Klasszikus

Japán tehetségek a Solti Terem színpadán

2015.04.21. 14:55
Ajánlom
A Zeneakadémia A tehetség kötelez című sorozatának május 9-ei koncertjén Morimoto Miho és Mukeda Narihito mutatkozik be.

"Bárcsak a jövendő művésze önmagán belül, s nem kívül tűzné ki az elérendő célt, s lenne a virtuozitás csupán eszköze, nem pedig végcélja. Bárcsak mindig észben tartaná azt, hogy bár a mondás szerint noblesse oblige (a nemesség kötelez), de legalább annyira, sőt sokkal inkább, mint a nemesség: génie oblige (a tehetség kötelez)!" Paganiniről írott nekrológjában, 1840-ben fogalmazott így Liszt Ferenc, és saját maga mutatott példát arra az utókornak, hogy mire is kötelezi egy művészt a tehetség. Mindenekelőtt arra, hogy tehetségét megossza a világgal. A Zeneakadémia Koncertközpont 2013-ban - hagyományteremtő szándékkal - életre hívott sorozata minden félévben több zeneakadémista növendéknek vagy együttesnek kínál bemutatkozási lehetőséget.

Május 9-én két japán tehetség, Morimoto Miho és Mukeda Narihito lép a Solti Terem színpadára Sosztakovics, Kodály, Bartók, Liszt és Chopin műveivel. Morimoto Miho, a huszonhét éves zongoraművésznő egy japán kisvárosban, Amagasakiban született. Felsőfokú tanulmányait Kiotóban kezdte, a mesterképzést pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Falvai Sándor és Réti Balázs növendékeként folytatja. 2013 őszén elnyerte a Yamaha Music Europe GmbH ösztöndíját, diplomakoncertjére pedig - amelyre szintén Narihitóval együtt készül - idén júniusában került sor. A szintén huszonhét éves Mukeda Narihito 2010 óta a Zeneakadémia diákja, ahol a tanszékvezető Dráfi Kálmán növendékeként végzett 2014-ben; jelenleg a Zeneakadémia zongoraművész-szólista képzésére jár. A két pianista már több ízben lépett fel közös koncerten és játszott négykezes műveket. Ezúttal is e kamarázással kezdik és zárják közös hangversenyüket: az est első felében elhangzik Sosztakovics két zongorára írott Concertinója, amelyet a komponista 1954-ben az akkor tizenöt éves fiának komponált. Ezután Miho Morimoto Bartók és Kodály két méltán népszerű művét, a Meditációt és az op. 8a Két román táncot játssza, majd Liszt két Consolation-ját és a 13. magyar rapszódiát. A második félidőben nagyrészt Mukeda Narihito játszik Chopin-műveket, köztük a g-moll balladát, amelyben a fiatal zeneszerző Bécsben érzett honvágyát írta meg. A koncertet Liszt egyik legvirtuózabb művének, a Don Juan reminiszcencia négykezes változatával zárja a két zongorista. A mű 1918-as kiadásának előszavában Busoni a következőket írta: „a zongorázás legmagasabb szintjét elérő darabnak mondhatni szimbolikus a jelentősége" - mint ahogy annak is, hogy a magyarországi egyetemek közül az egyik legmagasabb külföldi hallgató-aránnyal bíró Zeneakadémia legkiválóbb japán növendékeinek is fellépési lehetőséget biztosít.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.