Klasszikus

Japán zenekar vendégeskedik a Nemzeti Hangversenyteremben

2005.10.13. 00:00
Ajánlom
Első ízben üdvözölhetjük Budapesten a tokiói NHK Szimfonikus Zenekart, amely Japán első hivatásos zenekaraként alakult meg 1926-ban Új Szimfonikus Zenekar néven. Az együttes Vladimir Ashkenazy vezényletével Takemitsu, Richard Strauss, Debussy és Ravel műveit játssza október 14-én 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben.

Az NHK Szimfonikus Zenekart színvonala megalapítása óta – különösen Joseph Rosenstock irányítása alatt – gyorsan emelkedett, bérleti sorozatai még a második világháború idején is nagy közönséget vonzottak. 1951-től a Japán Rádió vállalja a zenekar fenntartását, s az együttes azóta viseli az NHK nevet. Meghívásukat szívesen veszik a világ nagy karmesterei. Gyakran turnéznak külföldön, és számos CD-felvételt készítettek. A zenekar vezető karmestere, Vladimir Ashkenazy világhírű zenekaroknál töltött be zeneigazgatói, illetve első vendégkarmesteri posztot. Budapesten legutóbb az Európai Unió Ifjúsági Zenekarát dirigálta. Soile Isokoski finn szoprán idén már másodszor látogat Magyarországra. A műsorban szereplő Strauss-műből készült CD-je számos díjat nyert.

A változatos programot az egyik legismertebb japán szerző, Toru Takemitsu (1930–1996) kompozíciójával kezdi majd a zenekar. Takemitsut, akinek célja a japán tradíció és a nyugati zene új törekvéseinek ötvözése volt, a „csend zeneszerzőjeként” szokták jellemezni. A nyáj leereszkedik az ötszögletű kertbe című művét a Bostoni Szimfonikusok mutatták be 1977-ben. Richard Strauss Négy utolsó éneke 1948-ban született Hermann Hesse és Joseph von Eichendorff verseire. A mű az elmúlás, a melankólia, a halálvágy megrendítő kifejezése. Egészen más hangulatú Debussy Játékok című balettzenéje, amelyet 1913-ban Nizsinszkij főszereplésével mutatott be a párizsi Orosz Balett. A könnyed játék egy elgurult teniszlabda körül bonyolódik. 1912-ben, Longosz antik görög író pásztormeséje alapján szintén Gyagilev társulatának íródott Ravel műve, a Daphnis és Chloé. A balettből két szvit készült; ezen az estén a második hangzik majd el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.