Klasszikus

Japán zenekar vendégeskedik a Nemzeti Hangversenyteremben

2005.10.13. 00:00
Ajánlom
Első ízben üdvözölhetjük Budapesten a tokiói NHK Szimfonikus Zenekart, amely Japán első hivatásos zenekaraként alakult meg 1926-ban Új Szimfonikus Zenekar néven. Az együttes Vladimir Ashkenazy vezényletével Takemitsu, Richard Strauss, Debussy és Ravel műveit játssza október 14-én 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben.

Az NHK Szimfonikus Zenekart színvonala megalapítása óta – különösen Joseph Rosenstock irányítása alatt – gyorsan emelkedett, bérleti sorozatai még a második világháború idején is nagy közönséget vonzottak. 1951-től a Japán Rádió vállalja a zenekar fenntartását, s az együttes azóta viseli az NHK nevet. Meghívásukat szívesen veszik a világ nagy karmesterei. Gyakran turnéznak külföldön, és számos CD-felvételt készítettek. A zenekar vezető karmestere, Vladimir Ashkenazy világhírű zenekaroknál töltött be zeneigazgatói, illetve első vendégkarmesteri posztot. Budapesten legutóbb az Európai Unió Ifjúsági Zenekarát dirigálta. Soile Isokoski finn szoprán idén már másodszor látogat Magyarországra. A műsorban szereplő Strauss-műből készült CD-je számos díjat nyert.

A változatos programot az egyik legismertebb japán szerző, Toru Takemitsu (1930–1996) kompozíciójával kezdi majd a zenekar. Takemitsut, akinek célja a japán tradíció és a nyugati zene új törekvéseinek ötvözése volt, a „csend zeneszerzőjeként” szokták jellemezni. A nyáj leereszkedik az ötszögletű kertbe című művét a Bostoni Szimfonikusok mutatták be 1977-ben. Richard Strauss Négy utolsó éneke 1948-ban született Hermann Hesse és Joseph von Eichendorff verseire. A mű az elmúlás, a melankólia, a halálvágy megrendítő kifejezése. Egészen más hangulatú Debussy Játékok című balettzenéje, amelyet 1913-ban Nizsinszkij főszereplésével mutatott be a párizsi Orosz Balett. A könnyed játék egy elgurult teniszlabda körül bonyolódik. 1912-ben, Longosz antik görög író pásztormeséje alapján szintén Gyagilev társulatának íródott Ravel műve, a Daphnis és Chloé. A balettből két szvit készült; ezen az estén a második hangzik majd el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus interjú

Szeretnénk vigyázni Bartók örökségére

November 25-én szólal meg a Zeneakadémián a Bartók Világverseny és Fesztivál gálakoncertje, amely egyben lezárja a zeneszerzőversenyt is. Fekete Gyulával, az intézmény Zeneszerzés Tanszékének vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elmondta, milyen kérdést felesleges feltenni egy komponistának.