Klasszikus

Japán Napok a Thália Színházban

2009.03.21. 00:00
Ajánlom
Origami foglalkozás, ikebana bemutató, kandzsi rajzolás, sárkánykészítés, bonsai fák és szaktanácsadás, manga, anime, gó, táncpad, a Japán Alapítvány Kiotó kiállítása, szusi és japán teakülönlegességek a Thália Színház előcsarnokában.

A 2009-es év mind Japán, mind Magyarország részéről két évfordulót jelent: japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. évfordulóját és újrafelvételének 40. évfordulóját. Japán és Magyarország diplomáciai kapcsolata 1869-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia idején vette kezdetét. A II. világháború után 1959 augusztusában a diplomáciai kapcsolatot újraélesztik, 1960-ban mindkét országban létrehozták a követséget, majd 1964-ben mindkét ország azt nagykövetségi rangra emelte. 1989 után, miután Magyarországon a rendszerváltás megtörtént, részben japán támogatásnak köszönhetően a két ország közötti kapcsolat ugrásszerű fejlődésnek indult. Azóta a két ország kapcsolata a politika, a gazdaság és a kultúra terén folyamatosan fejlődik. Ennek ékes bizonyítéka a fesztivál japán kultúrát bemutató sorozata.

A kotótól a klasszikusokig – március 21. 19:30
Gayo Nakagaki egy ősi japán húros hangszer továbbfejlesztett változatán játszik. Ez a "modern" koto hagyományos hangszer hangzását tökéletesen megőrizte, de kibővített hangkészlete miatt lehetővé vált, hogy nyugati művek átiratait és mai zeneszerzői törekvéseket reprezentáló kompozíciókat is megszólaltassanak rajta. Közreműködik Yoshihiro Ota (zongora), Gayo Nakagaki (koto) és a Tokyo-Budapest Ensemble, melynek művészeti vezetője Berkes Kálmán.

A Tokiói Kamaraopera vendégjátéka – március 22. 19:00
A Kamaraoperát 1969-ben, öt, a japán opera meghatározó személyisége alapította: Hiroshi Wakasugi (karmester), Masayoshi Kuriyama és Reiji Mitani (mindketten rendezők), Ryosuke Hatanaka (ügyvezető, a Tokiói Új Nemzeti Színház első művészeti igazgatója) és Murao Sugita (művészeti mecénás). Ez a különleges és egyedülálló társulat az elmúlt időszakban számos kamaraoperát állított színre a legkiválóbb művészekkel (karmesterekkel, énekesekkel, hangszerművészekkel, zeneszerzőkkel, rendezőkkel és tervezőkkel). A száznál is több produkció között mesterművek, Japánban nem vagy csak ritkán játszott darabok valamint új művek találhatók. Díjak sora fémjelzi az együttes működését: Suntory Zenei Díj, Giraud Opera Díj, National Arts Fesztivál Díja. Nemzetközi turnéik során eljutottak az Izraeli Nemzetközi Fesztiválra, a rangos ISCM Kortárszenei Fesztiválra, Angliába, Moszkvába és Szentpétervárra. Különös hangsúlyt fektetnek a japán színházi kultúra és az új színházi lehetőségek összekapcsolására.

(2009. március 21-22. 11:00 órától – Thália Színház (Budapest) - Japán Nap)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.