Klasszikus

Japánba álmodhatjuk magunkat a Magyar Zene Háza új fesztiválján

2022.08.31. 14:35
Ajánlom
Az I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál fókuszába a Felkelő Nap országa kerül: világszínvonalú – hazai és külföldi – szólisták, tradicionális és klasszikus zene, gasztronómiai és filmes programok várják az érdeklődőket a vadonatúj városligeti koncertteremben.

Japán évezredekre visszatekintő kultúrája számos izgalmat kínál az arra nyitott közönségnek, az utóbbi évtizedekben rohamosan gazdagodó és táguló komolyzenei színtere pedig Európában is nyitott fülekre talál.

A fesztivál ötlete és művészi koncepciója Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművésztől származik, aki először közel húsz évvel ezelőtt mutatkozott be szólistaként Japánban, majd évről-évre visszahívták az országba.

2017-ben első európaiként lett a Tokyo College of Music zongoratanszékének professzora, ahol majdnem négy évet töltött

– ezalatt a legrangosabb koncerttermekben, fesztiválokon és Japán vezető szimfonikus zenekaraival lépett fel, mindemellett 2019-ben elnyerte az év koncertjéért járó Aoyama Music Awardot, ezen kívül több növendéke jelentős versenyeredményeket ért el. Farkas Gábor 2020-tól a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia billentyűs tanszékének vezetője, Tokióban pedig vendégprofesszorként tanít. A kint töltött évek alatt mély benyomásokat szerzett a japán és más ázsiai országok komolyzenei életéről.

IMG_3266-115826.jpg

Farkas Gábor (Fotó/Forrás: Raffay Zsófi)

 „Úgy gondolom, a klasszikus zene most Ázsiában hódít a leggyorsabban, egyre több versenygyőzelmet és neves pozíciót könyvelhetnek el maguknak a Koreából, Kínából, Japánból származó fiatal művészek.

Japánban nagy kultúrája van az amatőr zenélésnek is, számos amatőr szimfonikus zenekar működik, amelyekben ugyan nem professzionális zenészek dolgoznak, de a profikhoz illő odaadással muzsikálnak,

a hivatásos zenészeik viszont csodálatra méltó magas szinten játszanak. Nem pusztán a perfekcionizmusban és a sok-sok óra gyakorlásban keresendő a titkuk kulcsa. Ezek a muzsikusok szívvel-lélekkel muzsikálnak, és sok olyan kiváló művészkollégával volt alkalmam együtt játszani, akiket szívesen bemutatnék a magyar közönségnek” – indokolta a fesztivál elindítását Farkas Gábor.

A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál 2022-es kínálatában nyolc koncertet, jazzt és komolyzenét, filmvetítést, origamit, kalligráfiát, zöld tea és szaké kóstolását, gyermek- és felnőttprogramokat egyaránt találunk. A fesztivál művészei között lesz Akiko Suwanai, Chiharu Taki, Eva Yulin-Shen és Luosha Fang hangszeres szólisták, Sumie Kaneko kotoművész, Reison Kuroda shakuhachiművész, Miho Hazama és Toshio Hosokawa zeneszerzők, Várdai István, Kohán István, Káel Norbert és persze maga Farkas Gábor is.

IstvanVardai1102-145639.jpg

Várdai István (Fotó/Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar)

A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál rezidens együttese a Liszt Ferenc Kamarazenekar, műsorvezető házigazdája pedig Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója lesz.

A fesztivált a zenén túl is érdekes programok kísérik. Szeptember 1-én este 6 órakor a japán nagykövet jelenlétében kezdődik az esemény, a szervezők pedig fát ültetnek a Városligetben. A Magyar Zene Háza multimédiás Hangdómjában pedig Ryoichi Kurokawa vizuális művész munkája látható a négy napon keresztül.

A fesztivál a családok látogatására is számít, az ifjúsági koncert, az origamiworkshop és az anime-filmvetítés a legkisebbektől a kamaszokig minden fiatal korosztálynak érdekes lehet.

A Városligetben álló Magyar Zene Háza a rendezők szerint tökéletes helyszínt biztosít a Távol-Keleti Komolyzenei Fesztiválnak. A természetközeli, áttetsző üvegépítményt a japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervezte, a koncertközpont már a teljes megépülés előtt több nemzetközi elismerésben részesült, legutóbb márciusban a cannes-i MIPIM ingatlanszakmai kiállításának fődíját hozta el. A Magyar Kultúra napján (2022. január 22.) átadott ház első teljes koncertévadja szeptember 1-jén a Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivállal kezdődik.

I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál

szeptember 1-4., Magyar Zene Háza

A program műsorvezető házigazdája: Batta András
Művészeti vezető: Farkas Gábor

Részletes program ide kattintva érhető el. >>>

Fejléckép: Luosha Fang (forrás: Magyar Zene Háza)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.
Klasszikus interjú

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.
Klasszikus kritika

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Klasszikus ajánló

A klón, aki túlontúl emberi − Interjú Jörg Widmann-nal

Rafináltan újraértelmezett, szerelmi sokszögtörténetté transzformált modern Pygmalion-parafrázissal érkezik a budapesti Liszt Ünnepre a Neue Oper Wien. A húsz éve, Münchenben bemutatott opera – Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) szerzője, Jörg Widmann a darab keletkezéstörténetéről is nyilatkozott.
Klasszikus ajánló

Korszakok Zenéje – A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye

A MÁV Szimfonikus Zenekar 2022. október 13-i hangversenyén a Zeneakadémián, Farkas Róbert vezényletével Mozart remekművei ölelik körbe két neves, kortárs magyar zeneszerző – Eötvös Péter és Dubrovay László – szerzeményeit.