Klasszikus

Japán Napok a Thália Színházban

2009.03.21. 00:00
Ajánlom
Origami foglalkozás, ikebana bemutató, kandzsi rajzolás, sárkánykészítés, bonsai fák és szaktanácsadás, manga, anime, gó, táncpad, a Japán Alapítvány Kiotó kiállítása, szusi és japán teakülönlegességek a Thália Színház előcsarnokában.

A 2009-es év mind Japán, mind Magyarország részéről két évfordulót jelent: japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. évfordulóját és újrafelvételének 40. évfordulóját. Japán és Magyarország diplomáciai kapcsolata 1869-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia idején vette kezdetét. A II. világháború után 1959 augusztusában a diplomáciai kapcsolatot újraélesztik, 1960-ban mindkét országban létrehozták a követséget, majd 1964-ben mindkét ország azt nagykövetségi rangra emelte. 1989 után, miután Magyarországon a rendszerváltás megtörtént, részben japán támogatásnak köszönhetően a két ország közötti kapcsolat ugrásszerű fejlődésnek indult. Azóta a két ország kapcsolata a politika, a gazdaság és a kultúra terén folyamatosan fejlődik. Ennek ékes bizonyítéka a fesztivál japán kultúrát bemutató sorozata.

A kotótól a klasszikusokig – március 21. 19:30
Gayo Nakagaki egy ősi japán húros hangszer továbbfejlesztett változatán játszik. Ez a "modern" koto hagyományos hangszer hangzását tökéletesen megőrizte, de kibővített hangkészlete miatt lehetővé vált, hogy nyugati művek átiratait és mai zeneszerzői törekvéseket reprezentáló kompozíciókat is megszólaltassanak rajta. Közreműködik Yoshihiro Ota (zongora), Gayo Nakagaki (koto) és a Tokyo-Budapest Ensemble, melynek művészeti vezetője Berkes Kálmán.

A Tokiói Kamaraopera vendégjátéka – március 22. 19:00
A Kamaraoperát 1969-ben, öt, a japán opera meghatározó személyisége alapította: Hiroshi Wakasugi (karmester), Masayoshi Kuriyama és Reiji Mitani (mindketten rendezők), Ryosuke Hatanaka (ügyvezető, a Tokiói Új Nemzeti Színház első művészeti igazgatója) és Murao Sugita (művészeti mecénás). Ez a különleges és egyedülálló társulat az elmúlt időszakban számos kamaraoperát állított színre a legkiválóbb művészekkel (karmesterekkel, énekesekkel, hangszerművészekkel, zeneszerzőkkel, rendezőkkel és tervezőkkel). A száznál is több produkció között mesterművek, Japánban nem vagy csak ritkán játszott darabok valamint új művek találhatók. Díjak sora fémjelzi az együttes működését: Suntory Zenei Díj, Giraud Opera Díj, National Arts Fesztivál Díja. Nemzetközi turnéik során eljutottak az Izraeli Nemzetközi Fesztiválra, a rangos ISCM Kortárszenei Fesztiválra, Angliába, Moszkvába és Szentpétervárra. Különös hangsúlyt fektetnek a japán színházi kultúra és az új színházi lehetőségek összekapcsolására.

(2009. március 21-22. 11:00 órától – Thália Színház (Budapest) - Japán Nap)

 
 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.