-C-H fantázia és fúga és a Weinen, Klagen zongorára, illetve orgonára írt változatait, ezen a lemezen két szimfonikus költemény, az Orpheus és a Les Préludes eredeti nagyzenekari, és két zongorára átírt verzióit találjuk, sőt az előbbiből egy orgonaátirat is helyet kapott a korongon. Míg a más szerzők műveiből készített Liszt-átiratok nagy száma és jelentősége közismert, a saját művekből készített Liszt-átiratok már jóval kevésbé. Pedig ha ezek az átiratok nem is válhattak a koncertrepertoár szerves részévé, a kompozíciós eszközök tanulmányozásának szempontjából bizonyosan hasznosak: ritka jó alapanyagot kínálnak például a hangszerelés furfangjaiban elmélyülni szándékozók számára.

A felvételen hallható előadások nem okoznak majd különösebb megrázkódtatást senkinek sem: aligha akad idehaza Liszt-kedvelő, akinek ez lenne ez első találkozása az idős Ferencsik és az ÁHZ Orpheus- és Les Préludes-olvasatával. A Budapesti Zongorakettősről pedig érdemes megemlíteni, hogy nem az eredeti Liszt-átiratokat játsszák - azok ugyanis négy kézre készültek -, hanem az abból általuk készített, némileg gazdagabb kétzongorás változatot. Bár a szöveg autentikussága így némileg megkérdőjelezhető, Liszt habitusát ismerve bátran állíthatjuk: a szerzőnek valószínűleg eszébe sem jutott volna tiltakozni...

Liszt: Orpheus, Les Préludes
Budapesti Zongorakettős, Margittay Sándor, ÁHZ, Ferencsik János
Hungaroton 2003

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.