Klasszikus

Japán ízei

2004.04.13. 00:00
Ajánlom
Teaszertartás, szusikóstoló, harcművészeti bemutató, ikebana- és origamikészítés – ezek a programok is szerepelnek az április 16–18. között tartandó Japán Napok repertoárján a Camponában.

– Az étteremben már régóta szervezünk nemzetiségi hétvégéket, amikor egy-egy ország ételeit mutatjuk be. Amikor Japán került sorra, kiderült, nemcsak a gasztronómiára van igény, így a programot kiterjesztettük az egész bevásárlóközpontra – mondja Papp Gábor ötletgazda.

Meg lehet kóstolni a szusit és más japán ételeket, és naponta többször rendeznek teaszertartást. Közelebbről meg lehet ismerkedni a bonszajokkal, és aki megkedvelte a növényeket, nekiláthat ikebanát készíteni. A gyerekeket valószínűleg inkább a papírsárkány-készítés érdekli: a Magyar–Japán Baráti Társaság Tako (sárkány) Tagozata ötszáz kis sárkányt oszt szét. Aki inkább saját példányt szeretne, Andaházy Lászlóval és Szatai Miklóssal készíthet magának egyet.

Ha Japánról van szó, nem maradhatnak ki a harcművészetek sem: naponta többször lesz dzsúdó-, aikidó-, sinkendóbemutató, amelyekbe be is lehet kapcsolódni. Ezenkívül az érdeklődők megnézhetik azt a versenyprogramot, amellyel a magyar versenyzők a jövő heti, budapesti kendo Európa-bajnokságon vesznek részt. A „fekvősportok” kedvelői kétféle japán masszázs közül választhatnak, amelyeket szintén ki lehet próbálni.

Lesznek klasszikus kulturális programok is: Japánhoz kötődő könyvbemutatók, beszélgetések mellett rendeznek például kerámia- és XIX. századi fametszet-kiállítást. A moziban többször levetítik a Vad hattyúk című rajzfilmet, és műsorra kerülnek Japánról szóló információs filmek is. Meg lehet ismerkedni az ország írásával is kalligráfiai bemutatók keretében.

Nem maradhat ki a zene sem: a három nap alatt többször is fellép a több mint egy tucat tagot számláló Taiko japándob-együttes, bemutatják a koto nevű, leginkább a cimbalomra és a citerára hasonlító hangszert, egy japán operaénekesnő tolmácsolásában pedig a felkelő nap országának dalaival ismerkedhetnek az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.