Klasszikus

Japánba álmodhatjuk magunkat a Magyar Zene Háza új fesztiválján

2022.08.31. 14:35
Ajánlom
Az I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál fókuszába a Felkelő Nap országa kerül: világszínvonalú – hazai és külföldi – szólisták, tradicionális és klasszikus zene, gasztronómiai és filmes programok várják az érdeklődőket a vadonatúj városligeti koncertteremben.

Japán évezredekre visszatekintő kultúrája számos izgalmat kínál az arra nyitott közönségnek, az utóbbi évtizedekben rohamosan gazdagodó és táguló komolyzenei színtere pedig Európában is nyitott fülekre talál.

A fesztivál ötlete és művészi koncepciója Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművésztől származik, aki először közel húsz évvel ezelőtt mutatkozott be szólistaként Japánban, majd évről-évre visszahívták az országba.

2017-ben első európaiként lett a Tokyo College of Music zongoratanszékének professzora, ahol majdnem négy évet töltött

– ezalatt a legrangosabb koncerttermekben, fesztiválokon és Japán vezető szimfonikus zenekaraival lépett fel, mindemellett 2019-ben elnyerte az év koncertjéért járó Aoyama Music Awardot, ezen kívül több növendéke jelentős versenyeredményeket ért el. Farkas Gábor 2020-tól a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia billentyűs tanszékének vezetője, Tokióban pedig vendégprofesszorként tanít. A kint töltött évek alatt mély benyomásokat szerzett a japán és más ázsiai országok komolyzenei életéről.

IMG_3266-115826.jpg

Farkas Gábor (Fotó/Forrás: Raffay Zsófi)

 „Úgy gondolom, a klasszikus zene most Ázsiában hódít a leggyorsabban, egyre több versenygyőzelmet és neves pozíciót könyvelhetnek el maguknak a Koreából, Kínából, Japánból származó fiatal művészek.

Japánban nagy kultúrája van az amatőr zenélésnek is, számos amatőr szimfonikus zenekar működik, amelyekben ugyan nem professzionális zenészek dolgoznak, de a profikhoz illő odaadással muzsikálnak,

a hivatásos zenészeik viszont csodálatra méltó magas szinten játszanak. Nem pusztán a perfekcionizmusban és a sok-sok óra gyakorlásban keresendő a titkuk kulcsa. Ezek a muzsikusok szívvel-lélekkel muzsikálnak, és sok olyan kiváló művészkollégával volt alkalmam együtt játszani, akiket szívesen bemutatnék a magyar közönségnek” – indokolta a fesztivál elindítását Farkas Gábor.

A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál 2022-es kínálatában nyolc koncertet, jazzt és komolyzenét, filmvetítést, origamit, kalligráfiát, zöld tea és szaké kóstolását, gyermek- és felnőttprogramokat egyaránt találunk. A fesztivál művészei között lesz Akiko Suwanai, Chiharu Taki, Eva Yulin-Shen és Luosha Fang hangszeres szólisták, Sumie Kaneko kotoművész, Reison Kuroda shakuhachiművész, Miho Hazama és Toshio Hosokawa zeneszerzők, Várdai István, Kohán István, Káel Norbert és persze maga Farkas Gábor is.

IstvanVardai1102-145639.jpg

Várdai István (Fotó/Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar)

A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál rezidens együttese a Liszt Ferenc Kamarazenekar, műsorvezető házigazdája pedig Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója lesz.

A fesztivált a zenén túl is érdekes programok kísérik. Szeptember 1-én este 6 órakor a japán nagykövet jelenlétében kezdődik az esemény, a szervezők pedig fát ültetnek a Városligetben. A Magyar Zene Háza multimédiás Hangdómjában pedig Ryoichi Kurokawa vizuális művész munkája látható a négy napon keresztül.

A fesztivál a családok látogatására is számít, az ifjúsági koncert, az origamiworkshop és az anime-filmvetítés a legkisebbektől a kamaszokig minden fiatal korosztálynak érdekes lehet.

A Városligetben álló Magyar Zene Háza a rendezők szerint tökéletes helyszínt biztosít a Távol-Keleti Komolyzenei Fesztiválnak. A természetközeli, áttetsző üvegépítményt a japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervezte, a koncertközpont már a teljes megépülés előtt több nemzetközi elismerésben részesült, legutóbb márciusban a cannes-i MIPIM ingatlanszakmai kiállításának fődíját hozta el. A Magyar Kultúra napján (2022. január 22.) átadott ház első teljes koncertévadja szeptember 1-jén a Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivállal kezdődik.

I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál

szeptember 1-4., Magyar Zene Háza

A program műsorvezető házigazdája: Batta András
Művészeti vezető: Farkas Gábor

Részletes program ide kattintva érhető el. >>>

Fejléckép: Luosha Fang (forrás: Magyar Zene Háza)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus hír

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus ajánló

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Klasszikus hír

A világ egyik legkeresettebb szólistája, Augustin Hadelich tart mesterkurzust a Concerto Budapestnél

Elisabeth Leonskaja és Christian Tetzlaff után Augustin Hadelich hegedűművész, a Yale School of Music professzora tart ingyenesen látogatható mesterkurzust május 29-én a Concerto Budapest Páva utcai székházában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.