Klasszikus

Janus-arcú Liszt-művek

2003.08.18. 00:00
Ajánlom
A Hungaroton Classic Janus-sorozatának eddig megjelent hat lemezéből ez már a második, amely Liszt-opuszokat mutat be – bár ezen a Liszt-életmű ismeretében kevés csodálkoznivaló akad.

Míg az első Liszt-lemezen Király Csaba mutatta be a B-A-C-H fantázia és fúga és a Weinen, Klagen zongorára, illetve orgonára írt változatait, ezen a lemezen két szimfonikus költemény, az Orpheus és a Les Préludes eredeti nagyzenekari, és két zongorára átírt verzióit találjuk, sőt az előbbiből egy orgonaátirat is helyet kapott a korongon. Míg a más szerzők műveiből készített Liszt-átiratok nagy száma és jelentősége közismert, a saját művekből készített Liszt-átiratok már jóval kevésbé. Pedig ha ezek az átiratok nem is válhattak a koncertrepertoár szerves részévé, a kompozíciós eszközök tanulmányozásának szempontjából bizonyosan hasznosak: ritka jó alapanyagot kínálnak például a hangszerelés furfangjaiban elmélyülni szándékozók számára.

A felvételen hallható előadások nem okoznak majd különösebb megrázkódtatást senkinek sem: aligha akad idehaza Liszt-kedvelő, akinek ez lenne ez első találkozása az idős Ferencsik és az ÁHZ Orpheus- és Les Préludes-olvasatával. A Budapesti Zongorakettősről pedig érdemes megemlíteni, hogy nem az eredeti Liszt-átiratokat játsszák - azok ugyanis négy kézre készültek -, hanem az abból általuk készített, némileg gazdagabb kétzongorás változatot. Bár a szöveg autentikussága így némileg megkérdőjelezhető, Liszt habitusát ismerve bátran állíthatjuk: a szerzőnek valószínűleg eszébe sem jutott volna tiltakozni...

Liszt: Orpheus, Les Préludes
Budapesti Zongorakettős, Margittay Sándor, ÁHZ, Ferencsik János
Hungaroton 2003

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.