Klasszikus

Japán Napok a Thália Színházban

2009.03.21. 00:00
Ajánlom
Origami foglalkozás, ikebana bemutató, kandzsi rajzolás, sárkánykészítés, bonsai fák és szaktanácsadás, manga, anime, gó, táncpad, a Japán Alapítvány Kiotó kiállítása, szusi és japán teakülönlegességek a Thália Színház előcsarnokában.

A 2009-es év mind Japán, mind Magyarország részéről két évfordulót jelent: japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. évfordulóját és újrafelvételének 40. évfordulóját. Japán és Magyarország diplomáciai kapcsolata 1869-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia idején vette kezdetét. A II. világháború után 1959 augusztusában a diplomáciai kapcsolatot újraélesztik, 1960-ban mindkét országban létrehozták a követséget, majd 1964-ben mindkét ország azt nagykövetségi rangra emelte. 1989 után, miután Magyarországon a rendszerváltás megtörtént, részben japán támogatásnak köszönhetően a két ország közötti kapcsolat ugrásszerű fejlődésnek indult. Azóta a két ország kapcsolata a politika, a gazdaság és a kultúra terén folyamatosan fejlődik. Ennek ékes bizonyítéka a fesztivál japán kultúrát bemutató sorozata.

A kotótól a klasszikusokig – március 21. 19:30
Gayo Nakagaki egy ősi japán húros hangszer továbbfejlesztett változatán játszik. Ez a "modern" koto hagyományos hangszer hangzását tökéletesen megőrizte, de kibővített hangkészlete miatt lehetővé vált, hogy nyugati művek átiratait és mai zeneszerzői törekvéseket reprezentáló kompozíciókat is megszólaltassanak rajta. Közreműködik Yoshihiro Ota (zongora), Gayo Nakagaki (koto) és a Tokyo-Budapest Ensemble, melynek művészeti vezetője Berkes Kálmán.

A Tokiói Kamaraopera vendégjátéka – március 22. 19:00
A Kamaraoperát 1969-ben, öt, a japán opera meghatározó személyisége alapította: Hiroshi Wakasugi (karmester), Masayoshi Kuriyama és Reiji Mitani (mindketten rendezők), Ryosuke Hatanaka (ügyvezető, a Tokiói Új Nemzeti Színház első művészeti igazgatója) és Murao Sugita (művészeti mecénás). Ez a különleges és egyedülálló társulat az elmúlt időszakban számos kamaraoperát állított színre a legkiválóbb művészekkel (karmesterekkel, énekesekkel, hangszerművészekkel, zeneszerzőkkel, rendezőkkel és tervezőkkel). A száznál is több produkció között mesterművek, Japánban nem vagy csak ritkán játszott darabok valamint új művek találhatók. Díjak sora fémjelzi az együttes működését: Suntory Zenei Díj, Giraud Opera Díj, National Arts Fesztivál Díja. Nemzetközi turnéik során eljutottak az Izraeli Nemzetközi Fesztiválra, a rangos ISCM Kortárszenei Fesztiválra, Angliába, Moszkvába és Szentpétervárra. Különös hangsúlyt fektetnek a japán színházi kultúra és az új színházi lehetőségek összekapcsolására.

(2009. március 21-22. 11:00 órától – Thália Színház (Budapest) - Japán Nap)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.