Klasszikus

Japán ízei

2004.04.13. 00:00
Ajánlom
Teaszertartás, szusikóstoló, harcművészeti bemutató, ikebana- és origamikészítés – ezek a programok is szerepelnek az április 16–18. között tartandó Japán Napok repertoárján a Camponában.

– Az étteremben már régóta szervezünk nemzetiségi hétvégéket, amikor egy-egy ország ételeit mutatjuk be. Amikor Japán került sorra, kiderült, nemcsak a gasztronómiára van igény, így a programot kiterjesztettük az egész bevásárlóközpontra – mondja Papp Gábor ötletgazda.

Meg lehet kóstolni a szusit és más japán ételeket, és naponta többször rendeznek teaszertartást. Közelebbről meg lehet ismerkedni a bonszajokkal, és aki megkedvelte a növényeket, nekiláthat ikebanát készíteni. A gyerekeket valószínűleg inkább a papírsárkány-készítés érdekli: a Magyar–Japán Baráti Társaság Tako (sárkány) Tagozata ötszáz kis sárkányt oszt szét. Aki inkább saját példányt szeretne, Andaházy Lászlóval és Szatai Miklóssal készíthet magának egyet.

Ha Japánról van szó, nem maradhatnak ki a harcművészetek sem: naponta többször lesz dzsúdó-, aikidó-, sinkendóbemutató, amelyekbe be is lehet kapcsolódni. Ezenkívül az érdeklődők megnézhetik azt a versenyprogramot, amellyel a magyar versenyzők a jövő heti, budapesti kendo Európa-bajnokságon vesznek részt. A „fekvősportok” kedvelői kétféle japán masszázs közül választhatnak, amelyeket szintén ki lehet próbálni.

Lesznek klasszikus kulturális programok is: Japánhoz kötődő könyvbemutatók, beszélgetések mellett rendeznek például kerámia- és XIX. századi fametszet-kiállítást. A moziban többször levetítik a Vad hattyúk című rajzfilmet, és műsorra kerülnek Japánról szóló információs filmek is. Meg lehet ismerkedni az ország írásával is kalligráfiai bemutatók keretében.

Nem maradhat ki a zene sem: a három nap alatt többször is fellép a több mint egy tucat tagot számláló Taiko japándob-együttes, bemutatják a koto nevű, leginkább a cimbalomra és a citerára hasonlító hangszert, egy japán operaénekesnő tolmácsolásában pedig a felkelő nap országának dalaival ismerkedhetnek az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A díva, akit "kitoloncoltak" az opera világából

Harcoljunk az álmainkért – javasolja Miklósa Erika, ahogy teszi Siv Wennberg svéd operaénekesnő is, akiről izgalmas dokumentumfilm látható a BIDF versenyprogramjában. A magyar operaénekesnő már látta a filmet és arra biztat, hogy mi se hagyjuk ki.
Színház

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Könyv

Íme az Aegon Művészeti Díj idei jelöltjei!

A 15. átadóra átalakul a kiválasztás menete. Mutatjuk a rövidlista húsz jelöltjét!
Vizuál

Meghalt Terry Jones, a Monty Python tagja

A legendás angol humorista csapat tagja hosszú betegség után, 77 éves korában hunyt el.  
Vizuál

Szabadon elérhetőek a Diák-Oscar díjas magyar filmek

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo csatornáján egy hétig szabadon hozzáférhetővé teszik az egyetem Diák-Oscar-jelölt- és nyertes filmjeit. Mutatjuk!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Klasszikus börtön

Börtönben ad koncertet Gidon Kremer

A híres hegedűművész elítéltek előtt fog játszani Brit-Kolumbiában. Korábban még soha nem csinált ilyet. De Kanadában sem igazán történt még hasonló.
Klasszikus concerto budapest

Rangos francia fesztiválra kapott meghívást a Concerto Budapest

Tizenhárom koncerten adja elő Beethoven műveit a Concerto Budapest kiemelt meghívott zenekarként januárban a Folle Journée komolyzenei fesztiválon Franciaországban.
Klasszikus ajánló

„Hallhatóvá” teszi a hallássérültek számára a zenét az Óbudai Danubia Zenekar

Nem mindennapi vállalkozással teszi emlékezetessé Beethoven születésének 250. évfordulóját az Óbudai Danubia Zenekar. Egy különleges koncertélmény segítségével a klasszikus zenei formáció most pont azoknak mutat utat a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek.