Klasszikus

Japán ízei

2004.04.13. 00:00
Ajánlom
Teaszertartás, szusikóstoló, harcművészeti bemutató, ikebana- és origamikészítés – ezek a programok is szerepelnek az április 16–18. között tartandó Japán Napok repertoárján a Camponában.

– Az étteremben már régóta szervezünk nemzetiségi hétvégéket, amikor egy-egy ország ételeit mutatjuk be. Amikor Japán került sorra, kiderült, nemcsak a gasztronómiára van igény, így a programot kiterjesztettük az egész bevásárlóközpontra – mondja Papp Gábor ötletgazda.

Meg lehet kóstolni a szusit és más japán ételeket, és naponta többször rendeznek teaszertartást. Közelebbről meg lehet ismerkedni a bonszajokkal, és aki megkedvelte a növényeket, nekiláthat ikebanát készíteni. A gyerekeket valószínűleg inkább a papírsárkány-készítés érdekli: a Magyar–Japán Baráti Társaság Tako (sárkány) Tagozata ötszáz kis sárkányt oszt szét. Aki inkább saját példányt szeretne, Andaházy Lászlóval és Szatai Miklóssal készíthet magának egyet.

Ha Japánról van szó, nem maradhatnak ki a harcművészetek sem: naponta többször lesz dzsúdó-, aikidó-, sinkendóbemutató, amelyekbe be is lehet kapcsolódni. Ezenkívül az érdeklődők megnézhetik azt a versenyprogramot, amellyel a magyar versenyzők a jövő heti, budapesti kendo Európa-bajnokságon vesznek részt. A „fekvősportok” kedvelői kétféle japán masszázs közül választhatnak, amelyeket szintén ki lehet próbálni.

Lesznek klasszikus kulturális programok is: Japánhoz kötődő könyvbemutatók, beszélgetések mellett rendeznek például kerámia- és XIX. századi fametszet-kiállítást. A moziban többször levetítik a Vad hattyúk című rajzfilmet, és műsorra kerülnek Japánról szóló információs filmek is. Meg lehet ismerkedni az ország írásával is kalligráfiai bemutatók keretében.

Nem maradhat ki a zene sem: a három nap alatt többször is fellép a több mint egy tucat tagot számláló Taiko japándob-együttes, bemutatják a koto nevű, leginkább a cimbalomra és a citerára hasonlító hangszert, egy japán operaénekesnő tolmácsolásában pedig a felkelő nap országának dalaival ismerkedhetnek az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.