Klasszikus

Japán tehetségek a Solti Terem színpadán

2015.04.21. 14:55
Ajánlom
A Zeneakadémia A tehetség kötelez című sorozatának május 9-ei koncertjén Morimoto Miho és Mukeda Narihito mutatkozik be.

"Bárcsak a jövendő művésze önmagán belül, s nem kívül tűzné ki az elérendő célt, s lenne a virtuozitás csupán eszköze, nem pedig végcélja. Bárcsak mindig észben tartaná azt, hogy bár a mondás szerint noblesse oblige (a nemesség kötelez), de legalább annyira, sőt sokkal inkább, mint a nemesség: génie oblige (a tehetség kötelez)!" Paganiniről írott nekrológjában, 1840-ben fogalmazott így Liszt Ferenc, és saját maga mutatott példát arra az utókornak, hogy mire is kötelezi egy művészt a tehetség. Mindenekelőtt arra, hogy tehetségét megossza a világgal. A Zeneakadémia Koncertközpont 2013-ban - hagyományteremtő szándékkal - életre hívott sorozata minden félévben több zeneakadémista növendéknek vagy együttesnek kínál bemutatkozási lehetőséget.

Május 9-én két japán tehetség, Morimoto Miho és Mukeda Narihito lép a Solti Terem színpadára Sosztakovics, Kodály, Bartók, Liszt és Chopin műveivel. Morimoto Miho, a huszonhét éves zongoraművésznő egy japán kisvárosban, Amagasakiban született. Felsőfokú tanulmányait Kiotóban kezdte, a mesterképzést pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Falvai Sándor és Réti Balázs növendékeként folytatja. 2013 őszén elnyerte a Yamaha Music Europe GmbH ösztöndíját, diplomakoncertjére pedig - amelyre szintén Narihitóval együtt készül - idén júniusában került sor. A szintén huszonhét éves Mukeda Narihito 2010 óta a Zeneakadémia diákja, ahol a tanszékvezető Dráfi Kálmán növendékeként végzett 2014-ben; jelenleg a Zeneakadémia zongoraművész-szólista képzésére jár. A két pianista már több ízben lépett fel közös koncerten és játszott négykezes műveket. Ezúttal is e kamarázással kezdik és zárják közös hangversenyüket: az est első felében elhangzik Sosztakovics két zongorára írott Concertinója, amelyet a komponista 1954-ben az akkor tizenöt éves fiának komponált. Ezután Miho Morimoto Bartók és Kodály két méltán népszerű művét, a Meditációt és az op. 8a Két román táncot játssza, majd Liszt két Consolation-ját és a 13. magyar rapszódiát. A második félidőben nagyrészt Mukeda Narihito játszik Chopin-műveket, köztük a g-moll balladát, amelyben a fiatal zeneszerző Bécsben érzett honvágyát írta meg. A koncertet Liszt egyik legvirtuózabb művének, a Don Juan reminiszcencia négykezes változatával zárja a két zongorista. A mű 1918-as kiadásának előszavában Busoni a következőket írta: „a zongorázás legmagasabb szintjét elérő darabnak mondhatni szimbolikus a jelentősége" - mint ahogy annak is, hogy a magyarországi egyetemek közül az egyik legmagasabb külföldi hallgató-aránnyal bíró Zeneakadémia legkiválóbb japán növendékeinek is fellépési lehetőséget biztosít.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.